RH potpisala ugovor za nove DHC-515

 

Hrvatska nabavlja dva nova protupožarna Kanadera novije generacije, čiju nabavu u potpunosti financira Europska unija kao dio flote europskih protupožarnih zrakoplova. Tako su u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik Vlade Davor Božinović i Diane Montambault, potpredsjednica Canadian Commercial Corporation, državne agencije za sklapanje “G2G” ugovora, potpisali ugovor o nabavi spomenuta dva nova protupožarna zrakoplova, ukupne vrijednosti 105 milijuna eura. Te zrakoplove namjerava proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland, koja je 2016. preuzimanjem tvrtke Viking preuzela i program proizvodnje zrakoplova Canadair i njihovih dijelova. Ugovor je potpisan u Banskim dvorima u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, koji je podsjetio kako je Hrvatska jedna od desetak zemalja koje trenutno imaju kanadere u svojoj floti. “Broj narudžbi europskih zemalja toliko je bio velik da se kompaniji De Havilland isplatilo pokrenuti novu proizvodnju“, rekao je premijer. Plenković je iznio i podatak da će budući hrvatski kanaderi imati kapacitet od po šest tona vode, što im daje znatno veću sposobnost od dosadašnjih CL-415.

“Svaki košta nešto više od 50 milijuna eura uz stopostotno financiranje europskim sredstvima. Broj protupožarnih zrakoplova koje imamo time će se povećati sa šest na osam. Pet zrakoplova kontinuirano je u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove. Na ovaj način imat ćemo ih sedam funkcionalnih, bit ćemo dodatno osnaženi za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, a bit ćemo i važan regionalni faktor”,

rekao je premijer Plenković. Za dva nova kanadera definirani su i potrebni rezervni dijelovi, u vrijednosti od preko sedam milijuna eura, koje će se isto tako u stopostotnom iznosu financirati europskim sredstvima.

Inače, članice EU nabavljaju 20 takvih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku, bila uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova DHC-515 s ciljem uspostave trajnih RescEU kapaciteta. Kanadere se nabavlja europskim sredstvima, a bit će na raspolaganju ne samo državama uključenima u zajedničku nabavu nego i svim drugim članicama EU, ali i trećim državama koje zatraže pomoć.

Isporuka novih kanadera očekuje se u idućih četiri do pet godina, rekao je novinarima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. “Hrvatska trenutačno raspolaže sa šest Air Tractora i šest kanadera, od kojih je pet u funkciji. Očekujemo opet sušno ljeto i velik broj požara i činimo sve da se za to dobro pripremimo“, poručio je Tucaković. U Banskim dvorima u ponedjeljak bio je i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, koji je izjavio da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena.

Kanada je ponosna što Hrvatskoj omogućuje nabavu zrakoplova sljedeće generacije za gašenje požara od kanadskog De Havillanda i što pomaže Ministarstvu unutarnjih poslova u borbi protiv šumskih požara. Predani smo pružanju praktičnih alata za rješavanje šumskih požara koji prijete sigurnosti hrvatskih građana i povijesnih lokacija”,

izjavila je Diane Montambault, potpredsjednica Canadian Commercial Corporation, dok je Jessica Blitt, veleposlanica Kanade u RH, pohvalila Hrvatsku za vodeću ulogu koju ima u regiji u borbi protiv šumskih požara.

Prigodom današnjeg potpisivanja ugovora potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je i da se u svibnju očekuje isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX s modulima za medicinsku evakuaciju te traganje i spašavanje. Koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima.

O danas potpisanom ugovoru Vlada RH razgovarala je na prošlotjednoj 293. sjednici, kada je ujedno donijela “Odluku o davanju suglasnosti za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji protupožarnih zrakoplova modela DHC-515 s kanadskom komercijalnom korporacijom“. I tada je potpredsjednik Božinović rekao gotovo isto ovo što i danas:

„Hrvatska je jedna od 6 država članica – uz Grčku, Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal – koja uz potporu Europske komisije nabavlja novi prototip protupožarnih zrakoplova kojima se uspostavljaju trajni kapaciteti za gašenje požara na razini Europske unije. Potreba za uspostavom  europskih kapaciteta za gašenje požara uvjetovana je klimatskim promjenama i upravo su razorni požari od sjevera do juga kontinenta bili poticaj za donošenje odluke o tome da se pokrene zajednička nabava radi uspostave potrebnih kapaciteta  na europskoj razini.

