Macron stigao, Vlada sve pripremila

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sa svojim izaslanstvom sletio je u zagrebačku međunarodnu zračnu luku večeras oko 20:12 sati, gdje ga je dočekao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, te je potom krenuo prema restoranu u centru Zagreba, gdje ga je čekao hrvatski premijer Andrej Plenković. Kako je već ranije bilo najavljeno iz Vlade, zakazana večera je radnog karaktera, a prisustvuje joj i nekolicina hrvatskih ministara, uključujući tu i ministra obrane Marija Banožića.

Da bi sve bilo spremno za sutrašnje potpisivanje strateškog partnerstva s Francuskom, kao i kupovinu borbenih aviona, pobrinula se hrvatska Vlada na današnjoj poslijepodnevnoj sjednici, 86. po redu. Na njoj je usvojen zaključak o strateškom partnerstvu, te rezervacija financijskih sredstava s rokom otplate tijekom narednih 5 godina. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić objasnio je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva – Političke deklaracije:

Slijedom ojačanih bilateralnih odnosa i članstva u Europskoj uniji, te imajući na umu odlučnost obiju zemalja za zajedničkim djelovanjem u jačanju Europske unije i njezine sposobnosti da se na učinkovit način suoči s izazovima, Hrvatska i Francuska su odlučile dodatno ojačati suradnju te potpisati novo hrvatsko-francusko strateško partnerstvo. Dokument se sastoji od dijelova koji se odnose na jačanje bilateralnog te europskog političkog partnerstva, zajedničko djelovanje za stabilnost i prosperitet u jugoistočnoj Europi, suradnju u pitanjima povezanim s obranom, jačanje gospodarskih odnosa, daljnje povećanje suradnje u obrazovanju i kulturne, znanstvene i akademske razmjene, te na suradnju na području administracije. Potpisivanje hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva – Političke deklaracije predviđeno je tijekom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj“.

O poljima na koja će se strateško partnerstvo posebno primjenjivati već smo ranije pisali, dok će se akcijski planovi za provedbu pojedinih ciljeva ovog strateškog partnerstva izraditi u narednom razdoblju. Tada bi se trebala znati i barem okvirna vrijednost projekata iz ovoga okvira.

Potom je ministar financija Zdravko Marić govorio o Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

28. svibnja 2021. Vlada je donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, kojom je određeno da je od ponuda pristiglih Međuresornom povjerenstvu za nabavu VBA najpovoljnija ponuda Francuske Republike. Odlukom je zaduženo Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Republike Hrvatske i Francuske Republike o nabavi višenamjenskog borbenog aviona te je za provedbu radnje osnovana radna skupina. Potrebna sredstva u iznosu od 2.382.446.944 kn za plaćanje obveza u 2021. su osigurana u Državnom proračunu, odnosno njegovom rebalansu za ovu godinu. Dakle, za razliku sredstava u ukupnom iznosu od 6.311.167.498 kuna Ministarstvo obrane traži suglasnost Vlade RH za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna u razdoblju ’22.-’26. za već spomenutu nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Sukladno članku 44. stavku 2 Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik može preuzeti obveze po ugovoru koji zahtijeva plaćanje u sljedećim godinama uz suglasnost Vlade na prijedlog ministra financija, što upravo i činimo“.

Kako stoji u priloženim dokumentima, ovogodišnji avans već je osiguran i ujedno je najveća rata od njih ukupno 6:

Potrebna sredstva u iznosu od 2.382.446.944,00 kuna za plaćanje obveza u 2021. godini osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu na pozicijama Ministarstva obrane, kapitalnom projektu K545045 ‘Opremanje višenamjenskim borbenim avionom (VBA)’, izvoru financiranja 11 ‘Opći prihodi i primici’, na skupini računa 422 ‘Postrojenja i oprema’“.

Sljedeće godine Hrvatska će za avione platiti ratu u iznosu od 1.854.666.711,00 kuna, 2024. – 1.700.738.676,00 kuna, dok će potom uslijediti dvije „simbolične“ otplatne rate – 2025. godine 479.144.069,00 kuna, a 2026. – 133.449.777,00 kuna.

Na kraju ovog financijskog dijela riječ je dobio ministar obrane Mario Banožić, koji je podsjetio što to Hrvatska zapravo plaća:

Republika Hrvatska nabavlja 12 korištenih Rafale-a, aviona Rafale-a, u standardu F3-3… F3R… Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nabava tih u potpunosti NATO kompatibilnih aviona dostatno je za idućih 30 i više godina. Operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine. Uz 12 aviona je moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih tvrtki proizvođača. Uz navedeno, osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva, te obuka osoblja prema načelu ‘obuka obučavatelja’. Obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provodit će se u Francuskoj i u Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj te će do… potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti 8 aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. preostala 4 aviona. Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku preletjeti piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ovim projektom obuhvaćena je i vojna suradnja, školovanje, održavanje zajedničkih vježbi Francuskog i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Vlada je jednoglasno izglasala ove odluke,a premijer Plenković potom je najavio i poseban događaj:

„Pa evo, dok naši piloti ne prođu obuku na Rafale-ima možda, evo, da je sad pravi trenutak da najavimo da ćemo sutra oko 12 sati vidjeti 2 Rafale-a – upravo ovakva kakva nabavljamo – iznad Zagreba. To smo dogovorili, jer je bio neki interes hrvatskih medija da li će Rafale-i doć’ – pa onda smo malo razgovarali s našim francuskim prijateljima… Oni će sutra nadletjeti Zagreb u kontekstu i simboličnog obilježavanja potpisivanja ovog ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona“.

Kako je večeras javio HTV, dva borbena aviona Rafale nadletjet će Gornji grad iznad Markovog trga, okrenuti se na području Novog Zagreba, te ponovno proći nad centrom grada.

Sutra ujutro i rano poslije podne očekuju se gužve i zastoji prometa kako u samom Zagrebu, tako i na potezu prema Plesu. Zagrebačka policija objavila je da će se „uspostaviti privremena regulacija prometa, a kojom prilikom će dolaziti do povremenog kratkotrajnog prekidanja prometa uz pravovremena preusmjeravanja prometa te uz privremenu postavljenu prometnu signalizaciju“. Zagrebački električni tramvaj je pak najavio: „Zbog dolaska strane delegacije, u četvrtak, 25. studenoga, od 8 do 14 sati bit će obustavljena autobusna linija 150 (Tuškanac garaža – Gornji Grad – Trg bana Josipa Jelačića), a od 12 do 13 sati bit će obustavljen tramvajski promet preko Zrinjevca, te će linije 6 i 13 prometovati u oba smjera obilaznim pravcima. Također, u razdoblju između 9 i 13 sati očekuju se povremeni kratkotrajni prekidi u tramvajskom i autobusnom prometu prilikom prolaska štićene kolone“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.