Konačno – dim za „Krila Oluje“

 

Petnaest godina su „Krila Oluje“ čekala na dim, i konačno ga dobila – danas je iznad Velike Gorice i Lekenika napokon izvedena proba prvog PC-9M na kojem su proteklih tjedana ugrađivane instalacije i kutija za proizvodnju dima. Ugradnju i modifikaciju dimne instalacije američkog proizvođača „Smoking Airplanes“ proveo je velikogorički ZTC, a današnje prve pokusne letove (ukupno 3) na Pilatusu br. 059 izveli se vođa „Krila Oluje“, satnik Darko Belančić, i savjetnik akro-grupe, pukovnik Damir Barišić, ujedno i voditelj Operativno-letačkog odsjeka u Zapovjedništvu 93. krila HRZ-a iz Zemunika.

„Ovo je definitvno jedan od najznačajnijih, možemo reći povijesnih dana u povijesti ‘Krila Oluje’, zasigurno jedan od najiščekivanijih događaja proteklih 15 godina. Praktički od samih začetaka grupe 2004. godine smo priželjkivali taj trenutak da grupa ima dimnu instalaciju poput svih ostalih svjetskih akro-grupa. Definitivno na zadovoljstvo ne samo nas, članova grupe, odnosno svih onih koji su prošli kroz grupu, već i publike koja će moći uživati u našim nastupima sa puno atraktivnijim vizualnim dojmom. Hvala svima koji su tome doprinijeli, počevši od ministra g. Krstičevića nadalje! Izuzetno nam je zadovoljstvo ove godine pokazati po prvi puta u povijesti program ‘Krila Oluje’ sa dimom, dimnim tragom iza sebe“,

rekao je nakon leta pukovnik Damir Barišić.

Pukovnik Barišić i satnik Belančić u PC-9M br. 059 (Photo: MORH/T.Brandt)

Satnik Belančić dodao je kako su današnji letovi rezultat dugogodišnjeg truda, rada i istraživanja sada realiziranih uz potporu Zapovjedništva HRZ-a, Glavnog stožera OS RH i Ministarstva obrane.

„S novim sustavom bilo je letjeti jako dobro, fantastično, moram reći da je bio jako poseban doživljaj obzirom da je ovo nešto što čekamo 15 godina. Sustav se ponašao izrazito dobro, nikakvih poteškoća, čak i iznad očekivanja, sve je funkcioniralo besprijekorno. Jako smo zadovoljni“,

rekao je nakon leta satnik Belančić.

Iako je današnji dim bio bijeli, te tek na trenutak i u plavom tonu, plan je da se ubuduće iz „Krila Oluje“ dimi u bojama hrvatske trobojnice. Današnji pokusni letovi trebali su, između ostalog, pokazati i da li na trupu aviona ostaju tragovi boje, budući da su mlaznice u ovom slučaju smještene na prednjem, a ne na stražnjem dijelu aviona. O tome ostaju li na avionu tragovi boje ovisilo bi i korištenje pigmenata, no čini se da je to prošlo bez opasnosti da dio flote Pilatusa bude barem djelomično nehotice šaren.

Nakon što je ugradnja dimne kutije na prvi Pilatus prošla više nego dobro, slijedi ugradnja na još 8 letjelica ovog tipa iz sastava Eskadrile aviona 93. krila HRZ-a. Šira javnost moći će uživati u dimu „Krila Oluje“ 30. svibnja na prvom hrvatskom međunarodnom vojnom air-showu CROIMAS 2020, no moguće je da će pretpremijera biti i nešto ranije.

„CROIMAS je nešto što cijela ekipa očekuje i sa oduševljenjem se nadam se će to biti izrazito veliki doživljaj i događaj za sve nas. Sama dimna instalacija će biti kao jedan šećer na kraju, šlag na kraju, i stvarno mi je jako drago da se na 15. obljetnicu akrobatske grupe ‘Krila Oluje’ i na prvi međunarodni vojni miting mi pojavljujemo sa dimnom instalacijom koju čekamo zadnjih 15 godina“,

najavio je „iznenađenje“ CROIMAS-a satnik Belančić.

Pukovnik Barišić je već ranije u intervjuu za portal Obris.org objasnio razloge izostanka dimne atrakcije u inače sjajnom programu naše višestruko nagrađivane akro-grupe:

„Osnovni razlog zbog kojih nakon svih ovih godina ‘Krila Oluje’ još uvijek nemaju dim je iznimno visoka cijena službene tvorničke dimne instalacije. S  druge strane postoje vrlo jefitine altrenativne instalacije na tržištu, ali u njihovom slučaju je upitna konačna cijena jer je potrebno izraditi potencijalno vrlo skupe ugradbene projekte i certifikate (upravo oni čine najveći dio cijene tvorničke verzije instalacije), kao i što je potpuno jasno da se njihovom ugradnjom potencijalno poništava tvornička jamstva za sve dijelove unutar pogonske grupe na čiji rad dimna instalacija može utjecati. Dakle sve se svodi na izbor između odluke o nabavi provjerenog i sigurnog, ali skupog tvorničkog sustava ili odluke o značajno jeftinijoj, ali riskantnijoj opcije alternativnih instalacija na tržištu“.

Mi s dimom nećemo imati tehnički kvalitetniji nastup od onog kojeg trenutno imamo i koji je odavno prepoznat u stručnim krugovima kao najviša svjetska klasa“, napomenuo je pukovnik Barišić još 2017. godine, ali bi „mogli imati uvelike atraktivniji nastup iz perspektive publike. S obzirom da ‘Krila Oluje’, kao i sve druge akro-grupe, postoje za i zbog publike – onda je svakako interes da i naša grupa jednog dana zadimi“. Napokon je došao i taj dan!

———————–

———————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.