Ministar Banožić traži smjenu načelnika GS Hranja!

 

Danas je u Požegi održana svečana prisega 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. No umjesto svečanosti ispao je skandal jer je, navodno, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj spriječio ministra obrane Marija Banožića da održi govor.

“Ako se ne može oduprijeti valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. (…) Ja vidim problem da načelnik Glavnog stožera mora izvršavati zapovijedi koje nisu po zakonu”,

rekao je ministar Banožić nakon navodne Hranjeve zabrane istupanja na prisezi.

Ja sam naredio da u ovakvoj prigodi govori samo vrhovni zapovjednik“,

objasnio je predsjednik Milanović, najavljujući da će ovako biti i nadalje sve dok se ne vrati brigadir Elvis Burčul natrag u službu. A Banožićeva smjena časnika iz Domovinskog rata nije jedini takav primjer, rekao je Milanović, dodavši da će uskoro izaći i s drugim imenima časnika koje je smijenio Banožić.

Treba napomenuti da je Ministarstvo obrane u svojoj jučerašnjoj najavi svečane prisege u Požegi izostavilo spomenuti nazočnost predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića, te je navelo samo sudjelovanje ministra obrane Marija Banožića i načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja.

Uskoro se očekuju izjave nazočnih u Požegi, o čemu ćemo izvijestiti opširnije…

Ministarstvo obrane se nakon obraćanja predsjednika Milanovića oglasilo priopćenjem naslovljenim “Prvi put u povijesti zabranjeno ministru obrane obratiti se na događanju u Oružanim snagama i ministar obrane Mario Banožić zatražio je ostavku admirala Roberta Hranja“. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada 2021. Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada 2021. u 13.30 sati s programom svečane prisege.

Program svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane i Predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 28. listopada 2021. Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, kojom je odredio Program svečane prisege u kojem je govornik na svečanoj prisezi u Požegi jedino Predsjednik Republike Hrvatske te je zabranio govor ministra obrane na svečanoj prisezi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada 2021. te je 29. listopada 2021. donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program Predsjednika Republike Hrvatske za svečanu prisegu u Požegi.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo obrane i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji. Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane.

Navedenim postupanjem Predsjednik Republike Hrvatske kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prekršili su Zakon o obrani.

Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja.

„Ako ne možeš poštivati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente da bi sjeo za stol, kao što to već šest mjeseci nema, za održati jedan brifing i razgovarati sa mnom o stanju u vojsci, o kadrovskoj politici, o temama u kojima svi troje moramo sudjelovati, onda ja ništa drugo ne mogu reći, nego da imamo ozbiljan problem“, istaknuo je ministar Banožić”,

stoji u MORH-ovom priopćenju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.