Nastavlja se hrvatska nabava borbenih aviona

 

Danas je ujutro u Varaždinu obilježena 28. obljetnica 7. gardijske brigade „Pume“ i Dan 2. motorizirane bojne ”Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Tom prilikom su u nedavno ponovo aktiviranoj vojarni u Optujskoj ulici bili ministar obrane Mario Banožić, umirovljeni general Marijan Mareković (kao izaslanik predsjednika RH, kojem je on ujedno i savjetnik za veterane Domovinskog rata), saborski zastupnik Anđelko Stričak (ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora), potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved (izaslanik predsjednika Vlade RH), načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, te drugi uzvanici.

Naravno, medije su tom prilikom zanimali borbeni avioni, u čijem se postupku izbora očekivalo da Međuresorno povjerenstvo Vlade RH svoju odluku donese do 12. prosinca i onda je protekloga tjedna isporuči Vladi. Do toga nije došlo, navodno radi epidemioloških problema u vrhu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sastavu spomenutog Međuresornog povjerenstva, ali očigledno je tu danas bilo novosti. Njih je ministar Banožić na pitanje novinara po drugi put u samo nekoliko dana sažeo riječima:

Mi smo prošli tjedan imali kao, više… Resorna skupina, odnosno Povjerenstvo… izradilo je studiju, koja je podloga za jednu političku odluku Hrvatske vlade, koja će biti odabrani hrvatski zrakoplovi. Temeljem te studije trebali bi bit upoznati članovi saborskog Odbora, isto tako i Vijeća za obranu, nakon čega će… njihovog mišljenja… Vlada i zaokružit tu priču. Izaći u javnost – koji su to avioni. Vjerujem da će se taj kompletan proces završiti početkom iduće godine, tako da, evo, molim javnost za još malo strpljenja. Ono što je bitno – bitno je da je Međuresorna skupina uistinu radila na nekoliko kriterija, koji su potrebni Hrvatskoj vojsci, kako bi imali kvalitetno… ovaj, kvalitetnu zaštitu kroz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, gdje bi u konačnici osim air-policinga izvršavali i buduće zadaće“.

No, kako je spomenuta studija vidljivo kasnila, medije je zanimalo gdje je ona danas – na što je Banožić pojasnio:

Studija je u ovom trenutku u Vladi. Mi smo razmatrali sve četiri ponude temeljem istih kriterija, i kroz ponderaciju se dobili, određene… ja bi tako rekao, bodovi, koji će poredati ponude prema nekakim vrijednostima. Definitivno da je to… s jedne strane mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće, koji će biti… održavati spremnost Hrvatske vojske. Definitivno to mora biti jedan financijski aspekt. Odnosno, da je za nas prihvatljiv. Isto tako, onaj kriterij koji se odnosi na vanjskopolitički… odnosno, vanjsko-diplomatske odnose. Ali, isto tako i ono što bi trebalo biti na korist Hrvatskoj vojsci za idućih 30 godina“,

napomenuvši opet kako se razmatralo ponude – “Ja sam vam rekao da smo sve četiri ponude koje su došle razmatrali na jednak način, i jednako im pristupili, kroz jedan multiklite… multikriteralni pristup – i na taj način formirali jedinstvenu studiju, koja će biti podloga za daljnje odluke. Hvala!“. Za kraj je novinare zanimala i korist od hrvatske provedbe BAFO-faze postupka nabave:

Znači, sam proces validacije, evaluacije, sastao od jednog koraka koji ovdje spominjete – to je „Konačna i najbolja ponuda“. Ona je služila tome da… S obzirom da ne kupujemo samo avione nego jedan kompletan paket, i raketa, i simulatora, i vježbe, i obuke, i tako dalje… Gdje ste vi, u tom koraku „Najbolje i krajnje ponude“ pokušali iskomunicirati još detalje, i u konačnici, sa ponuđačem… Dat mu priliku da možda i on iskorigira neke stvari. Hvala!“,

potvrdivši na kraju novinarima izričito da se to korigiranje na kraju i dogodilo.

Još i Vlada o nabavi borbenih aviona

Samo nekoliko sati kasnije, iza 14 sati popodne, o svemu ovome se priopćenjem oglasila i Vlada Republike Hrvatske, izvijestivši javnost službeno kako je danas od svog Međuresornog povjerenstva izviještena o dovršetku rada na Studiji izvedivosti, koja je po njima nužan preduvjet za novu fazu u postupku izbora višenamjenskog borbenog aviona za HRZ. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon što su zaprimljene ponude četiriju država (SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela), Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona 12. prosinca 2020. službeno je dovršilo evaluaciju ponuda i predsjedniku Vlade je 21. prosinca uputilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Međuresorno povjerenstvo je, također, na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između dviju ponuda za nove avione (američkog F‑16 Block 70 i švedskog Gripena C/D) i dviju ponuda za korištene avione (francuski Rafale F3‑R i izraelski F‑16 Block 30). Sve su ponude temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene.

Zbog zaštite integriteta procesa, ti su podaci klasificirani.

Početkom sljedeće godine, sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga započet će višemjesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine.

