Rumunjska želi još 36 aviona F-16?

 

Gotovo 2,5 godine nakon što je Rumunjska prihvatom prvih aviona F-16 iz Portugala počela s aktivnom zamjenom svojih MiG-21 Lancer, i dalje je u tijeku promišljanje o načinu obnove i modernizacije tamošnjeg ratnog zrakoplovstva. Tako je ministar obrane Rumunjske, Gabriel Leş, gostujući prošloga tjedna na TVR1, izjavio da je pokrenut postupak nabave dodatnih 36 aviona tipa F-16.

Mi smo u postupku za te nove avione koje moramo nabaviti. Mislim na još 36 aviona F-16, koje moramo kupiti kako bismo imali funkcionalne i osposobljene eskadrile, tu sposobnost da se zamijene stari MiG-ovi. Naravno, naša je želja da ti avioni budu novi. No u ovom trenutku ne mogu reći da li je to moguće – kupiti nove mašine. Ono što vam u ovom trenutku mogu reći je da su u tijeku procedure za kupovinu dodatnih zrakoplova F-16. Ako budu rabljeni avioni – nadogradit će ih naša obrambena industrija, tako da će se oni modernizirati u Rumunjskoj i, naravno, biti opremljeni novim mogućnostima“,

rekao je ministar Leş na rumunjskoj nacionalnoj televiziji. Dodao je još i to da Rumunjska treba opremiti svoju vojsku, i to „nakon vrlo dugog razdoblja podfinanciranja nabave u Ministarstvu obrane“. Da bi izjava bila još sličnija onima koje se mogu čuti i u Hrvatskoj, rumunjski ministar obrane podsjetio je da ova „Vlada teži prema 2% u naredne 3 uzastopne godine, i trebamo se opremiti kako bi zamijenili postojeće iznimno stare sustave koje imamo“. To i neće biti previše teško ako imamo u vidu činjenicu da je prema NATO podacima za 2018. godinu Rumunjska godišnje za obranu izdvajala oko 1,93 posto BDP-a (po čemu je 8. po redu u NATO), od čega je za modernizaciju išlo čak 34,69 posto (po čemu je Rumunjska u 2018. bila druga po redu među članicama). Nažalost, to su podaci radikalno drugačiji od onih usporedivih za Hrvatsku.

Primopredaja prvih rumunjskih F-16 u portugalskoj zrakoplovnoj bazi Monte Real

Temeljem ugovora između Vlada Portugala i Rumunjske (a prethodno usuglašenog između Portugala i SAD) iz 2013. godine, Rumunjska je za 186,2 milijuna eura kupila 9 portugalskih i 3 američka polovna aviona F-16, uz modernizaciju napravljenu u Portugalu. Dodatni troškovi iznosili su čak 442 milijuna eura, za renoviranje zrakoplovne baze Feteşti, izgradnju dodatne potrebne infrastrukture, kao i za prilagođavanje postojeće infrastrukture novim avionima, te za nabavu naoružanja i dodane elektroničke opreme. Isporuka ovih aviona započela je 28. rujna 2016. godine preuzimanjem prvih šest letjelica, da bi bila okončana u listopadu 2017. godine primopredajom zadnja tri aviona iz ovoga paketa.

Protekle 3 godine u nekoliko se navrata najavljivala kupovina još 12 borbenih zrakoplova F-16, koji su, eto, prošloga tjedna narasli na broj od 36 takvih letjelica. Iako je izjava ministra obrane Rumunjske izgleda tek kao još jedan od niza probnih balona, do ovih dodatnih 36 aviona vjerojatno se došlo analogijom s postojećim brojem MiG-ova. Naime, od 110 aviona MiG-21 Lancer, moderniziranih u Izraelu u razdoblju između 1993. do 2002. godine, u Rumunjskom ratnom zrakoplovstvu ostalo je operativno najprije njih 48, a sada 34. I krajem 2017. tadašnji ministar obrane Rumunjske Mihai Fifor najavljivao je kupovinu još 36 aviona F-16, i to izravno od SAD-a i s nadogradnjom u tvornici Lockheed Martin, te s održavanjem u rumunjskom Aerostaru. Pozivajući se na dotadašnje razgovore s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, američkim kongresmenima i predstavnicima Lockheed Martina, Fifor je čak najavljivao da će se prijedlog o kupovini dodatnih 36 aviona F-16 naći pred rumunjskim parlamentom i Vrhovnim vijećem obrane. No do ovog posla nije došlo, ali je ideja o dodatnih 36 aviona ponovno zaživjela skoro godinu i pol kasnije. Tome je doprinio je Victor Torla, direktor poslovnog razvoja Lockheed Martina, koji je sredinom ove veljače u intervjuu za Jane’s izjavio da je „kompanija pronašla nove kupce za platformu F-16 s nadogradnjama na blok 60 i 70, kao i za konfiguraciju F-16V“. U tom je kontekstu Torla izričito spomenuo „zemlje koja već lete na starijim varijantama aviona, kao što su Rumunjska i Jordan, kao i nove kupce koji se zanimaju za nadogradnje na blok 70“.

Dok rumunjski dužnosnici hvale posao s portugalskim F-16, javnost i stručna javnost postavlja neugodna pitanja. Tako se u komentaru rumunjskog Aviatia magazina, uz konstataciju kako je uvijek skuplje nabaviti avione iz druge ruke nego iz primarnog izvora, pita: zašto Rumunjska nije aktivno razmišljala o novim avionima prije 3 godine, kada je kupila rabljene od Portugala, te u slučaju kupovine potpuno novih – kako će koristiti dvije vrste doduše kompatibilnih aviona, a opet tako različitih u smislu održavanja i rada na njima. To su svakako pitanja koja bi trebala biti postavljena i u Hrvatskoj, posebno u svjetlu izjave ministra obrane Krstičevića o njegovoj preferenciji prema F-16V, i to za početak o manjem broju aviona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.