Prezentacija Super Tucana – zamjena za PC-9M?

 

Jučer, 21. listopada, u 93. krilu HRZ-a u Zemuniku okončana je prezentacija brazilskog lakog jurišnog aviona A-29 Super Tucano. Prezentacija je održana na inicijativu brazilskog proizvođača tog aviona, kompanije Embraer, koji je prije Hrvatske istu takvu prezentaciju održao u Crnoj Gori. Tamo je 9. listopada predstavnike tvrtke Embraer Defence&Security – direktora za poslovni razvoj Eduarda Nunesa te direktora za upravljanje prodajom Simona Johnsa primio i odlazeći ministar obrane Predrag Bošković, dok su dva pilota Zrakoplovstva Crne Gore isprobala performanse Super Tucana. Bošković je tom prilikom izjavio da bi se „nabavom ovih letjelica značajno podigle sposobnosti Vojske Crne Gore“.

Prezentacija A-29 Super Tucana (Photo: MORH/T.Brandt)

Sredinom prošloga tjedna, predstavnici Embraera stigli su iz Crne Gore u Hrvatsku, točnije u Zadar, da bi u ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine, započeli s prezentacijom aviona A-29 Super Tucano. Prezentaciji ovih brazilskih jurišnika prisustvovali su zapovjednici i piloti 93. krila te Središta za obuku HRZ-a, dok su priliku za letenje dobili pukovnik Damir Barišić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila, te zapovjednici letačkih vodova u 392. Eskadrili aviona, satnik Ivica Majetić i satnik Darko Belančić, inače vođa akro grupe „Krila Oluje“. Po završetku demonstracijskih letova, pukovnik Barišić je istaknuo kako je ova prezentacija bila izvrsna prigoda za detaljno upoznavanje sa sposobnostima ovog aviona.

„Dobiti priliku letjeti ovim avionom zaista je vrijedno i korisno iskustvo. Iako je svojom konstrukcijom, pa i letnim performansama vrlo sličan našem Pilatusu PC-9M, A-29 Super Tucano je znatno kompleksniji i sposobniji, te u borbenim uvjetima višestruko dokazani laki jurišni avion. Uz cijeli spektar operativnih zadaća u borbenim eskadrilama širom svijeta, A-29 se koristi za provedbu napredne letačke i borbene obuke, te ujedno pripremu pilota aviona za prelazak na lovačke avione poput F-5, F-16, Mirage i Gripen. Avioni Super Tucano nalaze se u sastavu 15 ratnih zrakoplovstava gdje su desetinu od ukupnih 460.000 sati naleta ostvarili u borbenim zadaćama“.

Demonstracijski let iznad Zadra (Photo: MORH/T.Brandt)

Upravo tijekom ove balkanske turneje, Embraer je isporučio 6 aviona A-29B Super Tucano Ratnom zrakoplovstvu Filipina, kupljenih još u studenom 2017. godine temeljem javnog natječaja. U sklopu europske turneje, predstavnici Embraera nakon Crne Gore i Hrvatske odlaze u Sloveniju, gdje ih također čeka prezentacija s demonstracijskim letovima. Zanimljivo je da je prezentaciji Super Tucana u Hrvatskoj ujedno prisustvovalo i izaslanstvo Ratnog zrakoplovstva Republike Litve, koje je predvodio pukovnik Antanas Matutis, zapovjednik Zrakoplovne baze litavskog RZ. Baš on je 20. listopada i osobno poletio u ovom brazilskim jurišniku.

Planira li HRZ zamijeniti PC-9M?

PC-12 NG u Zemuniku (Photo: OSRH/S.Brigljević)

Iako je Super Tucano najbliži HRZ-ovom Pilatusu PC-9M, vrlo su male šanse da naš glavni obučni avion u skorije vrijeme bude zamijenjen nekim drugim modelom. U sastavu HRZ-a nalazi se 20 školskih aviona Pilatus, što je navodno puno previše s obzirom na broj novih pilota koji godišnje ulaze u HRZ. Glasine da bi se dio njih zamijenio s Pilatusom PC-12 NG pojavile su se 2014. godine. U studenom te 2014. u bazi u Zemuniku održana je prezentacija aviona PC-12 NG, a istodobno su se proširile spekulacije kako bi 2 do 3 PC-9M bili zamijenjeni 1-2 PC-12 NG. Tadašnji zapovjednik HRZ-a, general Dražen Šćuri, te je glasine oštro demantirao. No tih je dana, točnije 12. studenog, Agencija Alan oglasila prodaju 3 vrste letjelica, među kojima je bilo i 6 školskih PC-9 – od toga 3 starija (iz 1986., 1988. i 1991. godine), te 3 novija aviona (iz 1997. godine).

Demonstracijski let T-6 Textron II (Photo: MORH/T.Brandt)

Sljedeća prezentacija koja je ponovno potaknula glasine o zamjeni barem dijela hrvatskih PC-9M održana je u srpnju 2017. godine, kada je tvrtka Textron Aviation u 93. bazi u Zemuniku predstavila svoja dva aviona – višenamjenski/transportni King Air 350 i obučno-trenažni T-6 Texan II. Dijelu te prezentacije prisustvovao je i tadašnji zapovjednik HRZ-a, general Mato Mikić, dok su piloti HRZ-a imali priliku sudjelovati u demonstracijskim letovima. Tada je predstavnicima Textrona jasno rečeno da ovakvi tipovi letjelica HRZ-u nisu u prvome planu. Zato ne treba čuditi ako su i predstavnici Embraera vjerojatno čuli nešto slično.

Da se ne razmišlja o zamjeni Pilatusa PC-9M nekim drugim avionom, potvrdio je i pukovnik Damir Barišić u razgovoru za portal Obris.org iz svibnja 2017. godine. On je tada, među ostalim, rekao:

Prezentacija DA, zamjena NE (Photo: MORH/T.Brandt)

„Kada je u pitanju ispravnost i sigurnost letenja, jedan od pozitivnih razloga zašto se Eskadrile aviona rijetko spominje u javnosti je i činjenica da u proteklih 20 godina – od dolaska Pilatusa do danas – tijekom gotovo 60.000 sati naleta nismo imali niti jednu nesreću ili gubitak aviona. Uz kvalitetu i profesionalan pristup letačkog kadra, za to je, naravno, zaslužan naš prvi i drugi stupanj održavanja, za koji imam samo riječi pohvale. Za sada nemamo posebnih problema s avionima, s obzirom da su po pitanju ostvarenog naleta tek na prvoj trećini svog očekivanog vijeka. Eventualno se može razmišljati o nekakvoj modernizaciji tijekom preostalog životnog vijeka kako bi dodatno proširili mogućnost obuke vlastitih pilota, i ujedno proširili ponudu za školovanje stranih pilota“.

O djelomičnoj modernizaciji PC-9M razmišlja se i danas, no njihova zamjena najvjerojatnije ipak nije na stolu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.