SAD: strateško partnerstvo nije samo F-16

 

Od danas pa do četvrtka (29. rujna – 1. listopada) zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje bit će domaćin simulatoru aviona F-16, koji je u Zagreb stigao suradnjom Veleposlanstva SAD u RH i tvrtke Lockheed Martin, proizvođača aviona F-16 Fighting Falcon. Riječ je o prvoj javnoj promotivnoj aktivnosti vezanoj uz američku ponudu F-16 Blok 70/72 na hrvatskom natječaju za novi višenamjenski borbeni avion. Osim ovog događaja, otvorenog prema akademskoj i znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj, predstavnici Lockheed Martina trebali bi na mjerodavnim državnim adresama porazgovarati o svojem proizvodu, kao i o mogućnostima suradnje s hrvatskom obrambenom industrijom.

Na današnje otvorenje aktivnosti vezane uz simulator pozvani su bili i novinari, pred kojima su američki veleposlanik Robert Kohorst i dopredsjednik zadužen za razvoj poslovanja pri Lockheed Martin Avionics J.R. McDonald ukratko iznijeli prednosti kupovine baš novog F-16 Blok 70/72. Što se veleposlanika Kohorsta tiče,

„Vrlo smo uzbuđeni posebno prezentirati F-16 opciju, nove avione. Mi mislimo da je to sjajan izbor za Hrvatsku, u njenoj potrazi za borbenim avionima. I nadamo se da će odabrati naše nove F-16. Uvijek nam je drago podupirati Hrvatsku u svemu što radi, tako da njena vojska održi naše snažno partnerstvo. Mi vjerujemo da je F-16 najbolji borbeni zrakoplov na svijetu, dokazan u borbi… I mi ćemo nastaviti s našim partnerskim odnosom, jer on nije samo o kupovini nekih aviona – radi se tu o održavanju dugoročnog odnosa s jednim od vaših sjajnih partnera i prijatelja, koji su Hrvatskoj pri ruci već 25 godina. Dakle, nadamo se da ćete moći i nastaviti to partnerstvo, i nadograditi ga flotom novih F-16, ovdje, u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu“.

U maniri pravog trgovca, J.R. McDonald nabrojao je glavne odlike aviona kojeg Lockheed Martin i Vlada SAD-a nude Hrvatskoj:

„Lockheed Martin je uzbuđen, u partnerstvu s Vladom Sjedinjenih Država, ponuditi F-16 block 70 Hrvatskoj. Mi mislimo da block 70 nudi perfektni balans između naprednih mogućnosti, priuštivosti… i, kako je veleposlanik istaknuo, mogućnosti stvaranja partnerskih odnosa, strateškog partnerstva, ne samo sa Sjedinjenim Državama i NATO savezom… nego, razmišljajte regionalno… Ako se Hrvatska odluči odabrati F-16 block 70, u suradnji s Bugarskom, koja se također odlučila kupiti F-16, i Slovačkom koja kupuje F-16… Regionalne sposobnosti, kada tri zemlje lete na najnaprednijim verzijama F-16 na svijetu, biti će značajne. Lockheeed Martin gradi zrakoplove F-16 već desetljećima. Proizveli smo više od 4.500 ovakvih aviona, a njih oko 3.000 još i danas leti u 25 različitih država.

Napredne sposobnosti koje ovaj avion uključuje su AESA radar, AN/APG-83 (op. a. ‘Scalable Agile Beam Radar’ – SABR), napredan, ima antensku rešetku s elektronički usmjeravanim zračenim snopovima, pa još je tu i napredna avionika u kabini, te napredan sklop opreme za elektroničko ratovanje (EW). Preživljavanje pilota poboljšano je sustavom koji zovemo Auto GCAS, što stoji za automatski sustav namijenjen izbjegavanju udara u tlo (op. a. ‘Automatic Ground Collision Avoidance System’)… tako da, ako pilot bude onesposobljen dok leti, ovaj zrakoplov će se sam održati, ne bi li spriječio gubitak pilotskog života i gubitak aviona. To je sustav koji je relativno nov, ali već smo vidjeli 9 situacija… 9 letjelica spašenih, i 10 pilota spašenih ovom sposobnošću. To je dio i ovdje ponuđenih aviona. Još jedan element ovih aviona, koji je vrlo zanimljiv – predstavlja činjenica da je i strukturni dizajn ovih aviona izmijenjen ne bi li im dao životni vijek od 12.000 letnih sati. To je dugo vrijeme, koje će ovim avionima omogućiti da lete preko 40 godina – ali, još bitnije, to ujedno i bitno snižava njihovu ukupnu cijenu kroz životni vijek. Održavanje se raspoređuje na duži period, a bitan dio svega toga su i napredno održavanje ovog zrakoplova, te napredne sposobnosti za njegovu održivost. Drago nam je da smo ovdje i nastavljamo razgovarati s Vladom Sjedinjenih Država. Ponuda dolazi od Vlade Sjedinjenih Američkih Država prema Vladi Republike Hrvatske. Mi nastavljamo raditi s Vladom SAD i na raspolaganju smo odgovoriti na bilo koje pitanje koje bi hrvatska Vlada imala pri donošenju svoje odluke“.

