Prvi let na Rafaleu i predizborna kampanja

 

Kako smo prije par dana objavili na portalu Obris.org, na samom početku mjeseca svibnja delegacija HRZ-a predvođena brigadirom Željkom Ninićem posjetila je francuske Zračne i svemirske snage, točnije – Zrakoplovnu bazu 113 Saint-Dizier u istoimenom mjestu na sjeveroistoku Francuske. Francuske zračne i svemirske snage objavile su na svojoj web-stranici, kao i na društvenim mrežama, da je hrvatska delegacija došla kako bi „popratila obuku svoja prva 3 pilota na borbenim avionima Rafale“, a svjedočili su i „povratku s prve patrole jednog od ta tri pilota“.

Fotografija objavljena na web-stranici francuskih Zračnih snaga

Danas je ta vijest doživjela nadogradnju – uz već objavljen dio o susretu sa zapovjednicima brigadnim generalom Costeom i pukovnikom Benzaquenom, kao i o upoznavanju s Transformacijskom  eskadrilom „Aquitaine“, gdje su hrvatski gosti radom na simulatoru mogli sudjelovati u pripremi misije u stvarnim uvjetima, nadopuna se ticala početka onog najuzbudljivijeg, praktičnog dijela. Naime, kako piše na web-stranici francuskih Zračnih i svemirskih snaga, „nakon nostrificiranja teorijske obuke, prvi hrvatski piloti mogli su započeti praktičnu fazu letačke obule na Rafaleu“. Radi se o nekoliko letova tjedno, pri čemu je obuka pilota strukturirana oko vrlo specifičnog programa pripreme misije, letenja, uključujući brifinge i debrifinge, te proučavanja. Pritom je jedan od hrvatskih pilota ušao u povijest vojnog zrakoplovstva. Ili kako navode francuske Zračne i svemirske snage:

„Nakon letenja u nazočnosti instruktora AAE (Armee de l’Air et de l’Espace), prvi pilot je u četvrtak 11. svibnja izveo samostalni let na Rafalu, prvi u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sljedeći samostalni letovi ostalih pilota su, što se njih tiče, planirani u narednim danima“.

Fotografija objavljena na web-stranici MORH-a

No hrvatsko Ministarstvo obrane u svom priopćenju o tom događaju ima drugačiju verziju, ustvrdivši kako se radi o „pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“ koji su „izveli prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj Republici“. Štoviše, čak je i „ministar obrane Mario Banožić tom prigodom čestitao pilotima HRZ-a na njihovom prvom, a ujedno i povijesnom samostalnom letu na avionima Rafale te poručio kako su svojim letovima označili početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske”.

“Ovim letovima smo potvrdili kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima pilote svjetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno učiti. Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama i u kratkom vremenu uspješno zamijenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima”,

citira Ministarstvo obrane navodnu Banožićevu izjavu. U MORH-ovom priopćenju se još navodi da je:

“Ministar obrane podsjetio i kako je upravo Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, prva preuzela odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione Hrvatskoj vojsci: ‘Ovo je dokaz kako se Program realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu odvija sukladno planiranoj dinamici, ništa nije prepušteno slučaju i veseli nas što možemo svjedočiti realizaciji povijesnog ulaganja u Hrvatsku vojsku’”.

Objava ministra obrane na društvenim mrežama

Tko je tu krivo prebrojao pilota(e) na prvom samostalnom letu na Rafaleu? MORH s Krešimirovog trga ili francuska Armee de l’Air et de l’Espace iz Saint-Diziera? Obje strane raspolažu s fotografijom istog pilota, no na profilu ministra Banožića na društvenim mrežama pilot je potpuno zaklonjen promo-porukom: „Prvi samostalni letovi pilota HRZ-a na Rafalima – Svjedočimo realizaciji povijesnog ulaganja u Hrvatsku vojsku“. Nevjerojatno!

Banožić je, baš kao i svi drugi članovi Vlade, već neko vrijeme u žestokoj predizbornoj kampanji, pa sada radi sve ono što je prezirao svih dosadašnjih godina svog mandata (pojavljivanja u javnosti i na svakodnevnim događanjima s vojskom), obilno hvaleći svoje/Vladine dosege. Pri tome nije bitno jesu li priopćenja o njegovim aktivnostima činjenično točna, da li je taj „povijesni“ prvi let obavio jedan ili svi piloti na obuci u Francuskoj, a ploča s natpisom „Sveučilište obrane i sigurnosti“ otkrivena danas ili prije par tjedana. Jer sve što je bitno mora se svesti pod jedan te isti tip parole: „Hvala ministru!“, odnosno „Hvala Vladi!“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.