Generalica Garašić – pročelnica Vojnog kabineta Predsjednice RH

 

Nakon što je brigadni general Ivica Kinder imenovan za ravnatelja VSOA-e, njegovo mjesto pročelnika Vojnog kabineta u Uredu predsjednice ostalo je upražnjeno. No 10-ak dana po Kinderovom odlasku u obavještajne vode, popunio se i Ured predsjednice. Na prijedlog načelnika GS OS RH i uz suglasnost ministra obrane, 21. srpnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović imenovala je prvu hrvatsku generalicu Gordanu Garašić za pročelnicu Vojnog kabineta u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednice RH. Iako Predsjednica po zakonu ima pravo samostalnog imenovanja i ne imenuje na prijedlog, u ovom je slučaju postignuto suglasje između nje, ministra obrane i načelnika GS OS RH, pa se generalica Garašić vratila na Pantovčak, na kojem je svojedobno već radila.

Za Kinderovog nasljednika na mjestu pročelnika Vojnog kabineta razmatralo se nekoliko kandidata. No, kako je ipak pala odluka da to ostane mjesto za osobe s prvim generalskim činom, koji uz to moraju raspolagati i pravnim znanjima te administrativnim sposobnostima, procijenjeno je da je za to radno mjesto najkompetentnija upravo generalica Garašić. Za razliku od nekih drugih mjesta u Uredu predsjednice, pročelnik Vojnog kabineta ne ovisi o trajanju mandata predsjednice ili predsjednika države, već njegov ostanak na toj dužnosti ovisi i o ukupnoj kadrovskoj te personalnoj politici u OS RH, kao i o tome kako će se odvijati cjelokupna popuna te napredovanje ljudstva unutar Oružanih snaga RH.

Na mjesto načelnika Personalne uprave GS, na kojem je do sada bila Gordana Garašić, na prijedlog načelnika GS i uz suglasnost ministra obrane imenovan je brigadir Jozo Antolović. Radi se o pravniku s dugogodišnjim iskustvom u personalnom sustavu OS RH, sa završenom Ratnom školom, i s iskustvom rada u Inspektoratu obrane na mjestu inspektora za personalne poslove. Brigadir Antolović bio je šef kabineta ministra obrane Pavla Miljavca, glavnog inspektora generala Marijana Marekovića i načelnika GS generala Drage Lovrića. To je, izgleda, put koji je nužan za napredovanje do načelnika Personalne uprave GS-a, jer je svojedobno i Gordana Garašić bila pročelnica Kabineta načelnika GS OS RH.

Imenovanje generalice Garašić, međutim, nije jedina kadrovska promjena koja je ovih dana zadesila Ured predsjednice. Odlukom Predsjednice RH od 15. srpnja, dužnosti je razriješen brigadir Damir Terzić, dosadašnji pomoćnik savjetnika Predsjednice RH za nacionalnu sigurnost i vojna pitanja.

I na kraju, ako ste se pitali što je s donedavnim ravnateljem VSOA-e, generalom Zdravkom Klancem, evo odgovora. On će od 1. rujna ove godine raditi na Hrvatskom vojnom učilištu, na mjestu zamjenika ravnatelja – kada navodno u mirovinu odlazi komodor Tihomir Erceg, dosadašnji obnašatelj ove dužnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.