Odbor za obranu potvrdio Hranja za načelnika GS

 

Danas su prijeđene dvije bitne stepenice u postupku imenovanja novog načelnika GS OS RH. Prvo je Vlada na svojoj jutrošnjoj 207. sjednici razriješila dosadašnjeg i predložila imenovanje novog načelnika GS OS RH. Kako stoji u šturom priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice,

„Zbog isteka mandata, s danom 29. veljače 2020. godine, Vlada je utvrdila prijedlog za razrješenje dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generala zbora dr. sc. Mirka Šundova. Vlada je također utvrdila prijedlog za imenovanje viceadmirala Roberta Hranja novim načelnikom Glavnoga stožera OSRH, s danom 1. ožujka 2020. Oba prijedloga upućena su Odboru za obranu Hrvatskoga sabora, radi pribavljanja mišljenja“.

U uvodu 207. sjednice premijer Plenković izvijestio je ministre da je uoči sjednice zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem primio viceadmirala Roberta Hranja kao kandidata za novog načelnika GS OS RH.

Samo koji sat kasnije, Hranj i Krstičević prešli su preko Markovog trga do zgrade Hrvatskog sabora, na 31. sjednicu Odbora za obranu. Kao i do sada, Odbor daje mišljenje temeljem Vladinog prijedloga, a kandidat za načelnika iznosi svoje namjere i planove za Oružane snage RH u narednom 4-godišnjem mandatu. Prije nego je kandidat za načelnika predstavio svoju viziju razvoja OS RH, o čemu ćemo posebno pisati, viceadmiral Hranj je članovima Odbora za obranu naglasio nekoliko temeljnih načela svog postupanja i djelovanja kao načelnik GS OS RH.

„A to je, prije svega, zakonitost postupanja, osiguranje spremnosti Hrvatske vojske za sve zadaće i fokus na sigurnosti svakog pojedinca, pripadnika OS. U tom cilju, insistirat ću na radu, redu i stezi kao temeljnim preduvjetima za tako nešto, a to ću promovirati i osigurati prvenstveno osobnim primjerom, ali i kroz sustav zapovijedanja i nadzora. I, da bi došli do toga, zagovarat ću načelo nulte tolerancije na neprihvatljive oblike ponašanja“.

O raznim neprihvatljivim oblicima ponašanja koje je posljednjih tjedana uočila i šira hrvatska javnost, viceadmiral Hranj je govorio i nakon sjednice Odbora za obranu, odgovarajući na novinarska pitanja.

„Sve ove vijesti djeluju ovako dosta dramatično, ali ja sam osobno uvjeren da situacija na terenu nije tako dramatična kako možda zvuči kad se o tome izvješćuje u medijima. Prije svega, naglasio bih da ovi nesretni događaji vezano uz drogu – to je u stvari naš aktivni pokušaj da to iskorijenimo jer nije netko treći to otkrio. Mi smo razvili strašne sposobnosti da uopće testiramo ljude. Naravno da mladi vojnici, mlade generacije, u vojsku donose sa sobom i određena nova ponašanja – za nas stare to su neki novi oblici ponašanja. Puno toga je dobro, puno toga je osvježenje, međutim tu i tamo ima i tih neželjenih događaja protiv kojih se mi apsolutno borimo“,

rekao je Hranj, istaknuvši kako je ne samo njegova, nego i zadaća cijelog zapovjednog lanca da se takve stvari iskorijene u najvećoj mogućoj mjeri. To uključuje i strože te češće kontrole:

„Moramo se svi razletit’ po sustavu, ne smijemo dozvolit da neke stvari prolaze mimo nas bez radikalnijih procesuiranja tih događaja. Određene stvari jednostavno nisu prihvatljive vojnoj organizaciji“.

Savjet odlazećeg načelnika GS, generala mIrka Šundova, koji danas nije priustvovao Hranjevom predstavljanju na Odboru za obranu, bio je da se očuva „glavni fokus na ljudima, brizi o ljudima, očuvanje kvalitete ljudskog resursa i da se trudimo, prije svega, da to funkcionira, a ostalo će doć’ samo po sebi“, rekao je Hranj. To Šundovljev nasljednik misli i učiniti:

„Prije svega, prioritet su uvijek ljudi. Prioritet su ljudi jer objektivno to će nam svima biti problem – ne samo vojsci, i u cijelom društvu. Morat ćemo se truditi privuć’… bit bolji od ostalih i privuć’ dobre, kvalitetne ljude. Razvit ćemo određene programe kako bi posao, vojni posao, napravili što atraktivnijim. To ne znači samo i veća primanja, nego i mogućnosti školovanja, mogućnosti odlaska na vojne vježbe, znači cijeli vojni vijek mora biti dovoljno atraktivan da bi se mladi čovjek odlučio za njega. Drugi prioritet je kontinuiran, a to je modernizacija Hrvatske vojske. Hrvatska vojska mora biti uvijek spremna za sve zadaće koje ovo društvo može postaviti pred nju – to znači, osim ljudi, oprema, uvježbavanje, itd.“.

