Tko nakon admirala Hranja na čelu GS OS?

 

Načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS), admiralu Robertu Hranju, za točno 7 dana ističe mandat, ali u javnosti još nema naznaka o mogućem novom čelnom čovjeku naših OS. U izjavama najviših državnih dužnosnika o toj se temi relativno malo govori, kao da nema nikakve žurbe, no pitanje je trenutka kada će i iz koga prokuljati srdžba zbog usporenog ili čak potpuno blokiranog postupka izbora novog načelnika OS RH. Niti je do sada Vlada predložila novog načelnika, niti se on predstavio saborskom Odboru za obranu, a sat neumorno otkucava zadnje dane mandata aktualnog načelnika OS RH.

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u petak je vrlo pohvalno govorio o admiralu Hranju, kazavši da mu je bilo zadovoljstvo četiri godine surađivati i biti mu vrhovnim zapovjednikom. Za admirala Hranja, između ostalog kazao je kako je pojam onoga što naziva elitom.

U odnosu prema poslu, mislim domoljublje je pretpostavka – bez toga ne ide, kvaliteti obavljenog posla, školama koje je završio s najvećim mogućim uspjehom… To je moderan vrhunski vojnik. Ide u mirovinu nakon skoro 40 godina, od kojih 30 u Hrvatskoj vojsci, i teško je nadomjestiti takve, ali stvar mora ići dalje. Još jednom njemu hvala, a dalje… imamo dobrih ljudi, za razliku od pravosuđa gdje dolaze najgori od najgoreg“,

dodao je Milanović na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora, Dana Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije Sveti Valentin u vojarni 1. hrvatski gardijski zbor na Tuškancu.

Iako su ga novinari pitali o mogućem nasljedniku admirala, odbio je direktno odgovoriti samo kratko kazavši da kad bude dogovoreno, znat ćete. Prije toga ništa. To je ozbiljan pristup poslu, a ne ono foliranje s javnim pozivima, a u stvari obična seoska prevara u kojoj se zna koji će birtaš dobiti koncesiju“. Premijer Plenković je s Minhenske sigurnosne konferencije 16. veljače poručio da će novi načelnik „biti netko s kime ministar obrane može surađivati“, te da to mora  biti stvar političkog dogovora, što je istoga dana potvrdio i ministar obrane Ivan Anušić, poručivši da se premijer i predsjednik trebaju dogovoriti oko kandidata za novog načelnika GS-a.

Inače, bivši ministar obrane Mario Banožić u nekoliko je navrata pokušavao smijeniti admirala Hranja s mjesta prvog čovjeka OS RH, pozvavši u pomoć čak i Inspektorat obrane, a kada mu ništa nije pošlo za rukom – odlučio je produžavati admiralu Robertu Hranju mandat na mjestu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH u trajanju po 6 mjeseci, zaključno do 31. prosinca 2023., i to „zbog posebno opravdanih razloga i zbog potrebe službe“, priopćilo je svojedobno Ministarstvo obrane (MORH). „Načelnik Glavnog stožera i ja jako dobro surađujemo, što je vidljivo i iz svih projekata modernizacije i opremanja Hrvatske vojske. Važno je da svi mi koji na bilo koji način možemo utjecati na procese unutar Hrvatske vojske, zadržimo fokus isključivo na interesu pripadnica i pripadnika HV-a, odnosno razvoju naših Oružanih snaga. Admiral Hranj i ja upravo u tom smjeru i surađujemo“, istaknuo je prilično licemjerno tadašnji ministar Banožić. Admiral Hranj je na mjestu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zamijenio generala zbora Mirka Šundova, nakon što mu je krajem veljače 2020. istekao mandat. Šundov je bio prvi načelnik GS-a kojem je trajanje mandata ograničio novi Zakon o službi u OS RH,  prema kojem ista osoba može biti izabrana na samo jedan mandat načelnika Glavnog stožera. Hranj s pozicije načelnika odlazi 29. veljače ove godine, dakle za manje od tjedan dana, a prema neslužbenim informacijama – izrazio je želju da karijeru nastavi u diplomaciji, baš kao i bivši načelnik GS general Drago Lovrić, danas  hrvatski veleposlanik u Kataru.

Prema, također, neslužbenim informacijama koje već neko vrijeme kolaju Oružanim snagama i o kojima je pisao dio medija, u ovom trenutku su navodno četiri potencijalna kandidata za mjesto novog načelnika Glavnog stožera – general Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera, general Denis Tretinjak, načelnik Operativne uprave Glavnog stožera, general Drago Matanović, glavni inspektor obrane, i general Boris Šerić, nedavno imenovani vojni predstavnik RH pri NATO-u. U međuvremenu je, navodno, general Matanović otpao, među ostalim i kako se ne bi ponovila neugodna situacija s prošlog izbora načelnika GS-a, gdje je Matanović kotirao kao kandidat HDZ-a i premijera Plenkovića, te time automatski bio neprihvatljiv tada novom vrhovnom zapovjedniku Milanoviću. Danas Milanoviću, navodno, nije prihvatljiv ni aktualni zamjenik načelnika GS, general Siniša Jurković, koji je do prije skoro godinu dana bio gotovo pa siguran nasljednik admirala Hranja. Generalu Jurkoviću ističe mandat zamjenika načelnika GS OS RH 15. ožujka, dakle dva tjedna nakon isteka Hranjevog mandata, pa je moguće da će se u istom paketu državni vrh dogovoriti o popunjavanju ova oba mjesta u vrhu vojske.

U svakom slučaju, druge dnevno-političke teme za sada dominiraju hrvatskim medijskim prostorom, a o novom čelnom čovjeku GS OS RH Vlada se ima priliku izjasniti zadnjeg dana Hranjevog mandata, na sjednici 29. veljače, ili će i vojska dobiti tek vršitelja dužnosti, funkciju koja je bila naročito popularna tijekom protekle 3 godine, u jeku sukoba premijera i predsjednika države.

 

* Autor: Aleksandar Španić, časnički namjesnik u mirovini i dugogodišnji novinar

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.