ASDA 2023: Snovi i nade hrvatsko-francuskog partnerstva

 

Domaćin Jadranske pomorske, vojne i zrakoplovne izložbe (ASDA), koju je od 3. do 5. svibnja po sedmi put u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske organizirala tvrtka TNT Production, ovaj je put bio Zadar, naš grad letača, dugogodišnja kolijevka vojnih pilota ovog dijela svijeta. Sasvim prikladno tome, glavni pokrovitelj izložbe bio je francuski Dassault Aviation, čiji višenamjenski borbeni avion Rafale predstavlja budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Budućnost koja je s prvim letovima hrvatskih pilota lovaca u Saint-Dizieru, ali i obukom zrakoplovnih tehničara u Mont-de-Marsanu već praktički i počela.

Ova legendarna francuska tvrtka, čiji su borbeni avioni odavno obilježili svjetsku povijest vojnog zrakoplovstva, tako je imala i središnje mjesto među štandovima, za razliku od prošle izložbe ASDA 2021 u Splitu, kada nisu bili ni prisutni. Boje Rafalea tada su branili međunarodni koncern MBDA, koji proizvodi rakete zrak-zrak MICA i Meteor, te francuska tvrtka Safran, proizvođači modularnog oružja zrak-zemlja (AASM), komercijalnog naziva Visokopokretljivi modularni projektil produljenog dometa (HAMMER).

Ponovno bez Meteora

Francuski lovac Rafale kao maketa u razmjeru 1:5, s oznakama HRZ-a i naručenim naoružanjem

Dežurni ljubazni dvojac nasmijanih hostesa u narančasto-crnim kombinezonima, poput onih iz Formule 1, dijelio je na štandu Dassaulta lijepe kape sa siluetom Rafalea, kao i prigodne značkice sa zastavama Hrvatske i Francuske, simbolizirajući novonastalo strateško partnerstvo. Dassault je bio glavni pokrovitelj i prigodnog gala domjenka u zadarskoj Providurovoj palači, 4. svibnja. No, na tu šminku se svela sva proaktivnost ove renomirane tvrtke. Predstavnici Dassaulta rijetko su izvirivali iz kućice svog štanda, izbjegavajući tako bilo kakvu mogućnost da ih kakav znatiželjni novinar upita bilo što o njihovom lovcu kojeg pripremaju za Hrvatsku.

Medije smo imali prvog dana vježbe. No, pošaljite nam pitanja pa ćemo vam nastojati odgovoriti emailom“, kazala nam je Dassaultova predstavnica za medije, napominjući da ćemo se morati strpiti, jer su sad usred priprema za svjetski sajam zrakoplovstva Paris Air Show, koji će se od 19. do 25. lipnja održati na aerodromu na La Bourget.

Ne znam koji su im mediji bili prvog dana ASDA-e, no tih dana u domaćoj javnosti nismo doznali ništa novo o Rafaleima za HRZ. Ipak, ljubazno mi je uručila podeblju reklamnu knjižicu o Rafaleu, Dassaultovu publikaciju s dvogodišnjim poslovnom izvještajem, zanimljivi prospekt s vremenskom crtom na kojoj su svi Dassaultovi vojni avioni, te revijalnu publikaciju o Rafaleu koja je bila objavljena kao dodatak siječanjskog izdanja poznatog britanskog časopisa Air Forces Monthly.

Na prošloj ASDA-i u Splitu slično su reagirali predstavnici MBDA kad sam im zatražio intervju. Ovaj su put bili nešto pričljiviji te su ponovni izostanak makete Meteora na svom štandu objasnili time da se ova vrhunska dalekometna raketa zrak-zrak ne nalazi u osnovnom paketu Rafalea za Hrvatsku. „Pogledajte Rafalea na Dassaultovom štandu. Nosi naoružanje kojim će biti naoružani hrvatski avioni,“ rekao nam je predstavnik MBDA, pokazujući na maketu u razmjeru 1:5, s oznakama 191. eskadrile lovačkih aviona HRZ-a, raketama zrak-zrak MICA na vrhovima krila i ukupno šest HAMMER-a pod krilima. Uvjeravao me je kako je to sasvim dovoljno za Hrvatsku.