Hrvatska je od 2018. godine u razgovorima koje je vodila s Europskom komisijom ukazivala na važnost jačanja nacionalnih i europskih kapaciteta za gašenje požara. Činjenica da je Hrvatska uključena u zajednički postupak nabave priznanje je za iskustvo i potporu koju Hrvatska ima kada je riječ o gašenju šumskih požara na nacionalnoj razini, kao i za ispomoć koju smo pružili brojnim trećim državama u našem bližem i daljnjem susjedstvu. Podsjetit ću da je Vlada prije 8 godina uputila 2 Canadaira za gašenje požara u Izrael, a osim Izraela naši su Canadairi pomogli i u gašenju požara u Sloveniji, BiH, Grčkoj, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Canadairi su se pokazali kao najbolje i najučinkovitije sredstvo za gašenje požara većih razmjera, a njihova je proizvodnja nažalost bila obustavljena. Da bi se ponovno pokrenula proizvodnja, potrebno  je zaključiti ugovore sa svih 6 država članica koje su uključene u zajednički postupak nabave, a radi se o nabavi 24 nova Canadaira od čega će 12 – po 2 za svaku članicu uključenu u zajednički postupak – biti dio trajnih RescEU kapaciteta, a dodatnih 12 novih Canadaira nabavlja se nacionalnim sredstvima.

Važno je napomenuti da je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi proizvođača – Viking i De Haviland proizvodnju ponovno pokreću uz potporu agencije Canadian Commercial Corporation te kanadske Vlade i to novog modela prototipa Canadaira DHC-515. Upravo imajući sve navedeno u vidu, pregovori o ugovoru koji ćemo zaključiti 25. ožujka trajali su  preko 4 godine. Hrvatska će prva, u nazočnosti europskog povjerenika Janeza Lenarčiča, s kanadskom korporacijom potpisati ugovor o nabavi 2 nova Canadaira koja se u 100-postotnom iznosu financiraju europskim sredstvima. Dva nova Canadaira za Hrvatsku vrijede 105 milijuna eura. Pritom smo sastavili i listu rezervnih dijelova u vrijednosti od preko 7 milijuna eura koji će se isto tako u 100-postotnom iznosu financirati europskim sredstvima“.

U ovom Božinovićevom izlaganju u oči je upala izjava kako  je Hrvatska prva od 6 država članica EU koja potpisuje ugovor o nabavi protupožarnih aviona DHC-515. Naime, unatoč jakoj kanadskoj marketinškoj  operaciji, još uvijek nije sigurno da će do proizvodnje ovih zrakoplova zaista i doći. To dobro ilustrira i pomicanje vremenskih rokova za proizvodnju i isporuku DHC-a zainteresiranim zemljama Europske unije. Dok se prvotno spominjalo razdoblje 2025.-2026., danas je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković rekao da se očekuju “u idućih četiri do pet godina“. De Havilland još uvijek prikuplja narudžbe za DHC-515 kako bi im se isplatilo pokrenuti proizvodnju, što je vjerojatno i osnovni razlog što je europska narudžba “skočila” za duplo – dakle 12 protupožarnih DHC-515 za sustav RescEU, te još 12 zrakoplova za nacionalne potrebe. U redu za DHC stoji još i Indonezija, koja je 2019. objavila da kupuje 6 tadašnjih CL-515 (kasnije preimenovanih u DHC-515) s rokom isporuke u 2024. godine.

Uz to, Republika Hrvatska na kraju nije završila kao prva EU država koja bi potpisivala takav ugovor s Kanađanima. Naime, upravo jučer, 24. ožujka, tijekom službenog posjeta Kanadi grčki premijer Mitsotakis potpisao je ugovor za kupovinu 7 DHC-515, pri čemu će 2 zrakoplova biti nabavljena sredstvima EU i prioritetno za potrebe RescEU. Vrijednost ugovora nije objavljena, a procjene se kreću između 360 i 530 milijuna dolara. Tako je Mitsotakis “za dlaku” pretekao Božinovića pa je Grčka prva, a Hrvatska druga EU-država potpisnica ugovora za nabavu  novih DHC-515.

 

Photo: Vlada RH, De Havilland, Davor Božinović/Twitter, Kyriakos Mitsotakis/Twitter)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.