Banožić: lakoća skrivanja iza tajnosti podataka

 

Kao što se pretpostavljalo, nije trebalo dugo čekati odgovor na jučerašnje otvoreno pismo predsjednika Zorana Milanovića premijeru Andreju Plenkoviću u vezi nalaza izvanredne inspekcije Inspektorata obrane u kabinetu admirala Roberta Hranja i Glavnog stožera. Mario Banožić je najprije jučer navečer dao izjavu za Jutarnji list u kojoj je rekao:

S obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen, mogu reći da sam zadovoljan izvješćem Glavnog inspektora obrane general pukovnika Drage Matanovića. Podsjećam na izjavu od 4. studenog 2021. godine, upravo na početku nadzora, kada je predsjednik Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane kazavši kako “U HEP-u kažu kako je supruga glavnog inspektora privremeno postavljena za direktoricu”. Time je pokazao što će Glavni inspektor i njegova obitelj prolaziti ukoliko nalaz bude nepovoljan za Milanovićeve interese”.

Pozvao se pritom na Pravilnik o tajnosti podataka obrane, prema kojem se stupnjem tajnosti ograničeno” klasificiraju svi zapisnici i dokumenti o inspekcijskim nadzorima Inspektorata obrane, te je najavio:

Nalaz inspektorata je klasificiran dokument i kao takav ima određen stupanj tajnosti. Prema modelu reciprociteta neka predsjednik Republike skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte “Učka”, zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila”.

No, jutros je sa svog Facebook-profila Banožić ipak pokušao širiti mir i dobro”.

„Za razliku od gospodina Milanovića koji je u pismu premijeru naveo da suradnja sa mnom više nije moguća, ja smatram da je suradnja institucija predsjednika Republike i ministra obrane nužna i moguća. Nije tu u pitanju Zoran Milanović ni Mario Banožić nego interes Republike Hrvatske. Možemo ovako nastaviti unedogled, ali to nije dobro za državu kojoj služimo. Nadam se da ćemo ipak uspjeti uspostaviti dijalog i ostvariti bar minimum suradnje. Onima koji će ovu poruku protumačiti kao izraz moje slabosti unaprijed poručujem kako svjesno to radim jer ovakav odnos najodgovornijih ljudi obrambenog sustava zasigurno nije u interesu Republike Hrvatske”,

stoji u objavi ministra obrane, sve ilustriranoj zajedničkom fotografijom iz očito nekih boljih vremena.

Nisam ga čitao, ali pismo nije sasvim točno”

Nešto malo prije podneva, uoči današnje 96. sjednice Vlade, ministar obrane Mario Banožić ukazao se pred novinarima. Taj je istup krenuo malo lošije od ova dva ranije spomenuta, koja su bila obavljena u kontroliranim uvjetima. Banožić je najprije ponovio kako jučer spomenuti Pravilnik iz 2018. godine, točnije članak 9 stavak 43, propisuje koji dokumenti se klasificiraju oznakom ograničeno”, te da nije on, nego Glavni inspektorat klasificirao inspekcijski nalaz. Potom je opet ponovio:

Pravilom reciprociteta, zbog ovog svega što je bilo, ja predlažem da Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Zoran Milanović, skine klasificiranost sa podataka koje je on stavio – to su putovanja zbog kojih je nastao sav ovaj i problem, isto tako nalaz. Isto tako, kad on to učini učinit ću i ja za ovo, tako da javnost dobije jednu kompletnu sliku i prosudi što je tu točno. A isto tako ćete vidjet tada iz nalaza da nije baš sve kao što je rečeno u onom pismu premijeru tako…”.

Na pitanje da li to znači da Predsjednik laže, Banožić je odgovorio:

Ne! Ja hoću reći da pričamo o klasificiranosti dokumenta. Dakle, ako vi znate što piše u dokumentu netko vam je pokazao. S time je učinio veliku grešku”.

