SAD Bugarskoj: 8 F-16 za 1,67 mlrd USD

 

U ponedjeljak,0 3. lipnja, američka Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju ( Defense Security Cooperation Agency – DSCA) objavila je da je američki State Department odobrio moguću prodaju borbenih aviona F-16 Blok 70/72 Bugarskoj. Vrijednost ovoga posla – prodaje 8 aviona s dodatnom opremom – procijenjena je na 1,673 milijardi USD. Detaljno obrazloženje ove ponude DSCA je poslala 30. svibnja u američki Kongres, koji ga ima pravo odbiti. No ako Kongres ne bude imao nikakvih prigovora, Bugarska bi trebala dobiti Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

DSCA je na svojoj web-stranici objavila detaljan popis opreme i komponenti koji bi došli u paketu s 8 aviona, a koje je Bugarska zatražila u veljači ove godine kroz Pismo zahtjeva (Letter of Request – LOR). Riječ je, među ostalim, o rezervnim dijelovima, komunikacijskim sustavima, naoružanju (zrak-zrak i zrak-zemlja), te obuci pilota i tehničara. Glavni izvođač radova bit će, naravno, proizvođač aviona „Lockheed Martin“, a prodaja bi se realizirala kroz program Foreign Military Sale (FMS). Izričito se navodi i da „ne postoje poznati sporazumi o offsetu predloženi u vezi s ovom potencijalnom prodajom.“

Popis bugarskih zahtjeva, procijenjenih na 1,673 mlrd USD

Bugarsko Ministarstvo obrane priopćilo je da dokument DSCA i odobrenje State Departmenta govori o gornjem, najvišem cjenovnom pragu, te da nacrt ugovora očekuju po isteku dvotjednog roka, tijekom kojeg Kongres ima pravo prigovora. U tom slučaju, pregovori  između Bugarske i SAD-a mogli bi se nastaviti. „Postoji dvotjedni rok u kojem će američka Vlada Bugarskoj predstaviti Pismo ponude i prihvaćanja, u kojem će očekivana cijena za 8 zrakoplova s paketom potrebne opreme biti unutar 1,2 milijarde USD“, stoji u priopćenju bugarskog Ministarstva obrane. „Oko 2 milijarde leva – 1,2 milijarde USD – gornji je prag razumne cijene,“ izjasnio se i ministar obrane Krasimir Karakachanov u utorak, 04. lipnja. S druge strane, Veleposlanstvo SAD-a u Bugarskoj objavilo je da će „stvarni troškovi biti utemeljeni na konačnim zahtjevima bugarske strane,“ što znači da prostora za nižu cijenu ima ukoliko Bugarska redefinira zahtjeve. No prilikom nedavnog odlaska bugarske delegacije na pregovore u SAD, ministar Karakachanov je izjavio da je Bugarska spremna izdvojiti između 771 i 925 milijuna eura, bez smanjenja sposobnosti aviona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.