Rumunjskoj otvoren put prema modernizaciji F-16

 

U petak, 30. listopada, u Rumunjsku su stigla još dva od ukupno pet od Portugala dokupljenih borbenih aviona F-16. U 86. zrakoplovnu bazu “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” u mjestu Borcea/Feteşti sletjeli su treći i četvrti F-16, dok se posljednji peti očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine. Potom je ovu rumunjsku bazu u subotu, 7. studenog, posjetio i portugalski ministar obrane Jo João Gomes Cravinho koji je, osim što je razgledao uvjete u kojima se djeluje s donedavnim portugalskim borbenim avionima, ponudio rumunjskim Oružanim snagama nastavak i produbljivanje obrambene te vojne suradnje. Cravinho je u razgovoru sa svojim rumunjskim sugovornicima, ministrom obrane i načelnikom GS OS, istaknuo mogućnost daljnje tehničke suradnje s portugalskim Ratnim zrakoplovstvom, kao i obuku rumunjske vojske, ali i razmjenu informacija o borbi s pandemijom bolesti COVID-19. Prema prvom ugovoru potpisanom između Portugala i Rumunjske, prvih 12 lovaca F-16 isporučenih Rumunjskoj imaju osiguranu servisnu podrušku portugalskog Ratnog zrakoplovstva do 2023. godine.

Rumunjsko Ministarstvo obrane već je ranije najavilo kako od Portugala nabavlja avione, ali i da će kompletan paket opreme te pripadajućih usluga zatražiti od SAD-a, kako bi se nastavilo “postupno ostvarivanje kritične operativne sposobnosti u zraku“. Put prema tome SAD su otvorile u utorak, 3. studenog. Tada je, naime, američki State Department odobrio mogući posao u okviru Foreign Militars Sale (FMS) okvira koji obuhvaća prodaju paketa modernizacije, opreme i dodatne logističke potpore vrijedne oko 175,4 milijuna USD Rumunjskoj. Američka Agencija za sigurnosnu suradnju u obrani (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) je vezanu dokumentaciju o ovoj potencijalnoj prodaji dostavila američkome Kongresu u utorak, 3. studenog 2020. godine.

Vlada Rumunjske je od partnera u Sjedinjenim Američkim Državama tražila kupovinu paketa dodatne logistike, kao i niz dogradnji avionike, softvera, komunikacijske opreme, navigacijskih uređaja, te kokpita svojih F-16 Block 15 MLU. Spomenuta modernizacija njihovih borbenih letjelica, među ostalim, obuhvaća 8 sustava GPS navigacije LN-260, te 16 radijskih sustava Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS JTRS). Uz to, traži se još i kupovina sustava AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF), radijskih uređaja ARC-210, dodatnih kriptografskih računala (Cryptographic Appliques) KIV-78, dodatne opreme za sigurno komuniciranje, navigaciju i enkripciju, te programskog sustava za planiranje misija (Joint Mission Planning System – JMPS). Pored toga, riječ je još i o nizu manjih modifikacija na zrakoplovima, pribavljanju usluga podrške za integraciju opreme i testiranje, podrške po pitanju nove opreme i programskih sustava, obuke osoblja, ali i ponešto rezervnih dijelova, te pripadajućih publikacija i tehničke dokumentacije – kao i usluga stručne tehničke i logističke potpore Vlade SAD i drugih ugovornih partnera, sve to zajedno u vrijednosti od 175,4 milijuna USD.

Kako se navodi u američkim izvorima, ovaj predloženi paket robe i usluga odgovara vanjskopolitičkim i sigurnosnim ciljevima SAD, kroz jačanje sigurnosti jedne od NATO saveznica, koja time razvija i održava svoje sposobnosti samoobrane. Ta predložena kupoprodaja ujedno jača i zacrtane smjernice nacionalne sigurnosti SAD u regiji. Predložena prodaja robe i usluga ojačat će sposobnosti Rumunjske za suprotstavljanje aktualnim i budućim prijetnjama, kroz unapređenje avionike njihovih zrakoplova, ne bi li oni bili sposobniji odgovoriti zahtjevima interoperabilnosti u sferi NATO korištenja enkriptiranih komunikacijskih sustava. Ova ojačana sposobnost sigurnog komuniciranja pomoći će Rumunjskoj u obrani njihove domovine, i osoblja SAD koje je ondje stacionirano. Pri tome, Rumunjska je pokazala visoku razinu financijske odlučnosti pri modernizaciji svojih obrambenih snaga, koje će biti još interoperabilnije s NATO sustavom. Rumunjska neće imati nikakvih problema pri usvajanju ovih novih sposobnosti u okvire svojih oružanih snaga.

Predložena prodaja ove opreme i pripadajuće podrške neće utjecati na suštinsku ravnotežu vojnih odnosa u regiji, kao ni na opću obrambenu spremnost SAD.

Temeljni nositelj ovog posla bit će kompanija Lockheed Martin Aeronautics Company sa sjedištem u mjestu Fort Worth u američkoj saveznoj državi Texas. Uz ovu potencijalnu prodaju nije predloženo vezivanje ikakvih dodatnih sporazuma o uzvratnim poslovima (offset), a provedba ove predlagane prodaje  neće tražiti ni stacioniranje ikakvih dodatnih predstavnika Vlade SAD ili drugih ugovornih strana u Rumunjskoj. Lako upozoravaju iz SAD, opis ovog posla i navedeni novčani iznosi zasnovani su na maksimalnim procjenama količine i vrijednosti temeljem inicijalnih potreba. Konačne vrijednosti u USD će vjerojatno biti niže, ovisno o konačnim zahtjevima, proračunskim ovlastima, te potpisanim ugovornim odredbama, ako i kada one budu sklopljene.

 

*Photo: MApN/Adrian Sultănoiu, MoD Portugal

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.