Na novinarsku opasku kako je temelj za tvrdnje o nalazu Inspektorata obrane jučerašnje pismo predsjednika Milanovića, te pitanje koji dio pisma nije točan, Banožić je ustvrdio: „Nisam ga čitao”. Novinare je potom zanimalo kako onda zna da tvrdnje iz pisma nisu potpuno točne, odgovorio je da „iz onoga što ste imali u prilogu, u medijima, jednostavno je pisalo da je utvrđeno da načelnik nije kršio zakon. Mislim da je tako nekako glasila vaša izjava”. „Znači, taj dio nije istinit?”, zanimalo je dalje novinare, na što je Banožić uzvratio šutnjom.

Laž o brodu „Učka”

Kako bi vratili stvari na početak, novinari su upitali ministra Banožića zbog čega je zapravo tražio inspekciju u Kabinetu načelnika GS-a. Ministar je odgovorio:

Upravo zbog toga što se zapovijedi koje se događaju u Ministarstvu obrane, odnosno u Glavnom stožeru, koje dalje vojska izvršava i temeljem toga se koriste i određenim dijelom sredstava koja proizlaze iz proračuna Ministarstva obrane gdje je moja odgovornost za obrazloženje sutra kroz Godišnje izvješće na koji način je to utrošena sredstva – jednostavno me se zaobilazilo kod donošenja takvih zapovijedi, bez odluka ministra”.

Na ponovljeno isto pitanje, ministar je izvukao jedan od najspornijih primjera:

Jednostavna je stvar… Ako vi sada napravite zapovijed, temeljem te zapovijedi brod Učka ode u Albaniju i utvrdi se da taj put nije bio službeni nego privatni – a potrošena su sredstva Ministarstva obrane – što se tu događa? Tko je dao zapovijed?”.

No tu je Banožić prešutio jednu bitnu stvar – naime, taj inače vrlo sporan Milanovićev put u Albaniju preispitivalo je i Povjerenstvo za sukob interesa, koje je od svih relevantnih institucija tražilo očitovanje. U zapisniku Povjerenstva s njegove 142. sjednice održane 17. rujna prošle godine izričito se navodi:

„Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu MORH) očitovalo se dopisom KLASA: 701-01/20-01/17, URBROJ: 512-01-20-5 od 11. rujna 2020.g. navodeći kako je bilo upoznato s putovanjem predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića 12. i 13. kolovoza 2020. u Republiku Albaniju budući da je Ured predsjednika Republike Hrvatske podnio 30. srpnja 2020. zahtjev MORH-u da za potrebe programa predsjednika Republike Hrvatske stavi na raspolaganje brod Hrvatske ratne mornarice Učka za putovanje u Republiku Albaniju od 11. do 14. kolovoza 2020.g. Nadalje, navodi se da je Ured predsjednika podnio 10. kolovoza 2020.g.  zahtjev MORH-u da za potrebe programa predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića stavi na raspolaganje helikopter 11. kolovoza 2020.g. na relaciji Hvar – Dubrovnik te 14. kolovoza 2020.g. na relaciji Dubrovnik – Hvar.

Albanski mediji javili su o dolasku Učke u Albaniju

MORH navodi da je člankom 58. Zakona o obrani („Narodne novine“, broj 73/13, 75/15, 27/16, 110/17 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 30/18 i 70/19) propisano da o korištenju Oružanih snaga Republike Hrvatske odlučuje Vlada Republike Hrvatske ili ministar obrane u skladu s odredbama toga Zakona te da Odluke o korištenju Oružanih snaga Republike Hrvatske donosi Vlada Republike Hrvatske ili ministar obrane u skladu s odredbama toga Zakona, a da se Odluke o korištenju Oružanih snaga Republike Hrvatske provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nadalje, navodi se da je člankom 69. stavkom 5. Zakona o obrani („Narodne novine“, broj 73/13, 75/15, 27/16, 110/17 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 30/18 i 70/19) propisano da Odluke o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar obrane. MORH navodi da je korišten brod Hrvatske ratne mornarice i helikopter Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te je MORH dao odobrenja za korištenje navedenih sredstava”.