Na štandu MBDA ponovno je dominirala raketa zrak-zrak MICA u obje svoje konfiguracije

Europski konzorcij MBDA i ovaj je put na štandu imao obje varijante rakete za presretanje, zračnu borbu i samoobranu (MICA-IR i MICA-EM, s infra-crvenim i radarskim tragačem), kao i maketu protuzrakoplovnog sustava Mistral i protubrodske rakete Exocet na mobilnom obalnom lanseru. MICA je odlična raketa zrak-zrak, posebna po tome što pokriva ne samo udaljenosti za blisku zračnu borbu, nego i srednji domet, za borbe izvan vizualnog dosega. U finišu razvoja je i njena poboljšana inačica nove generacije MICA-NG. Identična MICA može se koristiti kako na avionima, tako i na lanserima s brodova i vozila, kao protuzrakoplovna raketa za daljine do 20 km i visine do 9.000 metara, iako se u tom slučaju označava kao VL MICA (vertikalno lansirana). Predstavnik MBDA nam je potvrdio da se s Hrvatskom vode ozbiljni razgovori za kupnju kopnenih protuzrakoplovnih sustava s ovom raketom.

Na njihovom štandu oprobao sam se i u simulatoru lakog protuzrakoplovnog sustava Mistral, kojim se jednostavno cilja zahvaljujući toplinskom tragaču-kameri. Sustav je teži od klasičnih prenosivih lansera s ramena, jer ima veliku bojnu glavu tešku 3 kg i laserski blizinski upaljač, što vjerojatnost pogotka diže na 96 %, za ciljeve udaljenje maksimalno 7,5 km, a minimalno 500 m. Sustav zbog toga zahtjeva postolje i poslužitelja, a može se montirati i na vozilo.

Opremanje Crnog jastreba

Za razliku od prošloga puta, američki Lockheed Martin nije imao štand na izložbi. No, nekadašnji vojni izaslanik SAD-a u RH, umirovljeni brigadir Robert Mathers, sada direktor prodaje helikoptera Lockheed Martina u srednjoj i istočnoj Europi, ipak je bio prisutan na ASDA-i. Na pitanje o dodatnom opremanju američkog vojnog helikoptera opće namjene „crni jastreb“ (UH-60M Black Hawk) za HRZ, odgovorio mi je da je prije godinu i pol hrvatskim predstavnicima dostavio ponudu paketa opreme s cijenama. Nije bio u poziciji reći mi ništa konkretno o mogućoj dostavi dodatnih Black Hawka za HRZ, kao kompenzaciju za Mi-8 MTV, koji su baš tog dana, što nebom, što kopnom, poslani Ukrajini. Ipak, češka tvrtka ČLS potvrdila mi je da sam na njezin štand došao nedugo nakon što su okončali ozbiljne razgovore s hrvatskim predstavnicima zainteresiranim za dodatno opremanje UH-60M. Zastupaju mnoge američke proizvođače avionike, a do sada su radili 30 modernizacija u 15 zemalja. Nude, čini se, sve osim samog naoružanja: protupožarnu i opremu za medicinsku evakuaciju, dizalice, užad za brzo razmještanje vojnika, opto-elekotronička sredstva, balističku zaštitu, zaštitu od raketa, nosače naoružanja, unutarnje rezervoare za gorivo…

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec bio je aktivan na izložbi, a ovdje ga je kamera uhvatila u razgovorima na štandu brazilskog Embraera.

Od zrakoplovnih tvrtki posebno se još isticao brazilski Embraer, koji nudi laki jurišni avion A-29 Super Tucano i mlazni transportni C-390 Millennium kapaciteta 80 vojnika ili 64 padobranca, koji je možda i najljepši teretni avion današnjice. Zapažen je i francuski Grob s avionom G-120TP za osnovnu obuku, kao i školsko-borbeni češki Aero L-39NG i rumunjski Avioane IAR-99SM za naprednu obuku pilota.

I na ovoj ASDA-i je nastavljen trend ponude različitih besposadnih letjelica, no ovaj se put moglo vidjeti i nešto dronova kamikaza, ali i opreme za njihovo ometanje. Predstavnik izraelske tvrtke Aeronautics potvrdio mi je da je Hrvatska vojska ponovno osposobila malu taktičku osmatračku letjelicu Orbiter 3, koja se srušila prije godinu dana na vježbi „Trojan Footprint“. Nekoliko ovih letjelica tako je opet u punom sastavu, u okviru Središta za besposadne zrakoplovne sustave OS RH kod Zračne luke Pula. No, taj isti predstavnik Aeronauticsa na izložbi upozorio me i da se rapidno bliži rok za plansko servisiranje hrvatskih Orbitera 3, te da zato očekuje kontakt s predstavnicima MORH-a.