Nabavom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatska će za sljedeća tri desetljeća dobiti 12 suvremenih aviona 4. generacije (10 jednosjeda i 2 dvosjeda) koji će zamijeniti Migove 21, čiji resursi istječu krajem 2024. godine.

Kao članica NATO-a, Hrvatska će time ne samo sačuvati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već će ih i značajno unaprijediti te mnogo djelotvornije moći štititi svoj zračni prostor i teritorijalni integritet”.

Što je isto, što je različito?

Iz ovog nakićenog priopćenja zanimljive su dvije stvari. Kao prvo, a u skladu s jutrošnjim izjavama ministra Banožića, u javnost je ovdje puštena vijest o velikoj promjeni pri ocjenjivanju pristiglih ponuda. Naime, dok su u prošlom postupku, onom od 2017. do siječnja 2019. godine, ponude ocjenjivalo u četiri domene kriterija (definirane kao (1) strateška domena, (2) domena sposobnosti, (3) financijska domena i (4) domena investicija) – izgleda da je sada pažnja stavljna na samo tri kriterija ili “domene”. Izgleda da se tu kao “domene” za odabir gledalo samo “strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene”. Negdašnja četvrta domena – investicije, odnosno vezana industrijska suradnja – ovoga je puta izgleda netragom nestala iz analize. Ova novina, koja je samo još jedna u nizu, dobro ilustrira nedovoljnu transparentnost čitavog aktualnog postupanja po ovom poslu javne nabave.

Kao drugo i još zanimljivije, iako je to jutros izrijekom spomenuo ministar Banožić, prema priopćenju Vlade RH ispada da je iz nastavka ovoga procesa – ispalo izvještavanje Vijeća za obranu o rezultatima odabira. Naime, Vlada RH spominje samo da će početkom iduće godine “sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona“. Time je, barem prividno, opet iz postupka ispušten Vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović – osoba koja se itekako spremala da na tom i drugim sličnim tijelu primiti službene informacije o ovom vojnom mega-postupku javne nabave.

Kao treće, ali ne i najmanje važno, iz ovog se priopćenja konačno vidi da je Francuska za RH ponudila “Rafale F3‑R“, što rješava nedoumice koje je početkom rujna izazvala izjava admirala HranjaFrancuska nudi polovni model aviona Rafale – ne znam točno koji je tip”.

Premijer na ove teme

Malo prije 17 sati na dio ovih pitanja je novinarima odgovorio premijer Andrej Plenković, kojeg su mediji uhvatili pred središnjicom HDZ-a. O temi nabave borbeni aviona Plenković je potvrdio kako neke načelne odgode tu neće biti, uz najavu objave više detalja uskoro:

Nećemo mi odgoditi nabavu aviona. Dakle, Međuvladino povjerenstvo… odnosno, vladino povjerenstvo, međuresorno, je napravilo cijelu analizu, nakon ponuda koje su došle. Vidjeli ste, pretpostavljam, priopćenje. Mislim da je već danas izašlo… Vlada će temeljito proučiti sve te aspekte, i nakon nekoliko slijedećih tjedana konzultacija, provjera, ćemo malo detaljnije o tome govoriti“.

O tome hoće li ova velika nabava ipak biti temom Vijeća za obranu Plenković je kratko zaključio: “Pa, hoće. Predsjednik Republike je upoznat već sa cijelim… s cijelom analizom“.

Milanović: Nema odgode!

Predsjednik Zoran Milanović je kasno poslijepodne na Hrvatskom vojnom učilištu izjavio kako se nada da je preporuka Međuresornog povjerenstva došla u Vladu, dodavši kako je “to sve skupa jako u okviru rokova. Ovoga puta se stvari rade profesionalnije nego prethodni put.” Ponovio je da će podržati bilo koju odluku koju Vlada RH i premijer osobno donesu, te je jasno naglasio da ovoga puta odgode čitavog posla kupovine aviona – neće biti.

Predsjednik Milanović pred kadetima na HVU (Photo: UPRH/D. Andrišek)

“Ne mislim da ga treba odgoditi, jer onda moramo odgoditi državu. To hrvatskoj državi treba, i ta sitna demagoška zakeranja i priča da ‘gdje baš sad’ … Baš sad za sljedećih 30 godina! Baš sad! (…) Neovisno o korona krizi, da. Ja računam da sljedeće godine život postaje normalniji. Ne potpuno normalan, cijepit ćemo se – tko hoće, nadam se većina, a tko ne – svatko će preuzeti odgovornost za sebe, i život može manje-više krenuti normalnim tokom”.

rekao je Milanović, dodavši da nikada nije favorizirao SAD i njihovu ponudu:

“I još jednom – nisam nikada favorizirao Amerikance nego sam rekao da je to država od koje smo dobili puno donacija, i dobijat ćemo, od kojih kupujemo opremu i kupovat ćemo recimo helikoptere… Dakle, nemamo apsolutnu obavezu išta kupiti od njih. Ali oni, po mom sudu, i to mogu ponoviti, su u tu utakmicu ušli s tim referencama. Ako ponude nešto što nama ne odgovara, ništa od posla. Isto vrijedi i za Francuze”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.