Bugarski piloti na obuci za F-16

 

Nakon što je u srpnju ove godine Bugarska ratificirala sve ugovore o kupovini američkih borbenih aviona F-16 Blok 70 u vrijednosti od 1,2 milijarde USD, ovih dana na obuku za taj avion odlazi prva grupa bugarskih pilota. U petak, 5. lipnja 2020. godine, u Ministarstvu obrane Republike Bugarske upriličena je svečanost povodom odlaska prva 4 pilota na obuku u SAD. Bojnik Stojan Petkov, satnici Aleksandar Velinov i Todor Todorov, te natporučnik Simeon Georgiev, svi iz Zrakoplovne baze Graf Ignatievo, „budućnost su bugarskog Ratnog zrakoplovstva“, rekao je na prijemu bugarski ministar Krassimir Karakačanov. Bojnik Petkov i satnik Velinov su dugogodišnji piloti na bugarskim lovcima MiG-29, pri čemu je najstariji od njih Petkov načelnik Stožera borbene eskadrile u bazi Graf Ignatiev,  a Velinov zamjenik zapovjednika Četvrte borbene jedinice u sastavu Borbene eskadrile u istoj bazi. Dvojica mlađih pilota, Todorov i Georgiev, su vojni piloti 2. razreda, i u bugarskoj su vojsci od 2015. godine. „Uz dužno poštovanje i s najboljim osjećajima za avione MiG-29, kao i za našu ostalu borbenu tehniku, naša je budućnost drugačija i naš je zalog novi tip borbenih aviona. Želim vam uspjeh, da budete zdravi, i uvjeren sam da ćete se nositi sa svim izazovima“, rekao je mladim pilotima ministar Karakačanov.

Iako je kompanija „Lockheed Martin“ najavljivala da će početna obuka pilota i tehničkog osoblja za buduće bugarske F-16 početi tek sljedeće godine, ona ipak počinje nešto ranije i prema najavi zapovjednika Ratnog zrakoplovstva Canka Stojanova – odvijat će se u nekoliko američkih vojnih baza, prema rasporedu i programima koje američko Ratno zrakoplovstvo koristi u obuci svojih pilota. Bugarski će piloti najprije proći 9-tjednu obuku iz specijaliziranog engleskog jezika, koja će se održati u Centru za jezičnu obuku u Zrakoplovnoj bazi Lackland, San Antonio u Teksasu. Nakon uspješnog završetka tečaja jezika, započet će osnovna obuka letenja na F-16, koja bi trebala trajati oko 3 godine i 4 mjeseca.

Obuka bugarskih pilota provest će se kroz nekoliko faza u centrima za obuku letača Zračnih snaga SAD-a, koji su u sastavu Zapovjedništva za obrazovanje i osposobljavanje US AF. Piloti će proći kroz cjelovite programe osposobljavanja na zrakoplovima T-6 Texan i T-38 Talon, što traje otprilike godinu dana. Ta će se obuka provesti po principu 2+2, odnosno dvojica pilota s iskustvom letenja na nadzvučnim avionima MiG-29 započet će se obukom na  Northrop T-38 Talon, dok će druga dvojica – piloti na školskom avionu L-39ZA u SAD-u započeti obuku na avionu T-6 Texan. Potom slijedi glavna i najduža faza obuka, a to je sama obuka na avionu F-16. Tijekom te faze, bugarski će piloti proći i specifičnu obuku koja uključuje obuku u hiperbaričnoj komori (Physio Hypoxia Training) i centrifugi, kako bi osigurali fizičku kondiciju i izdržljivost pri velikim opterećenjima tijekom obuke na F-16.

Četvorici bugarskih pilota priređen je ispraćaj i u njihovoj matičnoj ZB Graf Ignatievo. Uz simbolične poklone, četvorici se obratio i zapovjednik baze, brigadni general Dimitar Petrov. „Ovaj je avion za nas vrlo važan, a naš uspjeh tek počinje. Važno je za vas koji ćete uspješno svladati novu letjelicu, a važno je i za nas koji ostajemo ovdje pripremiti bazu za uspješan prihvat novog aviona“, rekao je Petrov pilotima koji odlaze u SAD.

Jučer je bugarski ministar obrane Krassimir Karakachanov najavio da cijela ova priča neće završiti na već kupljenih 8 aviona F-16 Blok 70. Nakon što ti avioni pristignu, Bugarska više neće imati potrebu za održavanjem svoje flote aktualnih lovaca MiG-29, rekao je Karakačanov, najavivši njihovu prodaju. S povlačenjem MiG-ova 29 iz aktivne službe i njihovom prodajom, Bugarska namjerava kupiti još 8 američkih aviona F-16 Block 70 kako bi kompletirala jednu eskadrilu ovih višenamjenskih aparata. Bugarska na papiru ima 14 aviona MiG-29, ali je najviše tek polovica sposobna poletjeti, dok se ostatak kanibalizira, tvrdi portal Bulgarian Military.

 

Photo: MoD BG i af.armf.bg

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.