Ostaje otvoreno pitanje zašto je Banožić danas svjesno izgovorio laž o brodu Učka, ako je – prema Povjerenstvu za sukob interesa – dao odobrenje za korištenje broad za Milanovićev put u Albaniju?!

Danas Banožić nije želio jasno odgovoriti da li je admiral Hranj prekršio zakon, jer –

Ako odgovorim na ovo pitanje ja ću ući u tajnost dokumenta. Dakle, pustite još malo da vrijeme odradi svoje… Ja sam rekao da što se tiče oznake tajnosti voljan sam je skinuti istog onog trena kad se dogodi ovo… Ajmo napravit kompletnu sliku pa da se ta priča završi”.

Ukupno je, tvrdi, bilo preko 130 zapovijedi za korištenje materijalnih resursa za potrebe predsjednika RH, dok je iz Ureda predsjednika RH prema Kabinetu ministra otposlano do 20 takvih zahtjeva.

O cijeloj ovoj situaciji nakon nalaza Inspektorata obrane ministar obrane još nije stigao razgovarati s premijerom Plenkovićem, a teško da će razgovarati i s predsjednikom Republike, s kojim se nije sastao od svibnja prošle godine. No svejedno, Banožić je jutros ponovio da Milanovića poziva na suradnju:

Zato što je to dobro za Republiku Hrvatsku. Je li dobro za Republiku Hrvatsku da mi razgovaramo? Dobro je da razgovaramo o projektima, modernizaciji, o strateškim dokumentima, zakonima…. To je sve dobro za vojsku. Ja sam recimo danas imao kolegij u kojima smo razgovarali o 8 planova koji se tiču za 2022. godinu – u tim planovima se govori i o modernizaciji, ulaganju, planovima prijema, o dobrovoljnom služenju vojnoga roka, o dinamici u kojoj će se izvršavat javna nabava, a i o tome na koji način ćemo se međusobno izvještavati da bi poboljšali sustav… To su vam sve znači stvari koje ja i danas koordiniram sa Glavnim stožerom, sa ljudima koji predstavljaju sve 3 grane. Na taj način mi radimo na Hrvatskoj vojsci. Ono što nije dobro – nije dobro kada vi, recimo načelnik GS predloži ime, ja dam suglasnost na recimo imenovanje ili produženje nečijeg mandata ili odnosno obnašanja ovaj određene pozicije unutar sustava vojske i onda jednostavno dođe iz Ureda predsjednika da to ne želi potpisat na taj broj godina ili tako nešto… Znači, to su vam sve stvari koje držim da nisu dobre”.

Banožić tvrdi da i nadalje ima potpuno povjerenje premijera, te da ostaje u Vladi.

„Nisam imao vremena”

Nakon sjednice Vlade, pred novinare je izašao i premijer Andrej Plenković koji je, iako je želio razgovarati o hrvatskim pripremama za eurozonu, morao odgovarati na neugodna pitanja o svom šefu Kabineta Zvonimiru Frki-Petešiću i odnosu ministra obrane s načelnikom GS i predsjednikom države. Po ovom posljednjem pitanju, premijer Plenković pokazao je nevjerojatnu dozu odglumljene indolencije. „Neću se uopće u to miješati”, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje hoće li tražiti od Banožića da javno objavi nalaz izvanredne inspekcije GS-a i kabineta načelnika Hranja, a kao razlog je naveo da „Banožić inspekciju nije tražio za javnost nego za sebe. (…) Banožić je rekao da je zadovoljan s izvješćem. Ste ga dobro slušali? Ako je on zadovoljan, meni je OK”. Inspekcijski nalaz, tvrdi, nije čitao, ali „kada budem imao vremena pozabavit ću se s tim stvarima”. Unatoč nedostatku vremena za inspekcijski nalaz, premijer Plenković ipak je pronašao koju minutu da se osvrne na Milanovićevo jučerašnje pismo, koje također nije pročitao:

