Švicarska odabrala F-35A

 

Ratno zrakoplovstvo Švicarske odabralo je 30. lipnja 2021. godine “nevidljivi” borbeni avion F-35 u okviru posla vrijednog 5,5 milijardi USD, ne bi li njima zamijenilo svoje stare avione tipa F/A-18 Hornet i F-5E Tiger.

Lockheed Martin F-35A Lightning II, standardna varijanta ovog tipa borbenih aviona, pobijedio je Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale i Eurofighter Typhoon – kako svojim performansama, tako i podrškom te cijenom. Švicarska je objavila i namjeru kupovine pet bitnica protuzračnog raketnog sustava Patriot od Raytheon Technologies, pri čemu su ponuđači iz SAD tu pobijedili ispred francuskog sustava Eurosam SAMP/T.

„Provjerama se otkrilo kako ova dva sustava pružaju najviše ukupne razine prednosti za najnižu ukupnu cijenu“, stoji u izjavi švicarskog Federalnog vijeća. „Federalno vijeće je uvjereno kako su ova dva sustava najbolje prilagođena za zaštitu švicarskog stanovništva od ugroza iz zraka u budućnosti“. Sada još i švicarski parlament mora odobriti čitav taj posao.

Čast nam je da smo izabrani od Švicarske i iščekujemo partnerstvo s Vladom Švicarske, javnošću, Ratnim zrakoplovstvom i industrijom u poslu isporuke i održavanja sustava F-35“, kazala je Bridget Lauderdale, dopredsjednica Lockheed Martin i glavna voditeljica F-35 programa u svojoj email izjavi. „Ovim izborom Švicarska će postati 15. nacija u službenom okviru F-35 programa, pridružujući se time krugu od više europskih nacija u daljnjem jačanju globalnih zrakoplovnih sposobnosti i sigurnosti“.

Program F-35 je bio osnovan od ukupno 9 država članica (SAD, UK, Italija, Nizozemska, Turska, Australija, Norveška Danska i Kanada). Dok Kanada još odlučuje o svojim budućim borbenim avionima, Turska je iz ovog programa izbačena 2019. godine usred neslaganja oko turske kupovine ruskih protuzračnih raketnih sustava. Kako navodi Lockheed Martin, trenutno preko 655 aviona F-35 djeluje iz 21 zrakoplovne baze širom svijeta. Putem programa FMS (Foreign Military Sale) ove su zrakoplove pribavili Izrael, Japan, Južna Koreja i Belgija, a tijekom protekle dvije godine odobrena je i njihova prodaja u Singapur te Poljsku. Pri tome, većina stranih država koristi upravo F-35A, konvencionalnu verziju koja je i u sastavu Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država.

Švicarski birači su na referendumu krajem rujna 2020. godine malom većinom od samo 50,2 posto ipak odobrili kupovinu borbenih aviona vrijednu do 6,4 milijarde USD, šest godina nakon sličnog blokiranja pokušaja kupovine švedskih borbenih aviona Gripen. „Ovog puta su (Švicarci) održali referendum prije ulaska u postupak odabira“, kazao je Richard Aboulafia, dopredsjednik zadužen za analitiku u konzultantskom poduzeću Teal Group. „To bi trebalo biti to, osim ako oporba na neki način ne uspije ishoditi još jedan referendum“. Svaka od ponuda morala je obuhvatiti i industrijske uzvratne poslove (offset): odabrani pobjednik mora u posao uključiti švicarska poduzeća za minimalno 60 posto ugovorne vrijednosti posla.

F-35A je postigao najbolje rezultate jer ima vidljivu tehnološku prednost pred ostalim kandidatima: on ima potpuno nove, ekstremno jake i temeljito umrežene sustave za zaštitu i nadzor zračnog prostora“, rekli su iz švicarskog Federalnog vijeća. „F-35A je u stanju osigurati informacijsku superiornost; to znači da piloti imaju koristi od više razine situacijske svijesti u svim vrstama zadataka, u usporedbi prema ostalim kandidatima. To posebno vrijedi pri obavljanju dnevnih zadaća nadzora zračnog prostora (Air Policing)“. Napomenimo kako je do švicarskog odabira F-35 došlo u vrijeme kad Ratno zrakoplovstvo SAD – najveći korisnik aviona F-35 – učestalo propituje priuštivost F-35 na duži rok. Tim temeljem su oni i pritiskali Lockheed da snizi troškove održavanja ovih zrakoplova.

Švicarsko Federalno vijeće je objavilo i da je oko 5 milijardi švicarskih franaka (oko 5,5 milijardi USD) vrijedna ponuda F-35 tvrtke Lockheed Martin unutar okvira od 6,5 milijardi, koji je odobren od tamošnjih birača na lanjskom referendumu. „I nabavna cijena i operativni troškovi su najniži za ove avione“, objavila je švicarska Vlada, dodajući još i: „Totalna cijena sustava F-35 (dakle, nabavna cijena plus operativni troškovi) iznosi oko 15,5 milijardi švicarskih franaka tijekom 30 godina“. To navodno nosi uštedu od oko 2 milijarde CHF prema prvom idućem, nepovoljnijem ponuđaču.

Američki Boeing je izrazio svoje razočaranje švicarskom odlukom. „Mi vjerujemo da je Boeing F/A-18 Block III Super Hornet pravi odabir za Švicarsku, budući da on švicarskom Ratnom zrakoplovstvu donosi kako sposobnosti, tako i vrijednost tijekom životnog ciklus koje su bez premca – uključujući tu i naša industrijska partnerstva, te ozbiljnu ponudu vezanih usluga“, objavila je kompanije u svom priopćenju. „Očekujemo uskoro detaljni izvještaj, ne bi li bolje razumjeli ovu odluku“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.