„Red Arrows“ u Zemuniku svake godine?

 

Prije nepunih mjesec i pol dana akro-grupa britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva „Red Arrows“ odgodila je dugo planirano slijetanje u 93. ZB u Zemuniku zbog izrazito lošeg vremena koje im nije dozvolilo prelazak Alpa. No jutros su kratkim showom nad bazom i potom slijetanjem radi dopunjavanja gorivom i susreta s pilotima „Krila Oluje“ Britanci nadoknadili travanjsku odgodu. Po prvi puta ikad na pistu vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku sletjelo je 11 zrakoplova BAE HAWK T-1, u svijetu poznatih kao akrobatska grupa „Red Arrows“ iz sastava Royal Air Forcea (RAF).

Osim domaćina, pilota iz „Krila Oluje“ i načelnika stožera 93. ZB pukovnika Marija Pleše, te pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, britansku letačku atrakciju dočekali su britanski vojni izaslanik pukovnik John Anthony Carswell Kelly i veleposlanik UK u RH Andrew Stuart Dalgleish, koji je zadovoljno ustanovio da je jutrošnji susret dvije akro-grupe nastavak uznapredovale obrambene suradnje između Velike Britanije i Lijepe naše.

„Do sada smo s OS  RH ostvarili suradnju na području kopnene vojske i mornarice, a sada smo tu suradnju proširili i na zrakoplovstvo. Želimo i dalje intenzivirati suradnju, i ovo je odličan primjer i partnerskog odnosa naših zemalja“,

rekao je Dalgleish, najavljujući pritom zajedničku vojnu vježbu „Sava Star“, koja se već tradicionalno održava krajem ljeta.

Vođe akro-grupa “Red Arrows” i “Krila Oluje”, bojnik David Montenegro i satnik Darko Belančić

Ove su godine „Krila Oluje“ već po drugi put domaćini nekoj inozemnoj vojnoj akro-grupi. Baš kao i u ožujku kada su u Zemunik sletjeli talijanski „Frecce Tricolori“, tako su i jutros Britanci komplimentima počastili hrvatske pilote.

„Oni su zaista fantastični, dobro znam što rade. Elementi koje izvode “Krila Oluje” su iznimno zahtjevni, znam koliko je zahtjevno letjeti u njihovim avionima, i zato prema njima osjećam dodatno poštovanje“,

izjavio je vođa „Red Arrowsa“, bojnik David Montenegro. I prošlogodišnja nagrada na RIAT-u dokazuje izvrsnost naših „Krila Oluje“, ali je ovakve komplimente uvijek lijepo čuti:

„Svako iskustvo, svaka komunikacija s drugim timom je svakako dobrodošla. Pogotovo kad nas netko ovako pohvali kao što su Englezi, svjetski poznati, prije toga Talijani… Cvjetamo!“,

zadovoljno je prokomentirao vođa „Krila Oluje“, satnik Darko Belančić.

No čini se da neće sve ostati samo na komplimentima. Kao i s „Frecce Tricolori“, tako bi i susreti s „Red Arrowsima“ mogli biti organizirani na redovitoj godišnjoj bazi.

„Želja nam je organizirati zajedničke aktivnosti naših akrobatskih grupa prilikom naših odlazaka ili povrataka s Cipra, gdje uvježbavamo naš letački program”,

najavio je moguću daljnju suradnju vođa „Red Arrowsa“, bojnik David Montenegro, a potvrdio i satnik Belančić:

„Kroz razgovore koje smo vodili s timom “Red Arrows” izražena je obostrana želja da današnji posjet i susreti postanu tradicija“.

Za razliku od „Frecce Tricolori“, kojima je matična baza Rivolto i nije im problem preletjeti do Zemunika, „Red Arrowsi“ takav luksuz nemaju. To je u intervjuu za portal Obris.org potvrdio i donedavni vođa „Krila Oluje“, pukovnik Damir Barišić: „Što se ‘Red Arrows’ tiče, s njima i drugim grupama ovakva jednodnevna suradnja (kao s ‘Frecce Tricolori’, op.a.) nije, naravno, organizacijski moguća zbog udaljenosti“ (od RAF-baze Scampton u Linconshireu do 93. ZB u Zemuniku, op. a.). No očito je da su i hrvatski domaćini i crveni Britanci ozbiljno razmišljali o uspostavi jedne nove tradicije, gdje bi Hrvatska, ili konkretno Zemunik, bila redovna stanica prilikom odlaska na pred-sezonsko letačko uvježbavanje na Cipru.

Prije nego što se vrate kući na Otok, „Red Arrows“ svratili su i u Francusku, da bi sutra, u subotu 03. lipnja, sudjelovali na Torbay Airshowu u zaljevu South Devona u Velikoj Britaniji. Tim nastupom će „Red Arrows“ ujedno otvoriti ovogodišnju letačku sezonu, tijekom koje će izvoditi ukupno 19 raznih elemenata, među kojima i svoj prepoznatljivi „Diamond“. Istodobno dok britanske “Crvene strijele” jedre zrakom prema Francuskoj i dalje prema Velikoj Britaniji, kopnom se kreće konvoj od 8 kamiona i jednog vozila za podršku, nakrcan s 48 tona raznog tereta, koji prati “Red Arrowse” s Otoka na jug Europe, i natrag.

 

* Photo: RAF Red Arrows, Veleposlanstvo UK u RH, HRZ i PZO

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.