“Orbiter down, Orbiter down”

 

Pri kraju vježbe specijalnih snaga “Trojan Footprint 22” došlo je do nezgode hrvatske bespilotne letjelice Orbiter 3. Kako je jutros priopćilo Ministarstvo obrane RH, “tijekom provedbe planiranih aktivnosti u okviru međunarodne vojne vježbe “Trojan Footprint” na području Udbine, u noći s 11. na 12. svibnja 2022. godine zbog tehničkih problema došlo je do kontroliranog prisilnog slijetanja letjelice Orbiter 3 iz sastava Hrvatske vojske“.

Sustav Orbiter 3 prvi puta je jako pokazan na TT zboru na Jarunu 2019. godine

“Letjelica je sletjela na nenaseljenom području kod mjesta Prijeboj i pretrpjela je oštećenja. Nije bilo ozlijeđenih osoba, kao ni druge materijalne štete osim oštećenja na samoj letjelici”,

naglašava Ministarstvo obrane, uz napomenu da je trenutno u tijeku utvrđivanje uzroka prisilnog slijetanja.

Kao što smo već pisali, 6 kompleta bespilotnih sustava Orbiter 3B kupljen je sredstvima iz europskih fondova 2018. godine, te ga zajednički dijele Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrane u omjeru 60%-40% u korist “poljoprivrednika”. Ministarstvo poljoprivrede koristi Orbitere za nadzor ribolova, a Ministarstvo obrane i OS RH tijekom ljetnih mjeseci za potrebe protupožarnih aktivnosti.

Međunarodna vježba “Trojan Footprint 22” ove se godine provodi u čak 15 zemalja, s posebnim naglaskom na istočnu Europu, a petak 13. zadnji je dan provedbe ove vježbe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.