Novi generali i druga promaknuća u OS RH

 

Povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednik RH Zoran Milanović donio je temeljem svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog Ministarstva obrane, odluke o promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pri tome, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH u viši čin promaknuo je ukupno 136 pripadnica i pripadnika OS RH – dodijeljeno je 8 generalskih činova, 90 viših časničkih činova (od toga 16 ženama), te još 38 nižih časničkih činova (od toga pet ženama). Uz to, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH u ovoj je prigodi pohvalio osam pripadnika OS RH, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH svojim odlukama promaknuo je u viši čin ukupno 233 dočasnice i dočasnika.

Mladen Fuzul novi je general-pukovnik

Konkretno, u čin general-pukovnika promaknut je general-bojnik Mladen Fuzul; u čin general-bojnika promaknuti su brigadni general Tihomir Kundid, brigadni general Ivica Olujić, brigadni general Denis Tretinjak i brigadni general Krešo Tuškan; u čin komodora promaknut je kapetan bojnog broda Milan Žunić, a u čin brigadnog generala promaknuti su dosadašnji brigadiri Tomislav Galić i Željko Ljubas.

U čin brigadira promaknuto je 17 pukovnika, a četiri pukovnice dobile su čin brigadirke. Promaknuti su: Damir Babić, Tihomir Belas, Mirko Bošnjak, Tomislav Grozdanović, Željko Harapin, Darko Jurić, Robert Jurković, Jadranko Karlušić, Tomislav Kasumović, Šime Kevrić, Stipe Krajina, Anđelka Mikulić, Ferdo Mišulin, Zoran Pervan, Davor Pohovski, Milan Posel, Mira Skukan, Ivan Stipić, Jure Stipić, Rozalija Šapina i Željka Tubić. U čin pukovnika promaknuto je 19 bojnika (od njih dvije bojnice u čin pukovnice), u čin bojnika promaknuto je 50 satnika (od njih 10 satnica u čin bojnice) i tri poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete. U čin satnika promaknuta su 32 natporučnika (od njih pet natporučnica u čin satnice)i tri poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda, u čin natporučnika promaknuta su tri poručnika.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su: brigadir Ivan Jenjić, brigadir Dragan Pondeljak, brigadir Eduard Špoljarić, pukovnik Željko Sklepić, satnica Sanja Jurjako, stožerni narednik Nediljko Škaričić i nadnarednik Zoran Rajković.

U Uredu predsjednika na Pantovčaku kasno poslijepodne priređen je i prijem za pripadnike OS RH, na kojem se predsjednik Milanović ponovno osvrnuo na aktualna pitanja opremanja i modernizacije:

“Govorimo često da Hrvatska vojska dijeli sudbinu ostalih korisnika državnog proračuna. No, kao nacija nismo zajednica korisnika proračuna niti smo zajednica urednih platiša poreza nego smo nacija, a to je nešto dublje, šire i više. Hrvatska vojska, njezini ljudi i moderna oprema moraju pratiti ono kroz što prolazi većina naših ljudi, ali i tu postoji pitanje prioriteta. Neki su svoje narode izgladnjivali da bi nahranili svoje vojske, da bi bili spremni za rat i da očuvaju vlast. To danas ne dolazi u obzir, ali između toga i zanemarivanja ogroman je prostor. Da bismo bili vjerni tvrdnji da su najveća vrijednost Hrvatske vojske njezini ljudi, moramo se potruditi da oprema bude dobra, da sačuvaju njihove živote i glave.”

 

Photo: Ured PRH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.