VSOA pred zidom, kolaps prijeti čitavom obrambeno-obavještajnom sustavu

 

Ni dva sata sastanka Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija nije bilo dovoljno za ikakav dogovor o čelnom čovjeku Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) i njenom funkcioniranju nakon što aktualnom ravnatelju Kinderu istekne mandat s ponedjeljkom 10. srpnja – osim za zaključak da će se ovo tijelo sastati barem još jednom do kraja tjedna. U priopćenju koje je kasno poslije podne stiglo iz kabineta ministra branitelja Tome Medveda, koji je po svojoj funkciji ujedno i predsjednik spomenutog Savjeta, piše:

„Dana 5. srpnja 2023. u poslijepodnevnim satima održana je sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija na kojoj su članovi Savjeta, sukladno odredbama članka 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, razgovarali o aktualnoj situaciji u sigurnosno-obavještajnom sustavu, s naglaskom na Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, te će u sljedećim danima predložiti mjere, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, s ciljem osiguravanja učinkovitosti rada sigurnosno-obavještajnih agencija“.

Samo su 3 radna dana preostala do isteka mandata ravnatelja VSOA-e, generala Ivice Kindera, a još uvijek nema ni najosnovnijeg dogovora o tome kako će VSOA funkcionirati bez ravnatelja i njegovog zamjenika (kojeg također nema otkako je Kinderov zamjenik Ivica Komljen umirovljen krajem 2021. godine). U iole normalnoj situaciji, zamjenik ravnatelja bio bi vjerojatno privremeni vršitelj dužnosti, no kako zamjenika nema – trenutno nema ni osobe koje bi privremeno mogla pričuvati ravnateljsko mjesto do postavljenja novog čelnog čovjeka. Ovakav apsolutni kaos doveo je do toga da se danas članovi Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnog sustava – uz predsjednika Savjeta Medveda i njegovog zamjenika Dragana Lozančića, to su još i ravnatelji SOA-e Daniel Markić i VSOA-e Ivica Kinder, te predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić – nisu uspjeli dogovoriti kako očuvati čak ni one najosnovnije funkcije vojne obavještajne agencije, uključujući i isplatu plaća zaposlenima.

Na jučer održnoj press-konferenciji predsjednik RH Zoran Milanović ponovno je pozvao premijera Andreja Plenkovića na razgovor koji bi uključivao ne samo nominacije za novog ravnatelja VSOA-e, nego i za čitav niz nepopunjenih mjesta u vojnom resoru, kao i u diplomaciji. Za to vrijeme premijer Plenković preko potpredsjednika Vlade Olega Butkovića poručuje tek da je Vlada predložila „čovjeka koji ima sve reference, koji je dobar kandidat (…) predsjednik se nije složio – pitajte ga još jednom zašto“. Predsjednik Milanović je jučer objašnjavao što znači usuglašavanje oko kandidata i podsjetio na primjere iz prošlosti kada to nikad nije bio problem. Shvaćajući kako 10. srpnja dolazi do dosad nikad viđene situacije (isteka punog mandata ravnatelju koji je ionako u očekivanju razrješenja) i teške krize u vojnom obavještajnom sustavu, savjetnik Predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić predložio je žurno sazivanje sjednice Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Zoran Milanović jučer je pojasnio kako je zadaća Savjeta „da probaju naći rješenje da služba kako-tako funkcionira u hladnom pogonu. (…) Da ljudi ne bi ostali bez plaće, da mogu nešto raditi, ali neće moći raditi onu temeljnu funkciju Agencije – a to su tajne mjere i tako dalje – jer za to je potrebna čelna osoba“.

Na primjeru Lozančić-Medved jasno se vidi da suradnje na relaciji Pantovčak-Markov trg može biti. Lozančić je predložio, a Medved je potom prihvatio žurno sazivanje Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnog sustava. No na samom vrhu suradnje nema i očito je neće ni biti. Ilustrirao je to jučer i sam Zoran Milanović, dotaknuvši se kandidata za novog čelnog čovjek VSOA-e, generala Mije Validžića, kojeg preko ministra obrane Marija Banožića Vlada predlaže u svoje ime.

Milanović na konferenciji za medije 4. srpnja 2023. godine

„Zašto taj prijedlog nije došao u 9. mjesecu, kada je mogao doći?! Nego je čekao 2. mjesec. Pa zato jer je taj čovjek, kad me već vučete za jezik, mojom odlukom imenovan u kolovozu i odmah treba napustiti taj položaj da bi zadovoljio neke HDZ-ove ambicije. Kako se dao u to uplesti – to je njegova stvar. Dakle, čovjeka sam imenovao na jedno od niza nepopunjenih mjesta u Glavnom stožeru, koja vape da ih se popuni, a ne mogu bez dogovora mene i Plenkovića. Ne mogu! I sad bi i to mjesto ispraznili! Pa taman da se radi o Svetom Petru. I to preko medija. Ali trebaš isto tako – i to je poruka svim vojnicima u onom časnom, simboličkom smislu riječi – da se u ovakve stvari ne daju uplest jer nakon toga kandidati više nisu!“.

U prijevodu, čak i da premijer Plenković nekim čudom nazove predsjednika Milanovića, general Validžić može računati da ostaje na mjestu načelnika Obavještajne uprave GS OS RH (J2), jer u VSOA-u preseliti neće.

Plenkovic nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ 3. srpnja 2023. godine

Trenutno nema ni jedne pozitivne naznake kako će se riješiti ova, do sada najveća kriza u političkom i sigurnosnom funkcioniranju države. Iako premijer Plenković tvrdi da „nije ugrožena nacionalna sigurnost“, sasvim je jasno da se situacija kada vojna obavještajna služba ne može obavljati svoje temeljne funkcije (pa čak ni isplatiti osobne dohotke zaposlenima) ne može nazvati nikako drugačije nego upravo ugrožavanje nacionalne sigurnosti i to od strane najviših državnih dužnosnika. Iako, za utjehu, stvari mogu biti i lošije, jer ukoliko se nešto hitno ne riješi na relaciji Milanović-Plenković, sljedeće godine nas očekuje potpuni kadrovski te radni kolaps čitavog sustava nacionalne sigurnosti i obrane. Naime, uz pretpostavljeni nastavak krize u VSOA, dodatno još ističu i mandati sadašnjem ravnatelju SOA-e Danielu Markiću (kraj mandata 16.05.2024.), kao i načelniku GS OS RH admiralu Robertu Hranju (kraj mandata 29.02.2024.), te zamjeniku načelnika generalu Siniši Jurkoviću (kraj mandata 15.03.2024.). Pri tome, direktora GS OS RH ionako nema od kraja prošle godine, kada je general Ivica Olujić otišao u mirovinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.