Bugarska se odlučila za F-16!

 

Nakon jutrošnje jednice bugarske Vlade, javnosti su se obratili Krasimir Karakachanov, bugarski ministar obrane, i Atanas Zapriyanov, njegov zamjenik te ujedno i glavni pregovarač u postupku javne nabave novih borbenih zrakoplova. Oni su objasnili kako je Republika Bugarska 8. srpnja zaprimila dokumente iz Sjedinjenih Američkih Država, da bi danas, 10. srpnja 2019. godine, bugarska Vlada i službeno prihvatila odluku o kupovini ukupno 8 borbenih zrakoplova F-16 od Sjedinjenih Američkih Država. Tim je temeljem onda dan i mandat ministru obrane Republike Bugarske da potpiše sustav od ukupno vezana 4 ugovora. Pri tome je navodno prvotna cijena paketa pregovorima spuštena na oko 2,1 milijardu bugarskih leva (BGN), odnosno oko 1.256 milijardi USD s uključenim svim porezima i davanjima. Da bi Bugarska i stvarno krenula u konačnu zamjenu svog nadzvučnog borbenog zrakoplovstva, ova odluka Vlade treba još proći i raspravu te glasovanje u parlamentu, koji bi time podržao stav upravne vlasti u državi. Ostvarenje tog parlamentarnog koraka očekuju se tijekom sljedećega tjedna, kada bi ova tema prvo trebala osvanuti na dnevnome redu Odbora za obranu, a onda i na plenarnoj sjednici bugarske Narodne skupštine. Kako bilo da bilo, mediji tu navode i izjave Johna Neilsona, direktora komunikacija za Europu te Bliski istok kompanije Lockheed Martin: „Lockheed Martin pozdravlja odluku kabineta bugarske Vlade o prihvaćanju Pisma prihvaćanja (Letter of Acceptance) od strane Vlade SAD za 8 zrakoplova F-16 Block 70, najnaprednije danas dostupne verzije ovog mjerodavnog NATO borbenog aviona”. Ujedno, on je ponešto kriptično istaknuo i: „To je još jedan važan korak na putu pribavljanja F-16 Block 70, koje će pratiti i dugoročni program partnerstva između SAD, Bugarske, Lockheed Martina, te bugarske industrije i znanosti“.

Predstoji veliki posao za bugarskog ministra gospodarstva

Osim samih dokumenata pristiglih iz SAD-a, bugarska Vlada je jutros usvojila i vezana izvješća Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva – sve resora koji su sudjelovali u procjeni posla javne nabave borbenih aviona F-16. Ujedno je predloženo i sklapanje odvojenog ugovora o industrijskoj suradnji između američkog dobavljača Lockhed Martina i bugarskog Ministarstva gospodarstva. Ministar gospodarstva Emil Karanikolov je istaknuo da će ovaj sporazum o industrijskoj suradnji, čije potpisivanje tek predstoji, biti koncentriran na sustave hidraulike, elektrike, logistike i upravljanja logističkim lancem, te podrške razvoju bugarskog zrakoplovnog sektora općenito. Prema bugarskom Zakonu o međunarodnim ugovorima, projekte ovakvoga tipa najprije odobrava Vlada, da bi onda Narodna skupština ratificirala ugovor o projetu (u ovome slučaju ugovore sa SAD-om). Ovoga puta očekuje se i kompletno nova prethodna parlamentarna odluka – budući je u postupku nabave bila nadiđena prijašnja dopuštena cjenovna granica.

Bugarski ministar obrane Krasimir Karakachanov izjavio je da je postojala i opcija da američki Kongres smanji cijenu za 60 milijuna USD zbog troškova prilagodbe jedne bugarske zračne baze za tehničke preduvjete prihvata F-16, što je, kako se čini, u konačnici i dovelo do kompromisa oko cijene 8 borbenih aviona F-16. Ova ukupna cijena nadilazi inicijalno predviđenih 1,8 milijardi bugarskih leva (oko 1,03 milijarde USD), koliko je odobrio i bugarski parlament. Još prošlog mjeseca Ministarstvo financija Bugarske izvijestilo je da Vlada razmišlja o izmjenama aktualnog državnog proračuna radi financiranja ovog posla. Ministarstvo financija je već prije nekoliko tjedana prodalo 300 milijuna leva obveznica na domaćem tržištu za financiranje ove vojne nabave. Ministar Karakachanov nedavno je zatražio od SAD-a plaćanje u ratama, jer bi u protivnom u pitanje došli drugi modernizacijski projekti – prije svega, Bugarska bi bila prisiljena odgoditi kupovinu brodova vrijednu 1 milijardu leva i oklopnih vozila za 1,5 milijardi leva. Čitav posao kupovine borbenih aviona trebao bi podići stopu izdvajanja za obranu Republike Bugarske od sadašnjih oko 1,5% BDP-a u 2018.

Konačno se ostvario dugo očekivani san Zračnih snaga,” rekao je zamjenik ministra obrane Atanas Zapryanov, dodavši: “Ovo ih dovodi na istu razinu s našim NATO partnerima. Naše Zračne snage bit će sigurne da imaju nešto jednako moderno i aktualno kao i naši kolege.” Zapryanov je dodao i da očekuje da će 6 jednosjeda i 2 dvosjeda F-16 Blok 70/72 biti isporučeni Bugarskoj do 2023. godine. Ovaj posao ima 4 ključna elementa: (1) isporuku samih borbenih aviona, (2) isporuku odgovarajuće dodatne opreme (simulator i logistička oprema), (3) isporuku naoružanja (rakete zrak-zrak), te (4) isporuku vezanih sustava za vizualizaciju, te zapovijedanje i nadzor. U cijenu posla uključena je i obuka za pilote i tehničko osoblje.

Što hrvatski premijer može naučiti od bugarskog kolege?

Čitav ovoj posao javne nabave se do kraja prošle godine ograničio na dva ponuđača novih borbenih zrakoplova – švedski SAAB s avionima Gripen, te Lockheed Martin s F-16. Tada je stučna komisija bugarskog Ministarstva obrane preporučila F-16, da bi se tijekom 2019. nastavili detaljni pregovori s američkom stranom. U svibnju 2019. je postavljen okvir od 1,8 milijardi leva, dok su SAD baratale iznosom od oko 2,9 milijardi leva – da bi na kraju bio postignutali sporazum vrijedan oko 2,1 milijarde BGN. Spomenuti posao s tvrtkom Lockheed Martin bio bi najveća bugarska vojna kupovina od pada komunizma prije 30 godina, a obuhvatio bi konačnu zamjenu 15 bugarskih borbenih zrakoplova MiG-29, te zadnjih ostataka konzervirane flote aviona Mig-21. Premijer Bojko Borisov je prošlog mjeseca izjavio i da bi Bugarska – sklopi li ovaj posao – svojim novim borbenim avionima mogla štititi zračni prostor i svog jugozapadnog susjeda, Sjeverne Makedonije (države koja se nada iduće godine postati 30. NATO članica), čije nebo odnedavno štite grčki borbeni F-16.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.