“Red Arrows” opet u Zadru

 

Jučer je prilikom povratka iz Grčke, gdje su proteklih tjedana boravili na svojoj redovnoj godišnjoj vježbi „Springhawk“ kao pripremi za ovogodišnju letnu sezonu, u Hrvatskoj ponovno boravila britanska akro-grupa „Red Arrows“. Radi se o sada već tradicionalnom posjetu zrakoplovnoj bazi kod Zemunika, gdje se obavlja popuna gorivom, ali i gdje redovito Britanci izvedu pravi mali letački show.

Prvi posjet navedene akro grupe bio je 2017. godine i od tada svake, izuzev prošle godine, dva puta slijeću na prostor vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ koja im je jedna od postaja na njihovom putovanju prema bazi „Tanagra“ u Grčkoj gdje izvode završne pripreme za sezonu nastupa u 2021. godini. Dobrodošlicu Red Arrowsima u Hrvatskoj i vojarni u Zemuniku poželjeli su zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov, vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić, zapovjednik 392. eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić te britanski vojni izaslanik u RH pukovnik John Anthony Carswell Kelly. Satnik Belančić rekao je kako je dolazak skupine „Red Arrows“ znak odlične suradnje i prijateljstva dvaju nacionalnih akrobatskih grupa koje se razvilo još od prvih zajedničkih nastupa na velikim međunarodnim zrakoplovnim manifestacijama. „Posebno smo ponosni što ćemo u prigodi 30 godina od ustrojavanja Hrvatske vojske biti rame uz rame s akro-grupom koja je gotovo dvostruko starija“, istaknuo je satnik Belančić.

„Red Arrows“ su osnovani 1965. godine, kada su početkom svibnja imali i prvi nastup u Ujedinjenoj Kraljevini, i do sada su nastupili gotovo 4.900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži preko 20 manevara i traje oko 35 minuta. „Red Arrows“ su prepoznatljivi i poznati po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi devet pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe „Red Arrows“ za sezonu 2021. je bojnik Tom Bolt, a u Grčkoj su za ovu sezonu pripremali i uvježbavali i novi manevar, tzv. „Bumerang“. Prošle godine skupina „Red Arrows“ praktički da nije ni nastupala, pa se ove godine nadaju puno boljoj i plodonosnijoj sezoni.

———————

———————

*Photo: Red Arrows, HRZ/A.Klarić

Video: MORH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.