Inspekcijski nalaz – GS OS RH i načelnik Hranj nisu prekršili zakon!

 

Na samom kraju listopada prošle godine ministar obrane Mario Banožić zatražio je od Glavnog inspektorata Oružanih snaga inspekcijski nalaz kabineta načelnika GS OS RH i oko 130 zapovijedi koje je u nekom trenutku izdavao načelnik GS, admiral Robert Hranj. Zahtjev za inspekcijski nalaz navodno je uslijedio 29. listopada, nakon što je izmijenjen program na prisezi 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi, te je prema izmjeni protokola ondje predsjednik države i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović postao jedini govornik, dok je planirani govor ministra Banožića izbačen iz programa. Dok su mediji nagađali kako su traženi izvidi koncentrirani na tri teme: (1) kadrovski slučaj Burčul, (2) protokolarni slučaj događanja na svečanosti davanja prisege u Požegi, te (3) slučajeve odobravanja korištenja materijalnih sredstava za potrebe predsjednika RH, o provedbi tog traženja moglo se čuti dan kasnije, u subotu 30. listopada 2021. godine, kada je u Dnevniku 2 HRT-a gostovao Tomo Medved, potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost. Medved je tada rekao:

U skladu sa traženjem ministra obrane, Inspektorat obrane provest će espertizu, provest će nalaz i pregled Glavnog stožera, u svjetlu snimanja stanja i utvrđivanja eventualnih propusta kod donošenja zapovijedi od strane načelnika Glavnog stožera“.

Prema Banožićevim očekivanjima, inspekcija je trebala trajati oko dva tjedna – što je on i potvrdio novinarima u svojim izjavama pred Vladom tjedan dana kasnije, 8. studenog 2021. godine, riječima:

Inspekcijeki nadzor još traje. Rok je, znači, bio do 15 dana, a kada bude završena priča imat ćemo i situaciju jasnu… pošto je riječ, praktički, o nekoliko nadzora. Jel?“,

da bi onda ostao suzdržan po pitanju mogućih posljedica ovog postupanja po osobu admirala Roberta Hranja, načelnika GS OS RH kazavši tek: „Dakle, što se tiče samoga Hranja, ne bi prejudicirao ništa, dok ne vidimo u konačnici samo izvješće, koje treba odraditi glavni inspektor“ – što je dužnost koju od 16. ožujka 2020. godine obnaša general-pukovnik Drago Matanović. No, o izvješću o spomenutim izvidima ne samo da se ništa nije čulo sredinom studenog, kada su istekli rokovi iz ministrovih najava, već se o tome ništa nije čulo ni kasnije.

Nalazi – ipak obavljeni ili ne?

Još se od sredine prosinca u novinarskim kuloarima počelo šuškati o tome kako je nalaz Inspektorata praktično pa gotov, te da je Inspektorat našao solomonsko rješenje kojim neće stati izravno na stranu ni ministra ni načelnika Glavnog stožera. Zato su jučer novinari pitali i predsjednika Zorana Milanovića zna li štogod o takvom nalazu. Milanović je ponovio da je nalaz bespredmetan i pravno „bez veze“:

„Međutim, on je politički neopisivo interesantan zato što je taj isti Bane, dakle, poveo ulični linč i hajku na admirala Hranja tražeći njegovu ostavku. On… Tko je on? Pozivajući neovisnu inspekciju, nenadležnu i nebitnu, u kojoj ipak rade vojnici, ipak rade profesionalni vojnici – neki su i pred mirovinom pa ih se ne može tako lako ucijeniti, nemaš s čim, možda da ih pozove u lov, dobiju par srna … Dakle, gdje u javnoj hajci pozvao taj Inspektorat, nenadležan, da tamo rošta i rovari po kabinetu… ne osobno sa Hranjem jer naprosto niži čin su, ne mogu mu prići… i da nađu nezakonitosti. Sjećate se tog? Dakle, dao im je nalog kako moraju odlučiti. E sad vi meni kažete da su bez obzira što oni nisu nadležni oni odlučili drukčije? Odnosno, donijeli su drukčije rješenje… Pa sad ja čekam tog Banožića i Plenkovića da to objave javnosti barem s toliko pompe i naboja koji je usporediv s onim nabojem kojim je Banožić pokrenuo hajku protiv Hranja, javno, instrumentalizirajući jedno navodno neovisno tijelo koje je trebalo kao odlučiti o tome je li Hranj prekršio zakon. Dakle, Hranj njima ne odgovara. Zna se što zapovjednik mora kada mu Vrhovni zapovjednik nešto naredi, ukoliko se ne radi o krivičnom djelu, djelu protiv međunarodnog prava – dakle ratnom zločinu, zločinu protiv čovječnosti i direktnom kršenju Ustava. Tko normalan je u tim prijeporima mogao prepoznati neku od te tri točke? A vi mi kažete na kraju da nema ničega“.

