Krila Oluje na prestižnoj britanskoj zrakoplovnoj smotri

 

Krajem prošloga tjedna objavljena je informacija kako će akrobatski tim “Krila Oluje” ove godine sudjelovati na zrakoplovnoj priredbi RIAT (“Royal International Air Tatoo” – Kraljevska međunarodna zračna smotra). Riječ je o događanju koje se ove godine događa relativno rano u srpnju, od 8. do 10. u mjesecu, na prostoru britanske zrakoplovne baze Fairford (Gloucestershire, oko 100 kilometara zapadno od Londona). Ako i nije u pitanju najveći svjetski air-show, malo je dvojbe kako se radi o najkvalitetnijem svjetskom događanju ove vrste.

To će za “Krila Oluje” biti još jedna potvrda kvalitete, nastavak niza od više desetaka zapaženih međunarodnih nastupa (Austrija, Belgija, Češka, Danska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska,  Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švicarska,Turska), ali i potvrda ponovne uspostave svoje kvalitete i programa nakon odlaska velikog dijela pilotskoga kadra početkom 2015. godine. O tom nemilom događaju smo pisali opsežno i na stranicama portala Obris.org, kao što smo popratili i njihovu obnovu, te prve nastupe u novome sastavu. No, kao najavu predstojećeg velikog predstavljanja “Krila Oluje” u Ujedinjenome Kraljevstvu ovdje prenosimo tekst “Croatia Joins Exclusive Air Tattoo ‘Club'”, koji je 21. travnja ove godine objavljena na službenim internetskim stranicama organizatora priredbe RIAT.

Akrobatski tim “Krila Oluje” svojim će prvim nastupom u Ujedinjenom Kraljevstvu, na zrakoplovnoj priredbi “Air Tatoo” ovoga ljeta, postići da je Hrvatska ukupno 56. država koja sudjeluje u ovoj priredbi osnovanoj 1971. godine.

“Krila Oluje” lete na šest švicarskih PC-9M turboprop zrakoplova, a poznata su po izvođenju atraktivnih i maštovitih prikaza, uključujući tu i dinamičke bliske formacije, opozicije i solo-elemente. Piloti i zrakoplovi ove skupine dolaze iz sastava 93. zrakoplovne baze, iz Zemunika kraj Zadra, na jadranskoj obali.

Od svog prvog javnog nastupa 2004. godine, hrvatski nacionalni akrobatski tim, čije ime na engleskome glasi “Wings of storm”, nastupao je širom svijeta – ali nikad prije nije bio u UK.

“Krila Oluje” pronose ime velike hrvatsku vojne operacije nazvane “Oluja” (“Storm”), koja se odvijala u kolovozu 1995. godine, tijekom rata kojim se ta država borila za neovisnost od bivše Jugoslavije. Bio je to vrhunac cijelog rata, te velik događaj u čitavom tadašnjem konfliktu na Balkanu.

Dodatnu poslasticu za posjetitelje zrakoplovne priredbe “Air Tatoo” 2016. godine predstavlja i letjelica koja “Krilima oOuje” služi za potporu – transportni helikopter Mil Mi-171, koji će biti dostupan u okviru statičkoga postava.

Generalni direktor poduzetničkog dijela Humanitarne zaklade Kraljevskog zrakoplovstva (“RAF Charitable Trust Enterprises”) Andy Armstrong tim je povodom izjavio:

Osoblje priredbe ‘Air Tatoo’ uvijek je iznimno sretno kada može još neku državu dodati na dugi popis nacija sudionica, a hrvatsko prisustvo u 2016. godini zasigurno će biti vrhuncem ovog događanja. Ne samo da će to biti prvo pojavljivanje ovog akrobatskog tima u Ujedinjenome Kraljevstvu, već će to biti i prvi put da je ovamo došla bilo koja hrvatska letjelica uopće. Već i zbog tog razloga, ja sam siguran da će oni doživjeti posebno topao prijem, kada slete ovamo u srpnju ove godine“.

 

Ovaj je tekst objavljen 21. travnja 2016. godine na internetskoj stranici priredbe RIAT, “Poduhvat humanitarne zaklade Kraljevskog zrakoplovstva” (http://http://www.airtattoo.com/), pod naslovom “Croatia Joins Exclusive Air Tattoo ‘Club’“. U svom se originalnom obliku ova zanimljiva najava događanja nalazi na adresi: http://www.airtattoo.com/news/2016/apr/21/croatia-joins-exclusive-air-tattoo-Club

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.