Banožić: nema problema s kupovinom Rafalea

 

Drugog dana vojnog sajma ASDA u Splitu ministar obrane RH Mario Banožić susreo se sa izaslanstvom Francuske Republike u kojem su bili francuski veleposlanik u RH Gaël Veyssière i brigadni general Thomas Lorne, director za Središnju i Istočnu Europu te Latinsku Ameriku pri Upravi za naoružanje francuskog Ministarstva obrane, odnosno Oružanih snaga. To je bila samo jedna u nizu obveza francuskog veleposlanika tijekom njegovog boravka u Splitu – tako je Veyssière, osim ASDA-e, posjetio i nogometni klub Hajduk, splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka, te je uručio 44 diplome francuskog jezika ovogodišnjim laureatima Francuske alijanse u Splitu.

Borbeni avion Rafale i dva tipa projektila MICA

Glavna tema – iako ne i jedina – u razgovoru s MORH-ovom delegacijom bila je hrvatska odluka o kupovini borbenih zrakoplova Rafale, pri čemu je ocijenjeno – kako navodi MORH u priopćenju – da će potpisivanje ugovora osnažiti partnerstvo dviju zemlja u području obrane te u drugim područjima. Naime, osim o kupovini borbenih aviona i suradnji na području obrane, hrvatski premijer Plenković i francuski predsjednik Macron trebali bi uskoro potpisati i niz ugovora o bilateralnoj suradnji u području znanosti, kulture i obrazovanja što bi u konačnici, nadaju se u Vladi RH, trebalo ojačati i hrvatsko-francuske gospodarske odnose. Prema MORH-u, izrada ugovora o kupovini borbenih aviona je u završnoj fazi: Ugovor za Rafale bit će temelj i poveznica koja će ojačati vezu između naših ministarstava i pomoći u izgradnji nacionalnih sposobnosti, a time i sposobnosti NATO-a i EU, naglasio je tom prilikom ministar Banožić, koji do danas nije jasno rekao kada se zapravo očekuje potpisivanje ugovora, osim da očekuje da će to biti do kraja ove godine.

Jutarnji list je 22. rujna objavio da je jedan od razloga kašnjenja i iščekivanje dozvole od SAD-a za prodaju određenih sustava u avionu trećoj strani – za tzv. Third Party Transfer“, kojeg je Hrvatska dobro upoznala krajem 2018. godine, kada se baš takve dozvole očekivalo i u slučaju kupovine izraelskih borbenih aviona F-16 Barak. Temeljem TPT procedure, SAD trebaju dati dozvolu i za prodaju borbenih aviona Rafale, no Francuska, navodno, još uvijek nije zatražila dozvolu od Sjedinjenih Američkih Država, navodi tada Jutarnji list. O tome je prvoga dana ASDA-e (srijeda, 29. rujna) bio upitan i ministar Banožić, koji je pomalo smušeno odgovorio:

Ministar Banožić i direktorica DSCA Heidi Grant

Dakle, po pitanju Rafale-a, mi smo do sada uvijek izvještavali, i to će bit sada moj odgovor, da imamo izvrsnu suradnju sa francuskim saveznicima, po pitanju nabavke aviona. Dobili smo veliku podršku i američkih saveznika pri našem izboru, to ste se isto tako mogli uvjeriti. Pitanje odnosa, koji se odnose na TPT, su pitanje koja se odnose na jedan dio, odnosno, na kriptane module, koje tehnički ima svaka vojska. Znači, u ovom slučaju, upravo taj TPT – ‘Third Partition Transfer’ (radi se o ‘Third Party Transfer’ proceduri, op.a.) je pitanje opreme koji se odnosi na francusku vojsku. Dakle, Hrvatska vojska će morat kupiti svoj modul… i na taj način, u budućnosti, upravo taj TPT odnositi direktno sa Amerikom. Na taj način, ja ne vidim upravo ni jedan problem koji smo do sada potencirao u javnosti, koji bi mogao dovesti u pitanje, uopće, završetak procesa nabavke višenamjenskog borbenog aviona, za kojeg moramo svi zajedno ocijeniti da je uistinu obavljen na jedan profesionalan način, i očekujem da ugovor bude potpisan do kraja godine. Ujedno zahvaljujem i našim saveznicima iz Amerike, koji su dali podršku cijelom tom procesu… i jednostavno, koji su dali ‘support’, jer znaju koliko znači Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za kompletnu obranu Hrvatske, ali isto tako i za naš geostrateški položaj“.

Glavni francuski izlagač na ovogodišnjoj ASDA-i bio je MBDA, koji je najvećim dijelom izložio makete raznih MICA projektila, kao i EXOCET u MOL-varijanti, te Mistral-lansera u dvije verzije. Ponovo tu iznenađuje izostanak prisustva koncerna Dassault Aviation, zbog čega će hrvatska publika ponovno morati pričekati da uživo vidi hrvatski izbor novog borbenog aviona. Kao i prije dva mjeseca u Zagrebu, jedina naznaka Rafalea na vojnom sajmu u Splitu bila je maketa francuskog lovca, ali ovoga puta više u ulozi pokaznog nosaća za moguće opcije pojedinog raketnog naoružanja.

Od ostalih francuskih izlagača, bili su tu još i Safran Electronics&Defense, tvrtka koja proizvodi bespilotne letjelice Delair, te tvrtka Arquus koja se na vojnom sajmu u Splitu predstavila svojom serijom borbenih vozila.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.