Uspješna suradnja Red Arrowsa i Krila Oluje

 

Jučerašnji „Svjetski dan pilota“ prigodno je iskorišten za predstavljanje ovogodišnjeg letnog programa domaće akro-skupine Krila Oluje, koja se tijekom zadnjih godina za vrijeme korona-krize baš i nije pretjerano naletjela. Zato je, osim ugrađenog dima, najveća vijest da Krila opet nastupaju  u punom sastavu sa svih 6 aviona, što znači da je konačno uspješno završena i preobuka još dvojice novih pilota. No njihov su jučerašnji nastup zasjenili gosti iz Velike Britanije – znamenita akro-skupina Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Red Arrows, koja je također pred zadarskim visokim gostima predstavila svoj letni program za 2022. godinu. Iako Red Arrows već nekoliko godina dolaze u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, ovogodišnja je najveća novost to da je Zemunik uključen u njihove redovne pred-sezonske pripreme, tzv. „Springhawk“.

Red Arrows su do sada redovito svoje „Springhawk“ uvježbavanje provodili u Grčkoj, u tamošnjoj bazi Tanagra, s kratkotrajnim boravkom u Zemuniku radi popune gorivom. No ove godine, po prvi puta ikad, za početni dio svojih priprema, planiranja i uvježbavanja skupina Red Arrows je izabrala višednevni boravak u Hrvatskoj, točnije u Zemuniku. U 93. krilo HRZ-a Britanci su stigli krajem prošloga tjedna, te su u ponedjeljak, 25. travnja, održali prvi cjelodnevni trening na sunčanom zadarskom nebu. Jučer su svoj letni program predstavili pred veleposlanikom UK u Hrvatskoj, Simonom Thomasom, državnim tajnicima u MORH-u i MVEP-u Zdravkom Jakopom i Andreom Metelko-Zgombić, zapovjednikom HRZ-a generalom Michealom Križancem, te savjetnikom Predsjednika RH Nevenom Pelicarićem. Bila je to ujedno i prilika za obilježavanje 30-obljetnice diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Hrvatske. „Hrvatska i Ujedinjena Kraljevina Velika Britanija su saveznici i prijatelji na puno razina i na puno područja, ali partnerstvo koje ovdje slavimo je jedno od najljepših“, poručio je veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Simon Thomas.

Osim Springhawka u 2 dijela i 2 države, Red Arrows će ove godine doživjeti još par promjena. Tu su nova 3 pilota, najavljena još krajem 2021. godine, a do kraja godine se očekuje i da će Red Arrows dosadašnju bazu u Scamptonu nakon njenog zatvaranja zamijeniti za novi dom, RAF-ovu zrakoplovnu bazu bazu Waddington (Royal Air Force Station Waddington), u pokrajini Lincolnshire na istoku Engleske.

Što se pak Krila Oluje tiče, konačno su – kako rekosmo – u punom sastavu, a zbog barem donekle ublaženih COVID-mjera, za nadati se da će ove godine letjeti više nego što su letjeli zadnje dvije godine. Dva pilota hrvatskih Krila Oluje, vođa skupina Darko Belančić i Ivan Anđić, početkom godine posjetili su RAF i bazu Red Arrowsa u Scramptonu, a ubrzo je suradnja dvije akro skupine uvrštena u ovogodišnji Plan vježbi OS RH. Ove godine je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ponovno dobilo pozivnicu za sudjelovanje na air-showu RIAT (Royal International Air Tattoo) u Velikoj Britaniji. Kada je 2016. stigla prva takva pozivnica, Krila Oluje iskoristila su priliku, iznenadila na priredbi, i pokupila nagradu za najbolji nastup na RIAT-u. Bilo bi lijepo da isto ponove i ove godine.

 

*Photo: Red Arrows

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.