Iako je bio oprezan što se tiče prognoze hoće li u konačnici Hrvatska i SAD potpisati ugovor o kupovini baš F-16 Blok 70/72, veleposlanik Kohorst istaknuo je da američka ponuda sadrži tzv. „total package“, za kojeg se već čulo da predstavlja hrvatski zahtjev:

Isprobavanje simulatora F-16 i za pripadnike HRZ-a

„Ne radi se tu samo o kupovini 12 aviona – to je i o obuci, održavanju, održivosti, interoperabilnosti sa zrakoplovima iz drugih država. Jedna od izvrsnih stvari tu je da ima tisuću F-16 u Europi. Dakle, nije to tek kupovina nekoliko aviona, nego je pitanje članstva u klubu – 1.000 F-16 koji mogu djelovati zajedno, i pokazati da je Hrvatska dio šire zajednice. I tako, novi F-16 će izgledati skuplje, zato što i novi automobili koštaju više od rabljenih automobila, ali… daje li novi auto bolju vrijednost za novce – naravno, zato jer traje duže, traži manje održavanja, i to je najbolji proizvod kojeg možete kupiti. Dakle… Mi smo uvjereni da će Povjerenstvo i Vlada, kad ovo pogledaju, će na umu imati sve faktore – dugoročnu cijenu, i vrijednost tih aviona, njihovu cijenu i partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

Profesor Zdravko Terze s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst i predstavnik Lockheed Martina J.R.McDonald

Hrvatska je do sada od SAD-a (kroz Program za izgradnju partnerskih kapaciteta – Building Partnership Capacity Program, te Foreign Military Finance – FMF) dobila opremu u vrijednosti od gotovo pola milijarde dolara, uključujući vozila MRAP i helikoptere OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk. Od 1995. godine, više od 670 hrvatskih civilnih i vojnih profesionalaca obrazovalo sa u SAD-u – riječ je o 12,5 milijuna dolara vrijednim međunarodnim programima vojnog obrazovanja i osposobljavanja (International Military Education and Training program – IMET). Ministarstvo obrane SAD-a osiguralo je Hrvatskoj još i više od 8 milijuna dolara kako bi ukupno 520 časnika i dočasnika moglo pohađati razne škole i vježbe u SAD-u te širom Europe. Od srpnja 1996. godine uspostavljeno je partnerstvo RH s Nacionalnom gardom savezne države Minnesota, a u tom okviru je od 2008. bilo više od 120 vojnih razmjena (što u Hrvatskoj što u Minnesoti), koje su pridonijele vojnim aktivnostima vrijednima oko 15 milijuna USD. Američka Vlada dodatno je osigurala 17,5 milijuna USD humanitarne pomoći kroz projekte koje financira Američko zapovjedništvo za Europu – riječ je o pomoći lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, na područjima od medicinskih usluga do izgradnje škola i vrtića. To su sve programi pomoći koje SAD čine strateškim partnerom, i o čemu je učestalo posljednjih mjeseci govorio i predsjednik Zoran Milanović. U tom se kontekstu naglašava kako bi ovakva strateška suradnja baš dodatno rasla i hrvatskom kupovinom ponuđenih borbenih aviona F-16 Blok 70/72.

Profesor Zdravko Terze

Danas su se već na netom postavljenom simulatoru  F-16 okušali pojedini pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dok je sutrašnje poslijepodne rezervirano za studente, znanstvenike i istraživače. Naime, osim studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje, na simulatoru će „letjeti“ i znanstvenici te istraživači ne samo ovog FSB-a nego i srodnih fakulteta, kao i njihove kolege iz Rijeke te Splita. U slučaju da Hrvatska zaista i kupi ovakve nove avione F-16 od SAD-a, trebale bi se otvoriti i mogućnosti čvršće suradnje hrvatske akademske i znanstvene zajednice s tvrtkom Lockheed Martin. Neki razgovori na tu temu već su vođeni, priznao je profesor Zdravko Terze, voditelj studija Zrakoplovnog inženjerstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, ističući pritom zagrebački znanstveni potencijal svjetske razine u razvoju algoritama i numeričkih simulacija:

„Vjerujem da smijem reći da su sastanci već bili održani i meni je bilo jako drago čuti da postoji, ja bih rekao, snažan interes da oni u svojim potencijalima uđu u naše istraživanje. To je ono što želim naglasiti – ono istraživanje koje se ovdje vodi već na Fakultetu, to je jedan projekt (nije jedan, bilo ih je više, trenutno je jedan glavni projekt) koji je nota bene trenutno čak i financiran od Hrvatske zaklade za znanost, da u daljnjem nastavku Lockheed Martin eventualno uđe sa svojim, kako oni kažu, ‘money contribution’. Ali ja se nadam i šira suradnja. Znači, u tom smislu se… ne da smo mi – to nastojim naglasiti – na neki način pod navodnicima dopuna, nego i mi radimo ono što radimo ovdje, što smo izvrsni, i to prepoznaju i naši partneri u Americi“.

Grlić-Radman i Pompeo sreli su se u Njemačkoj u veljači 2020. (Photo: State Department/Ron Przysucha)

Sam kraj ovoga tjedna rezerviran je za posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj. On u petak, 2. listopada, dolazi u Dubrovnik, što je prvi posjet ovakve razine od 2012. godine. Time će završiti svoju mini europsku turneju, koja uključuje još i Grčku, Italiju i Vatikan. Pompea će u Dubrovniku dočekati premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, a predviđen je i susret s ministrom obrane Marijom Banožićem. Kako je danas najavio veleposlanik Robert Kohorst, na dnevnom redu će biti niz tema:

„Oni će, naravno, pričati i o F-16, jer je to jedna bitna tema, no pričat će se i o programu ukidanja viza, bit će riječi i o važnosti sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja, pričat ćemo i o odnosima u regiji, o Bosni i Hercegovini – i o svim onim područjima na kojima naše zemlje partnerski surađuju, i istinski ujednačeno djeluju, ne bi li postigle ciljeve za Hrvatsku i Sjedinjene Države“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.