Iako, dakle, Milanović ima nekog dojma o nalazu Glavnog inspektorata, najavio je da za sada neće o tome izlaziti u javnost:

Dat ću gospodi još par dana. Neka se malo dinstaju, ne… k’o čobanac. Nek se malo dinstaju. Dakle, pokrenuo si javnu hajku – što bi rekli na Cetinju – ‘Što ste na nas digli hajku’… Dalje neću… Dakle, pokrenuli su javno hajku za nešto što je trebao biti posao u teoriji neovisnog tijela – kada bi to i bio njihov posao – to traje već tri mjeseca… Dakle, to je posao od tri sata. Zašto traje tri mjeseca? Imate li te informacije? Zašto traje tri mjeseca, a ne tri tjedna, recimo?! Nema tu neke pameti, dakle tu se ne mogu utvrđivati neke činjenice – par dokumenata, zakon, Ustav, zakon… Šta tu nije jasno? Pa zakon valjda… ne znam, idem daleko, otisnut ću se na neslućene daljine… Dakle, možda zato što ljudi nisu htjeli napisati ono što Banožić želi da napišu. E sad na stranu što tu ima elemenata krivične odgovornosti, ali političke… Šta ćemo s tim tipom? On je i dalje zaštićen…“.

Glavni inspektor obrane general Drago Matanović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina

O radu Inspektorata obrane ne zna se gotovo ništa. Javnost je tek o njegovim načelnim postupanjima ponešto saznala tijekom suđenja Berislavu Rončeviću za „aferu kamioni“. Tada se moglo čuti da Inspektorat svake godine pripremi plan rada za narednu godinu, sukladno Zakonu o obrani i Pravilniku o radu Inspektorata obrane, pri čemu nadzor obuhvaća i civilni i vojni sektor – dakle i MORH i OS RH. Prema priznanju bivšeg inspektora obrane Marijana Marekovića, aktualnog predsjednikovog savjetnika za braniteljska pitanja, nikada do sada nije provođen nadzor načelnika Glavnog stožera ili njegovog užeg kabineta. Zato je u izvanrednom nadzoru kojeg je zatražio ministar obrane Inspektorat postupao kao i u drugim slučajevima – prikupljanjem i analiziranjem dokumentacije za 3 slučaja za koja eventualno postoji sumnja da je načelnik Hranj prekršio propise i zakone.Jedan od tih slučaja je tzv. afera Burčul, drugi – pružanje potpore OS RH Uredu predsjednika tijekom 2021., te treći – postupanje Glavnog stožera OS RH u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju . Prema dosadašnjim šuškanjima, Inspektorat pri tome nije našao elemente koji ukazuju da je načelnik GS-a prekršio svoje ovlasti, bilo zato što su njegova postupanja bila temeljena na izričitoj zapovjedi Vrhovnog zapovjednika, ili se navodno radilo o situacijama u kojima nužno postupanje nije jasno propisima definirano, te poduzete korake onda i nije moguće s pravnim utemeljenjem prokazivati krivima.

No, kako bilo da bilo, nalazi su, navodno, klasificirani, pa će javnost o njima, kako se čini, saznati ne od ministra obrane koji je zatražio izvanredni nalaz, nego bilo od predsjednika države koji tvrdi da Inspektorat nema ovlasti nad načelnikom GS-a (kao i da sam nalaz Inspektorata obrane nije pravno utemeljen), ili od nekog drugog elementa šireg obrambenog sustava RH. To se danas i dogodilo.

