“Krila Oluje” na RIAT-u – “Hell, yes!”

 

Dan uoči početka velikog zrakoplovnog showa RIAT 2016 (Royal International Air Tatoo), prema engleskoj Zrakoplovnoj bazi Fairford poletjela su i naša Krila Oluje. Šest PC-9 i helikopter Mi-171Sh iz sastava 91. zrakoplovne baze poletjeli su iz vojarne na Plesu u jutarnjim satima četvrtka, 07. srpnja. Do Engleske, točnije baze Fairford koja se nalazi oko 115 kilometara zapadno od Londona, vjerojatno su letjeli s jednim stajanjem u Njemačkoj.

Kao što smo već pisali, RIAT je zasigurno najkvalitetniji svjetski air-show, pa je poziv organizatora Krilima Oluje definitivna potvrda njihovog truda za oživljavanje akro-grupe i uspostavu nove razine kvalitete nakon odlaska starog sastava skupine početkom 2015. godine. To je ujedno i prvi međunarodni zrakoplovni show za sada već i ne tako novu postavu Krila Oluje, nakon godine dana izbivanja s takvih inozemnih priredbi.

„Ovogodišnjim sudjelovanjem HRZ i PZO-a, Republika Hrvatska postaje 56. država čije se ratno zrakoplovstvo ima priliku predstaviti na ovoj manifestaciji. Iako su od dosadašnjih 122 službena nastupa, “Krila Oluje” čak 41 put nastupila izvan Republike Hrvatske u 13 različitih država, ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih trenutaka u 12-godišnjoj povijesti grupe, a posebno za moje kolege kojima će ovo biti prvi nastup izvan Hrvatske. Nakon jednogodišnjeg izostanka s međunarodnih aeromitinga, ovo je definitivno najbolja moguća prigoda za povratak na veliku scenu i potvrdu da su “Krila Oluje” bila i ostala dio elitnog društva najboljih svjetskih vojnih akrobatskih grupa“,

rekao je prije polijetanja vođa grupe pukovnik Damir Barišić.

Odlazak s Plesa u četvrtak ujutro

Pohvalu Krilima Oluje na službenoj web-stranici RIAT-a izrekao je Andy Armstrong, generalni direktor poduzetničkog dijela Humanitarne zaklade Kraljevskog zrakoplovstva („RAF Charitable Trust Enterprises“). Predstavljajući ovogodišnji program, Armstrong je rekao:

„Osoblje priredbe ‘Air Tatoo’ uvijek je iznimno sretno kada može još neku državu dodati na dugi popis nacija sudionica, a hrvatsko prisustvo u 2016. godini zasigurno će biti vrhuncem ovog događanja. Ne samo da će to biti prvo pojavljivanje ovog akrobatskog tima u Ujedinjenom Kraljevstvu, već će to biti i prvi put da je ovamo došla bilo koja hrvatska letjelica uopće.“

“Krila Oluje! Hell yes!”

Krila Oluje u Fairford su sletjela u ranim prijepodnevnim satima četvrtka, 7. srpnja, dok je par sati kasnije, negdje iza 18:00, na prostore tamošnje RAF baze sletio i hrvatski transportni helikopter Mi-171Sh kao posljednji sudionik koji će stići toga dana. Nedugo po dolasku, Krila Oluje odradila su i prvu probu, te zaradila pohvale za nastup i pojedine akrobatske elemente. Pravo krštenje čeka ih ipak za vikend, budući da će prema postojećem planu nastupiti u letačkom dijelu glavnog programa u subotu i nedjelju, 09. i 10. srpnja. U subotu su oni na rasporedu u 12:39 po lokalnome vremenu, a u nedjelju u 13:42, također po UK vremenu (za što se još može kupiti i pristup video prijenosu uživo na službenoj web-stranici RIAT-a). Hrvatska akro-grupa u svom 24-minutnom programu izvodi ukupno 23 elementa, pri čemu je ovogodišnja poslastica element „kovit u paru“ – rotacija oko sve 3 osi, izvedba u bliskoj formaciji. Natupom na zatvaranju 56. Međunarodnog festivala djeteta u Šibeniku, u subotu 2. srpnja, “Krila Oluje” završila su pripreme za odlazak na RIAT.

Mi-171Sh HRZ-a stigao je na Fairford iza 18 sati

Dolazak Mi-171Sh HRZ-a na Fairford

No, ne treba biti nepravedan i pritom zanemariti pojavljivanje HRZ-ovog Mi-171Sh na engleskom tlu. Iako mu je prvenstveni zadatak transport sve potrebne opreme i osoblja za potrebe Krila Oluje, i sam helikopter sudjelovat će na RIAT-u, odnosno u njegovom izložbenom dijelu na tlu. Njegovo pojavljivanje već je jučer bila poslastica za spottere i avio-entuzijaste, iako je većinu njih nešto ranije otjerala kiša i sumrak. Ova novija varijanta postsovjetskog helikoptera Mi-8 ne viđa se baš često na europskom nebu i na prigodnim manifestacijama, pa nema sumnje da će biti zanimljiva posjetiteljska atrakcija, makar i prizemljen.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.