“Krila Oluje” nagrađena za najbolji nastup na RIAT-u

 

Priredba „Royal International Air Tattoo“ (RIAT) završila je na najbolji mogući način – nakon cjelodnevne izložbe na tlu i demonstracija u zraku, jučer navečer su dodijeljene i nagrade za najbolje nastupe te prikazane vještine. „Krila Oluje“, najmlađa vojna akro-grupa, koja je ovoga vikenda po prvi puta nastupila na RIAT-u, nagrađena je Spomen-sabljom Kralja Husseina („King Hussein Memorial Sword“) za „Sveukupno najbolji letački nastup“ („Best Overall Flying Demonstration“). Šestorici hrvatskih pilota nagradu je uručio jordanski princ Feisal. U obrazloženju nagrade stoji kako su „Krila Oluje“ pokazala zavidne letačke i akrobatske sposobnosti, dok je predstavnik organizatora RIAT-a istaknuo kako se Spomen-sablja dodjeljuje za izrazito precizan i atraktivan program s „nikad viđenim manevrima izvedenim u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima“.

Siva subota

Kako smo već pisali, „Krila Oluje“ su gotovo odmah po dolasku u bazu Fairford, u četvrtak, 07. srpnja, odradila prvu probu i pokupila prve pohvale za nastup. No vrijeme tijekom vikenda, kada su nastupala „Krila Oluje“, pokazalo je u punom smislu što znači „englesko ljeto“. U subotu je većinu dana vladala niska naoblaka, zbog čega su „Krila Oluje“ bila prisiljena skratiti pripremljeni 24-minutni program i izvesti samo horizontalni dio svog letačkog showa. Pritom su izgubili dio čari koju su gledatelji u Fairfordu očekivali od grupe koja prvi puta nastupa na RIAT-u, a nosi status jedne od najboljih, ako ne i najbolje akro-grupe na turboprop letjelicama. Manje razočaranje priredile su i talijanske „Frecce Tricolori“, koje su redovni sudionici RIAT-a, ali nikada do ove subote nisu izvodile samo horizontalni program. Vrijeme se popravilo ubrzo nakon nastupa „Krila Oluje“, pa je ostatak programa održan prema planu. No bez obzira na vrijeme, ta je subota bila kobna za akro-grupu švicarskog ratnog zrakoplovstva, „Patrouille Suisse“, koja je zbog nagle bolesti dvojice pilota nastupila u formaciji od samo 4 zrakoplova (umjesto uobičajenih 6).

"Solo Turk"

“Solo Turk”

Nedjelja je počela još i lošije. Nedugo nakon početka programa, show je zbog vremenskih uvjeta nakratko i prekinut, a posebno razočaranje izazvala je odluka turskog pilota da se sa svojim F-16 „Solo Turk“ ujutro ne otisne u zrak. Upravo je on, dan ranije, izveo nevjerojatan program, pa se njegov nastup i u nedjelju očekivao s velikim uzbuđenjem. No kiša i niska naoblaka natjerali su turskog pilota na ovakvu nepopularnu odluku. Kako je nedjelja odmicala, tako se i vrijeme pomalo popravljalo, no ipak nije bilo baš dobro u zakazano doba kada su „Krila Oluje“ trebala poletjeti. Unatoč tome, hrvatska akro-grupa odradila je svoj puni program, i time zaradila veliki pljesak na tlu.

Nedugo nakon „Krila Oluje“ poletjela je „Ramex Delta“ ekipa iz sastava francuskog Ratnog zrakoplovstva, i to po posljednji put ikada. Spomenuta skupina „Ramex Delta“ leti na dva zrakoplova Mirage 2000N, koje Francuzi povlače iz službe, a ovogodišnji RIAT bila je posljednja prilika da ih se vidi u zraku.

Photo: Dafydd RJ Phillips

Nedjelja: puni program i nagrada na kraju

Iznimno je velika stvar dobiti nagradu na priredbi RIAT – nazivanoj još i najpoznatijom prethodnicom za Međunarodni zrakoplovni show Farnborough, koji počinje upravo danas – u oštroj konkurenciji niza najpoznatijih međunarodnih akrobatskih zrakoplovnih grupa. Time je sadašnja postava „Krila Oluje“ pokazala da ne samo što je uspjela obnoviti grupu nakon raspada u proljeće prošle godine, nego da je svojim radom tu postavila i neke nove standarde na svjetskoj sceni.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.