Milanović: Banožić je lažno optužio Hranja

Danas kasno poslije podne iz Ureda predsjednika RH stiglo je priopćenje upravo o onome o čemu je govorio prije dva dana. Priopćenje je zapravo pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koje je Milanović uputio 17. siječnja, a naslovljeno je: Vaš ministar obrane skriva od javnosti zaključke Inspektorata obrane koji potvrđuju da načelnik GS OS RH nije kršio zakon“. U pismu se kaže kako je predsjednik Milanović 10. siječnja ove godine dobio zapisnike Inspektorata obrane o provedenim izvanrednim inpsekcijskim nadzorima, prema kojima je nedvojbeno utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike“. U Milanovićevom pismu se, među ostalim, kaže:

„Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OSRH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio  štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovdje napominjem kako je Vaš ministar obrane tijekom 2021. godine uputio više od  190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Glavni stožer krši zakon pružajući potporu Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OS RH.

I sam način na koji je ministar obrane tražio inspekcijski nadzor, unaprijed javno okrivljujući Glavni stožer OSRH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje kako upravo Vaš ministar obrane kontinuirano zloupotrebljava svoje ovlasti. Ovakvo ministrovo zlonamjerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumijevanje sustava zapovijedanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabilježen način, ministar obrane svojim odlukama praktički osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlasti Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OS RH“.

Milanović nadalje potvrđuje naša saznanja da je nalaz Inspektorata obrane klasificiran, te poziva premijera Plenkovića da je nakon deklasifikacije predoči javnosti:

„Najgore je od svega što Vaš ministar obrane, ni nakon desetak dana nakon što je dobio zapisnike Inspektorata obrane, ne samo da  nije obavijestio javnost o rezultatu inspekcije, nego je inspekcijski nalaz klasificiran „ograničeno“ čime je uskraćena mogućnost da bude javno objavljen. Dakle, Vaš ministar je javno prozvao vojni vrh da krši zakon, pokrenuo je javnu hajku na načelnika Glavnog stožera i javno dao nalog Inspektoratu obrane, uz uputu kakav nalaz očekuje. Nakon što je Inspektorat obrane izradio nalaz kojim je nedvojbeno utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, umjesto da se na isti način,  dakle javno,  skine  sumnja s vojnog vrha, Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza čime se dodatno ometa načelnika Glavnog stožera u radu i slabi sustav zapovijedanja u Oružanim snagama. Štoviše i vojnicima kojima je ministar nezakonito uskratio dnevnice onemogućuje se zaštita njihovih prava. Budući da Inspekcija obrane odgovara i Vladi, pozivam Vas da žurno naložite deklasifikaciju ovog dokumenta i time spriječite daljnje zloupotrebe od strane Vašeg ministra obrane“.

Izražavajući želju da sjedne i razgovara u skladu s obostranim Ustavnim ovlastima, Milanović poziva Plenkovića da pročita nalaz izvanredne inspekcije i postupi u interesu Oružanih snaga i Republike Hrvatske:

„Zakonito djelovanje ministra obrane i njegovo razumijevanje sustava obrane nužne su pretpostavke za uredno i stabilno funkcioniranje Oružanih snaga RH, kao i za njihov razvoj i modernizaciju. Iz dosadašnjeg ponašanja ministra obrane – a strateško zlostavljanje načelnika Glavnog stožera OSRH, tjeranje u prijevremenu mirovinu, mimo plana izdvajanja, visokih časnika Hrvatske vojske, uskraćivanje zakonitih prava djelatnim vojnim osobama, zloupotreba ovlasti, nepoznavanje sustava zapovijedanja u OSRH i propusti u procesu opremanja i modernizacije HV-a samo su neki od primjera – nedvojbeno proizlazi kako nije sposoban obnašati svoju zahtjevnu dužnost“.

Nakon svega, Milanović zaključuje da ne vidi mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem koji će morati javno odgovoriti na ovu bačenu rukavicu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.