Rumunjska i Češka kupuju F-35

 

Posljednja dva dana „Lockheed Martin“ zadovoljno je trljao ruke – lista korisnika novih F-35 proširila se za još 2 zemlje, a na popis narudžbi dodano je još 56 ovih borbenih aviona. Tako su, naime, izgledale vijesti iz Rumunjske i Češke početkom ovoga tjedna – najprije je Rumunjska pokrenula proces nabave 32 lovca F-35, a onda je tijekom današnjeg dana stigla vijest iz Češke o planovima za kupovinu 2 eskadrile, odnosno ukupno 24 F-35.

Češka Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za kupovinu 24 aviona F-35: „Radi se o učinkovitom rješenju, jer je korist od mogućnosti ovog sustava tijekom njegovog vijeka znatno veća u odnosu na novac koji ćemo platiti nego pri kupnji drugog tipa zrakoplova. Svi pravi stručnjaci slažu se da će zrakoplovi 5. generacije riješiti budućnost našeg taktičkog zrakoplovstva za desetljeća, za razliku od nižih generacija borbenih zrakoplova“, rekao je premijer Petr Fiala nakon sjednice Vlade.

Budućnost češkog Ratnog zrakoplovstva za sljedeća desetljeća osigurat će zrakoplovi 5. generacije, koji će češkoj vojsci omogućiti učinkovitu obranu našeg teritorija i teritorija naših saveznika. Istovremeno, zahvaljujući njima, povećat će se sposobnosti Zračnih snaga Češke, koje će u budućnosti moći bolje izvršavati zadaće sa saveznicima iz Sjevernoatlantskog saveza“,

piše u popratnoj objavi češkog Ministarstva obrane. Vlada je usput deklasificirala ključne parametre ovog posla, njegove troškove i osnovne točke na vremenskoj crti cijeloga projekta. Posao nabave 2 eskadrile F-35 vrijedan je 150 milijardi čeških kruna (oko 6,5 milijardi USD), od čega se 5 milijardi USD odnosi na kupovinu samih aviona i pripadajućeg naoružanja, obuku pilota i druge troškove vezane uz sam avion, dok će ostatak od 1,5 milijardi USD biti utrošen za nužne radove preuređenja i dogradnje zrakoplovne baze Čáslav u središnjoj Češkoj, nabavu goriva i obuku zemaljskog osoblja. Prvi od 24 lovca F-35 trebali bi biti isporučeni Češkoj tijekom 2031. godine, a ostatak do 2035., kada ističu i resursi za 14 aviona JAS 39 Gripen koje trenutno koristi češko Ratno zrakoplovstvo. Česi računaju da će njihovi novi F-35 biti operativni i nakon 2060. godine, te da – zahvaljujući 10-godišnjoj otplati, od 2024. do 2034. godine, „neće predstavljati veće opterećenje za vojni proračun“ zbog čega „kupovina F-35 neće ugroziti druge potrebne projekte“, a posebno ne planiranu modernizaciju teške mehanizirane brigade.

Hodogram provedbe projekta “F-35 za Češku”

Za razliku od hrvatskog primjera nabave borbenih aviona, češki slučaj pokazuje promišljenost pri kupnji i ciljevima koji se njome žele postići. Naime, kako je naglasila češka ministrica obrane Jana Černochová, Češka je pri započinjanju pregovora istaknula mogućnost industrijske suradnje kao jedan od osnovnih uvjeta pod kojima uopće može doći do posla: „Kada smo prošle godine započeli pregovore, mi kao Češka postavili smo uvjet da želimo razgovarati o mogućnostima industrijske suradnje kako bismo iskoristili i otvorili priliku da češka obrambena industrija surađuje s tehnološkim divovima kao što su Lockheed Martin i Pratt&Whitney. I uspjelo je! Imamo 14 projekata industrijske suradnje spremnih za češke tvrtke u manje od godinu dana, uključujući mogućnost izravnog uključivanja u globalni opskrbni lanac za zrakoplove F-35. Dogovorili smo se da ćemo u budućnosti nastaviti potragu za mogućnostima u obećavajućim područjima kao što su svemirska tehnologija, kibernetika, umjetna inteligencija. Smatram to velikim uspjehom koji će donijeti perspektivu ne samo našoj industriji, već i znanstvenim i obrazovnim institucijama“. Ukupna vrijednost projekata industrijske suradnje iznosi 15,3 milijarde čeških kruna, i uključuje 11 projekata s Lockheed Martinom i 3 projekta s kompanijom Pratt&Whitney. U ovih zasad 14 projekata uključeno je 13 čeških kompanija i sveučilišta. Nešto slično je Lockheed Martin nudio i tijekom hrvatskog natječaja za nove borbene avione, a onda su MORH i Vlada RH zaključili da to Hrvatskoj nije potrebno pa je stavka o industrijskoj suradnji – budući da Francuzi to nisu nudili – izletjela iz natječaja! Ponovimo – industrijska suradnja američkih i čeških tvrtki vrijedna je 15,3 milijardi čeških kruna, odnosno 659,77 milijuna USD!

Češka je pregovore sa SAD-om vodila zadnjih godinu dana, ne skrivajući kako je osnovni razlog za kupovinu ovih najmodernijih aviona – ruska invazija na Ukrajinu. Sličnim razlogom vodila se i Rumunjska: “Rat je došao i do naših vrata!”, rekao je ministar obrane Angel Tîlvăr.

Rumunjska i F-35

Rumunjski planovi su ponešto ambiciozniji od čeških, ali i manje transparentni. Ono što je poznato je da Rumunjska planira nabaviti ukupno 3 eskadrile borbenih aviona F-35 kroz dvije faze. U prvoj fazi namjerava kupiti dvije eskadrile, odnosno 32 aviona F-35, da bi u drugoj fazi (nekoliko godina kasnije) kupila još 16 aviona. U pismu objavljenom u utorak 26. rujna rumunjsko Ministarstvo obrane zatražilo je od parlamenta suglasnost za početak prve faze, odnosno za kupovinu 32 američka aviona F-35. Prema Ministarstvu obrane, Faza 1 započet će 2023. godine i obuhvatit će kupnju 32 zrakoplova, 35 motora, početne logističke podrške, obuke, simulatora i oružja zrak-zrak te zrak-zemlja. Vrijednost ove faze procijenjena je na 6,5 milijardi USD.

Odluku o kupovini F-35 Rumunjska je donijela u travnju ove godine, na sjednici Vrhovnog vijeća za nacionalnu obranu (CSAT). Upravo je to tijelo odobrilo program nabave F-35 u dvije faze, ne navodeći nikakve dodatne detalje. Rumunjsko Ministarstvo obrane očekuje početak isporuke prvih F-35 tijekom 2030. godine.

Time su u posljednje dvije godine čak 4 europske zemlje izabraleF-35 za svoj novi nadzvučni aviona: uz već spomenutu Rumunjsku i Češku, tu su još i Finska te Švicarska.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.