Prvo metodološka opaska… Dakle, taj neki scenarij upućivanja pisama koja, ja moram priznat, dok nisu objavljena na webu nisam vidio – vjerojatno su, kako smo bili taj cijeli dan u Saboru ili što je već bilo…gužva – nisam uopće vidio kakav je sadržaj … Dakle, metodološki je apsolutno neprihvatljivo slanje pisama pa onda objavljivanje putem medija tako da su mi sva ta pisma, koliko ih god ima, totalno irelevantna. Što se tiče sadržaja tog izviješća, nisam ga čitao, pogledat ću kada budem imao vremena, ne vidim da je to nešto bitno. Ministar se na to očitovao … Glede koncepta i teze „ne vidim mogućnosti za daljnju suradnju“ ili „neću više surađivati“ – ok. I to zbog – pazite ovo – strateškog zlostavljanja … To sve piše na nekom od webova vaših… Mogu i ja tako reći … Ne znam, mislim da predsjednik Republike strateški zlostavlja ogroman dio institucija, građana, komentatora, medija, političkih aktera i ne vidimo nikakve mogućnosti za daljnju suradnju. Ali smo spremni za dijalog. Znači, to vam je otprilike ta varijanta. Tako da… Ništa, sve je skupa ništa”.

Na opasku da je i ministar Banožić jutros pozvao predsjednika Milanovića da suradnju, jer komunikacije među njima nema već mjesecima, Plenković je lakonski odgovorio: „Pa neka komuniciraju. Ja im preporučujem da komuniciraju”.

„Vrijeme je da ode“

Kako se čini, jedini koji trenutno razumije ozbiljnost situacije je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović. On je jučer u Dnevniku Nove TV zaključio da je način na koji je ministar obrane prozvao načelnika GS OS RH bio loš, jer ako je prozivka bila javna – onda bi i nalaz inspekcije trebao biti javan. „Previše je tu tajnosti”, smatra Vidović:

Tu su ugovori za Rafale koji su tajni, takav sam odgovor ja dobio, dakle tu vam je sad inspekcijski nalaz koji je tajan – mada po meni bi trebao biti javan… Previše je sad tu… isuviše je tajni… Osim toga, ministar je očito krenuo u krivom smjeru. Ako on nije u stanju održavati kontakte sa svojim vrhovnim zapovjednikom, odnosno sa vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga RH, a očito nije po onom što smo danas vidjeli – onda mislim da je vrijeme za odlazak”.

Vidović je nešto slično ponovio i jutros u programu N1:

Sustav obrane je po svom sastavu usmjeren na dogovor predsjednika, ministra obrane, premijera, i drugih dionika. Ako vam predsjednik Republike kaže da nema dijaloga, jasno je što treba napraviti. Mislim da bi ministar sam trebao shvatiti da je vrijeme za odlazak. Bilo je s njegove strane neodgovorno uvući načelnika Glavnog stožera u političku priču. Predsjednik s vojskom komunicira zapovjedima, ministar odlukama. Predsjednik je izdao zapovijed – zapovijedi se ne propituju, one se izvršavaju. Nakon toga je došlo do čega je došlo. Ne vjerujem da predsjednik laže, mi ćemo zatražiti te nalaze. Po rezultatima tih nalaza je jasno da je načelnik Glavnog stožera radio po zakonu”.

Vidović je dodao da kad optužujete načelnika Glavnog stožera onda optužujete i vojsku, te još jednom ponovio:

Ja da sam na mjestu ministra obrane, ja bih sam otišao ako ne postoji mogućnost komunikacije. To ne znači da si loš niti bilo što drugo, nego da čitav jedan sustav stoji zakočen. Mislim da je vrijeme da ode”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.