Komodor Blažević i dalje na čelu Obalne straže

 

Nakon otvorenog dijela, Vlada je danas odradila i zatvoreni dio 89. sjednice na kojem se, među ostalim, bavila i kadrovskim pitanjima. Vrlo šturo je priopćila novo-staro imenovanje u Obalnoj straži.

“Usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju komodora Milana Blaževića zapovjednikom Obalne straže Republike Hrvatske, s danom 1. siječnja 2022. godine, na rok od dvije godine, te je upućen Predsjedniku Republike Hrvatske na donošenje”,

stoji u Vladinom priopćenju nakon zatvorenog dijela sjednice.

Komodor Blažević preuzeo je Obalnu stražu 8. prosinca 2017. godine, te je na njenom čelu proveo pune 4 godine. Ovoga puta dobio je upola kraći mandat, ili kako piše u Vladinom priopćenju – imenovan je na rok od 2 godine – što je u skladu s maksimalnim rokovima iz Zakona o službi u OS RH. Naime, ondje je u ožujku 2018. godine izvršena dopuna članka 50 (NN 30/18 od 30. ožujka 2018. godine), kojom se mandat od maksimalno četiri godine na istom ustrojbenom mjestu može produžiti do maksimalno još 2 godine – ako po isteku četvorogodišnjeg obnašanja dužnosti za osobu “ne postoji mogućnost rasporeda na drugo odgovarajuće ustrojbeno mjesto“. Ta mjera, inače samo jedan u nizu poteza kojima je tadašnji ministar Krstičević usporio ukupni ritam kadrovskog obnavljanja čitavog sustava OS RH, sada je iskorištena i za produljenja mandata komodora Blaževića – bilo ili ne za njega mjesta na drugim “odgovarajućim ustrojbenim mjestima”.

Milan Blažević rođen je 8. ožujka 1967. godine u Metkoviću. Osnovnu i srednju završio je u Pločama. Na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu (nautički smjer, topničko-raketna specijalnost) diplomirao je 1989. godine. Zapovjedno stožernu školu (1998.) te Vojno-diplomatsku školu (2007.) završio je u Zagrebu. Mornaričku ratnu školu završio je 2011. godine u Newportu (SAD). Završivši Poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 2009. godine stječe zvanje magistra društvenih znanosti.

Prekidajući vojnu službu aktivno se priključuje u obranu domovine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, od sredine rujna 1991. pripadnik je Zbora narodne zaštite. Po ustrojavanju HRM-a obnaša dužnosti: oružnog časnika na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV” (RTOP 11); 1994. zamjenika zapovjednika na raketnoj topovnjači “Šibenik” (RTOP 21), te od 1997. do 2006. zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Dmitar Zvonimir” (RTOP 12).

U razdoblju od 2006. do 2008. načelnik je Katedre topničko-raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu. Od 2008. do 2013. obnaša dužnosti zapovjednika Divizijuna površinskog djelovanja te načelnika stožera Flotile HRM-a, nakon čega biva postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Obalne straže. U veljači 2015.  godine postavljen je na dužnost načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRM. Upravo je s te dužnosti on u prosincu 2017. i postao zapovjednikom Obalne straže RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.