Jednaku, uravnoteženu modernizaciju Hranj najavljuje za Kopnenu vojsku, kao i za Ratno zrakoplovstvo i Ratnu mornaricu. No i prije preuzimanja dužnosti, Hranj ne može jamčiti da će u njegovom mandatu Hrvatska dočekati nove borbene avione: „Mogu jamčit’ samo da ću dati sve od sebe da i taj projekt završimo uspješno“. A kako će i kada će završiti hrvatska prisutnost u Afganistanu? Nakon posljednjih dana učestalih najava o mogućem povlačenju Hrvatske iz NATO misije podno Hindukuša, jučer se u medijima moglo pročitati kako su premijer Plenković i predsjednik Milanović dogovorili da sljedeći hrvatski kontingent ode u afganistansku misiju „Resolute Support“ u ožujku ove godine, kako je i planirano. Je li to posljednji HRVCON u Afganistanu, pitali su danas novinari viceadmirala Roberta Hranja:

„Teško je reć da li je posljednji. Mi smo spremni za sve opcije, ali vjerojatno će međunarodna zajednica – uključujući NATO,  i Hrvatska kao dio NATO-a – biti još dugo u Afganistanu u većoj ili manjoj mjeri“.

Neizostavno pitanje je bilo i ono najaktualnije – da li je novi načelnik GS OS RH član kakve lože? Hranj se nasmijao i odgovorio:

„Znači, nisam u nikakvim ložama, nisam član nikakvih organizacija, jedino što kolektivno radim – igram nogomet s dečkima“.

A što se tiče novih „dečki“ u Glavnom stožeru, Hranj je najavio da će određenih kadrovskih rošada sigurno biti, ali ne dramatičnih ili radikalnih:

„Kažu u vojsci da se jedan mora maknut ili popet gore da bi bilo mjesta za druge. (…) Imat ćemo vjerojatno novog zamjenika načelnika GS, novog direktora. Obzirom na to da novi zamjenik – general Jurković najvjerojatnije – to je ipak u portfelju ministra, tako da ja ne mogu previše prejudicirati rješenja – dolazi iz KoV-a, bit će novi zapovjednik KoV-a. Direktor dolazi iz SAD-a, general Olujić, šaljemo novog vojnog predstavnika, i tako… Naravno da i ostali prateći kadrovski slijede, imaju svoju dinamiku i ništa dramatično“.

Osim generala Olujića i Jurkovića, koji odlaze u sam vrh GS OS RH, očekuje se promaknuće i za generala Borisa Šerića, koji bi od dosadašnjeg zamjenika trebao postati zapovjednik HKoV-a. Dosadašnji načelnik GS, general zbora Mirko Šundov, ima pravo na tzv. drugu karijeru, kako je danas potvrdio ministar obrane Damir Krstičević, a već se neko vrijeme nagađa da će Šundov postati predavač na HVU. Dosadašnji zamjenik načelnika, general Drago Matanović, nakon što je u samom finišu izgubio mjesto načelnika Stožera, bit će navodno imenovan za glavnog inspektora obrane, dok bi aktualni glavni inspektor, general Slaven Zdilar, trebao prijeći u RACVIAC.

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je donio dvije odluke – najprije (1) mišljenje o prijedlogu Vlade RH za razriješenje dosadašnjeg načelnika GS OS RH Šundova (sukladno članku 7 stavku 1 točka 9 Zakona o obrani) koje stupa na snagu istekom njegova mandata 29. veljače, a onda i (2) mišljenje o prijedlogu Vlade RH za imenovanje načelnikom GS OS RH viceadmirala Hranja (prema članku 7 stavku 1 točki 8 Zakona o obrani), koje  stupa na snagu prvim danom ožujka. Još se samo čeka završni potpis predsjednika Zorana Milanovića, i nakon toga je viceadmiral Robert Hranj je novi načelnik Glavnog stožera – prvi nakon Antuna Tusa koji ne dolazi iz HKoV-a i do sada jedini iz redova Hrvatske ratne mornarice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.