Domaća tvrtka DOK-ING dominirala je prototipom protuterorističkog robotskog vozila MV-3 Hystrix.

Od izložaka „teže kategorije“, pred dvoranom „Krešimir Ćosić“ na Višnjiku, bio je postavljen izvidničko-jurišni helikopter OH-58D iz sastava 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ sa Zemunika, nekoliko borbenih vozila Patria Cro Gardijske mehanizirane brigade HKoV u više varijanti (posebno Patria Cro 30L s borbenom stanicom Elbit UT30Mk2 i topom kalibra 30 mm), američko borbeno vozilo pješaštva M2A3 Bradley, oklopni transporter M1126 Stryker ICV-J s protuoklopnom raketom Javelin i lako taktičko vozilo Oshkosh JLTV, ali i jedan civilni Jeep. Na marginama izložbe, moglo se čuti i da su BVP M2A2 Bradleyi, čija je isporuka Hrvatskoj na čekanju, već primijećeni u Ukrajini. Ostaje za vidjeti kako će se to odraziti na konačni posao s Hrvatskom. Na izložbi je sudjelovalo više od 200 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 30 zemalja, uključujući i 57 hrvatskih tvrtki, među kojima su standardno dominirali već renomirani Šestan Busch, HS Produkt i DOK-ING, ali i „Đuro Đaković“, KROKO i Čateks… Primijeti se i da ima sve više tvrtki koje nude obuku i zaštitu od kibernetičkih prijetnji.

Izvidničko-jurišni OH-58D Kiowa Warrior sa Zemunika i američki oklopni transporter M1126 Stryker ICV-J na ulazu u dvoranu „Krešimir Ćosić“

U usporedbi sa splitskom Spaladium Arenom, dvorana u Zadru mi je izgledala pomalo tijesno, a sreo sam kolegu koji drugog dana izložbe nije ni primijetio da je prostor podijeljen na tri dvorane, a ne dvije, koliko je on mislio. Vjerojatno je tomu doprinio i veći broj izlagača. Događaj ovaj put nije otvoren zračno-pomorskom pokaznom vježbom, za što se akvatorij Ratne luka Lora pokazao boljim. No standardno atraktivan nastup akrogrupe HRZ-a „Krila Oluje“ učinio je da gosti ovaj nedostatak toliko i ne primijete.

Iskoristiti šansu

Detalji hrvatskog ugovora o kupnji francuskih aviona tako ni nakon izložbe u Zadru nisu bili ništa dostupniji javnosti. I dalje ostaje nepoznanica kojim senzorima će sve biti opremljen Rafale za HRZ, iako je Vlada RH u svojim saopćenjima napominjala da se radi o podvarijanti Rafale F3-R. Ovaj francuski lovac 4+ generacije u svakom slučaju predstavlja prekretnicu, koja bi trebala podići tehnološki standard cijelog HRZ-a i Oružanih snaga RH.

No, nabava Rafalea mogla bi predstavljati i nešto mnogo više. Francuska je zemlja koja ima najdužu tradiciju lovačkog zrakoplovstva, u kojoj je zrakoplovna kultura, možda, i najrazvijenija u svijetu. Učeći od Francuske, Hrvatska ima šansu podići stav cijelog hrvatskog društva prema zrakoplovstvu na potpuno novu razinu, gdje bi u stalnom otvorenom odnosu s entuzijastima, medijima i obrazovnim institucijama mogla pomoći da se poveća zanimanje za letenje i zauvijek osigura baza kvalitetnoga mladog kadra, budućih pilota i zrakoplovnih inženjera. Time bi se podigla tehnološka razina cijele zemlje. No, sadašnja praksa vladajućih prema (ne)otvorenosti za javnost baš i ne obećava. Vidjet ćemo – hoće li nas demantirati?

 

* gost autor/foto: Antonio PRLENDA, vojni komentator

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.