Lovrić i Buljević – novi diplomati

 

Napokon je došao i taj dan. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović donijela je 5. listopada odluke o postavljenju Drage Lovrića i Josipa Buljevića za nove veleposlanike RH, što je potom i objavljeno u Narodnim novinama od 12. listopada (NN 101/17).

Lovrić u Katar…

Kao što se već dugo najavljivalo, a nikako nije dolazilo na dnevni red, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić postavljen je za novog izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Državi Katar, sa sjedištem u Dohi. Osim Katara, ovo veleposlanstvo nerezidentno pokriva i susjedni Oman, te Kuvajt, što će postati od prilične važnosti budući da od nedavno Hrvatska sudjeluje u misiji „Inherent Resolve“, za sada simbolično s jednim časnikom baziranim u Kuvajtu. U oproštajnom pismu donedavnog prvog rezidentnog hrvatskog veleposlanika u Kataru, Tomislava Bošnjaka, posebno se navodi uznapredovala gospodarska suradnja između Hrvatske i Katara, te između Hrvatske i Kuvajta. Tako je prošle, 2016. godine, hrvatski izvoz u Katar bio u vrijednosti iznad 50 milijuna dolara, jednako kao i izvoz u Kuvajt. Nema sumnje da je jedno od područja koje je doprinosilo tom hrvatskom izvozu bila i vojna/obrambena industrija, i u tom kontekstu treba gledati i Lovrićev odlazak u Katar – državu koju posljednjih mjeseci prilično muče i nesuglasice s nizom njenih arapskih susjeda, predvođenih Saudijskom Arabijom.

Ovim imenovanjem, Drago Lovrić je drugi najviši bivši časnik OS RH koji odlazi u diplomaciju. Prvi je bio također načelnik GS OS RH Antun Tus, kojeg je Vlada Ivice Račana imenovala za hrvatskog veleposlanika pri NATO-u. Nakon Tusovog imenovanja, godinama nije bilo odlazaka hrvatskih visokih časnika na najviša diplomatska mjesta, sve dok prošle godine general Ivan Jurić nije imenovan za hrvatskog veleposlanika u Iraku. Njegovo se imenovanje također može promatrati kroz prizmu vojne i vojno-gospodarske suradnje, baš kao i ovo bivšeg načelnika GS OS RH Lovrića. Za vrijeme mandata Drage Lovrića na čelu GS OS RH, uspostavljena je intenzivna suradnja s katarskim Oružanim snagama – organizirani su brojni bilateralni posjeti na najvišoj razini, kao i posjeti pojedinih dijelova grana oružanih snaga dviju država. No u posljednjoj godini Lovrićevog mandata ta je suradnja prešla na razinu skandala, nakon što je početkom ožujka 2015. cjelokupna postava (6 pilota) akro-grupe Krila Oluje zatražila raskid radnog odnosa radi kolektivnog odlaska u Katar. Tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS Drago Lovrić o namjerama hrvatskih istaknutih pilota nisu bili upoznati, a sam Lovrić je bio u posjetu svom kolegi, načelniku GS OS Katara general-bojniku Ghanimu Bin Shaheenu Al-Ghanimu samo tjedan dana prije zatraženog odlaska pilota Krila Oluje, čime je razmjer skandala bio još i veći. Jedini koji je zbog ovoga snosio posljedice bio je tadašnji ravnatelj VSOA-e Zdravko Klanac, koji je smijenjen s dužnosti. Piloti su dobili sporazumni raskid radnog odnosa jer su i Kotromanović i Lovrić priznali da im OS RH ne mogu ponuditi uvjete koje im nudi Katar.

…Buljević u Finsku…

Istoga dana kao i Lovrić, još je jedna bivša figura iz obrambenog sustava RH službeno imenovana za veleposlanika RH. Radi se o Josipu Buljeviću, kratkotrajnom prošlogodišnjem ministru obrane, i uvjerljivo najgorem čelnom čovjeku obrambenog resora u posljednjih 25 godina. Nakon nagađanja da ga čeka veleposlaničko mjesto u Slovačkoj, Buljević ipak odlazi put Finske, kao veleposlanik RH zadužen za tu zemlju i susjednu Estoniju. Buljevićev kratkotrajni ministarski mandat obilježilo je dodatno smanjenje obrambenog proračuna i istovremeno prihvaćanje novih međunarodnih obveza. Nedostatak novca, ali i interesa za dužnost koju je obnašao rezultirao je izostankom rezerviranja financijskih sredstava potrebnih za remont helikoptera Mi-171 Sh, koji i dan-danas stoje zaboravljeni i neremontirani u 91. ZB Pleso.

Jednako kao što je bilo puno razloga da se Buljevića ne postavlja na mjesto ministra obrane, tako su i brojni razlozi da ga se nakon odlaska iz Ministarstva obrane više ne zapošljava u državnim službama. Osim katastrofalnog mandata na čelu MORH-a, Buljevića prati i optužba za mobing iz vremena dok je bio na čelu SOA-e. Štoviše, temeljem tužbe SOA-inog agenta, u srpnju ove godine Općinski građanski sud u Zagrebu donio je u Hrvatskoj prvu presudu za mobing u SOA-i. Dotični agent je, zajedno sa skupinom svojim kolega, 2012. godine zatražio od SOA-e isplatu prekovremenih sati, no umjesto naknade priveden je „na razgovor“ i testiranje poligrafom, dok ga je tadašnji ravnatelj SOA-e, navodno, vrijeđao tvrdnjama da je „drogeraš i alkoholičar, protivnik RH i suradnik drugih tajnih službi“. Općinski građanski sud prihvatio je dio tužbe, te dosudio da Republika Hrvatska tajnom agentu zbog šikaniranja i zdravstvenih problema treba isplatiti 28.000 kuna plus kamate.

Iako se činilo da je Buljevićeva politička karijera zapečaćena nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokusa Tomislava Karamarka i Tihomira Oreškovića, odluka o imenovanju na veleposlaničko mjesto pokazuje da ipak nije tako. Navodno je za Buljevićevo političko oživljavanje zaslužna sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja ga je na početku svog predsjedničkog mandata i imenovala za savjetnika za obranu te nacionalnu sigurnost, izvukavši ga tako s mjesta konzula u SAD-u – bez obzira na spomenute razne prethodne prijepore, koji nisu bili nikakva tajna čak ni za širu javnost u Republici Hrvatskoj.

…na Pantovčaku praznina

Inače, valja podsjetiti da već mjesec i pol predsjednica RH nema savjetnika za skupno područje obrane i nacionalne sigurnosti. Time je polje rada nekad dovoljno zahtjevno za dva odvojena tima ozbiljnih ljudi prvo završilo u objedinjenom paket- aranžmanu, da bi onda postupno završilo i bez ikakvoga obnašatelja. Naime, s prvim danom rujna ove godine dotadašnja predsjednička savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. U trenucima kada Hrvatska započinje angažman u NATO-misijama ojačanja Prednje prisutnosti na granicama Ruske Federacije,  ali su i globalne obrambene te sigurnosne prilike vrlo turbulentne, predsjednica države ne bi si smjela dozvoliti luksuz da to važno savjetničko mjesto ovako mjesecima zjapi prazno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.