Europska komisija hvali – troškovi ostaju

 

Nakon što su 2 hrvatska Canadair zrakoplova 2 dana gasila požar na području Jablanice, jutros je stanje gotovo identično onome od jučer ili prekjučer – požar se preko noći ponovno razbuktao van kontrole i opet ugrožava cestu M-17 između Jablanice i Mostara. Predviđa se da će se vatra još opet nekontrolirano kretati prema Donjoj Jablanici, ali i prema masivu Čvrsnice. Drugi požar u predjelu Draganjske planine njenim središnjim dijelom nesmiljeno ide prema mjestu Idbar kod Konjica, dok se drugi krak okrenuo prema naseljenom Dragan Selu, javlja portal Klix.ba. No dok je jučer na požarištu bilo neshvatljivih 15 vatrogasaca, jutros ih je bilo tek 7. Kao i protekla dva dana, jablaničkim vatrogascima neophodna je pomoć hrvatskih protupožarnih zrakoplova, no ona je danas prilično neizvjesna, potvrdio je za BiH medije Omer Drežnjak iz Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica:

Nemamo nikakvih informacija o tome da li će kanaderi pomoći u gašenju, jer znam da je tokom jučerašnjeg dana kvota od 30 sati, koliko je međudržavnim sporazumom dogovoreno, istrošena.

Uz ovakav više nego smiješan broj vatrogasaca, na jablaničkom području jučer i danas djelovala su i 2 helikoptera Oružanih snaga BiH, odnosno po jedan Mi-8 MTV i Mi-8T. Kako je danas priopćilo Ministarstvo obrane BiH, ta su dva helikoptera u četvrtak, 08. kolovoza, djelovala u jutarnjim i večernjim satima s 3,4 sata leta i 19 naleta, pri čemu su izbacili više od 45 tisuća litara vode. Danas, 09. kolovoza, od 09:20 sati do 11:10 letio je samo Mi-8T, ostvario 17 naleta i izbacio 32 tisuće litara vode. Ukupno, od početka požara 03. kolovoza do danas, 09. kolovoza, Zračne snage OS BiH ostvarile su 35 sati letenja sa 174 naleta i izbačajem 400 tisuća litara vode. Ministarstvo obrane BiH najavilo je da će njihove letjelice i nadalje ostati na raspolaganju civilnim vlastima na području Jablanice.

Helikopter OS BiH na jablaničkom požarištu

Helikopter OS BiH na jablaničkom požarištu

Tko to tamo gasi?

Dok tamošnji gasitelji sve svoje nade trenutno polažu na za sutra najavljeno zahlađenje s kišom, javnost u BiH ponovno se pita zašto vlasti nisu ništa naučile iz prošlogodišnjih velikih požara na jablaničkom području. Količina šume koju je tijekom ovih godinu dana progutala vatra ravna je prirodnoj katastrofi, pa je neshvatljivo da se u međuvremenu nije poradilo na organizaciji tamošnje vatrogasne jedinice i dobrovoljaca koji bi bili u stanju priskočiti u pomoć na prvi znak vatre. Za vrijednost izgorene šume mogao se kupiti ako ne Canadair a ono barem jedan Air-tractor, drži se u javnosti, a ne stoji ni objašnjenje BiH-vlasti da bi to bilo bacanje novaca budući da ti avioni ne mogu sletjeti na Jablaničko jezero. Već drugu godinu za redom upravo tu tvrdnju demantiraju Canadairi HRZ-a i PZO-a, koji redovito uzimaju vodu iz jezera, te su zahvaljujući toj svojoj aktivnosti gotovo pa postali i tamošnja turistička atrakcija.

Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje, jutros je apelirao na nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federacije BiH da priskoče u pomoć s dodatnim brojem vatrogasaca, ali ih je i prozvao da do sada nisu napravile ništa što bi preveniralo požare katastrofičnih rzamjera:

“Da su nadležne institucije, od lokalnog pa do državnog nivoa, radile svoj posao, do sada bi bili napravljeni prosjeci i usjeci u šumskim prostranstvima, kako ne bi došlo do požara, širenja vatre ovolikom brzinom i ugrožavanja putne komunikacije”.

Agić je još dodao i da se na hrvatske Canadaire više ne može računati, jer su izvršili svojih 30 sati leta koje im je odobrila Vlada RH temeljem bilateralnog sporazuma s BiH. Osim toga, dodatni razlog je i taj što BiH tu uslugu neće platiti, jer:

“Prema posljednjoj odluci Vijeća ministara, pomoć se traži bez izdvajanja dodatnih sredstava iz rezervi proračuna BiH, a Canadairi RH su već obavili svoje djelovanje bez naknade”.

Europske pohvale – hrvatska posla

Povjerenici EK Kristalina Georgieva i Michel Barnier u nedavnom posjetu ERC-u

Povjerenici EK Kristalina Georgieva i Michel Barnier u nedavnom posjetu ERC-u

U jučerašnjem priopćenju povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva pohvalila je „Hrvatsku, najnoviju državu-članicu EU, za primjernu solidarnost sa svojom susjedom“. Centar za hitne intervencije (Emergency Response Centre – ERC) Europske komisije olakšava hitno pružanje pomoći u borbi protiv uznapredovalih požara u BiH, a zahvaljujući brzoj koordinaciji s ERC-om, dva protupožarna zrakoplova, koje je ponudila Hrvatska, bila su angažirana u zahvaćenom području. Dodaje se još kako je BiH od početka kolovoza pretrpjela velike šumske požare, zbog čega je zatražila europsku pomoć u njihovom obuzdavanju i gašenju. Po primitku zahtjeva, ERC je o tome obavijestio sve sudionike uključene u EU Mehanizam civilne zaštite, da bi potom odgovorila samo Hrvatska, stoji u priopćenju povjerenice EK Kristaline Georgieve.

Naravno, dok je sama solidarnost iznimno pohvalna – unutar obračuna od 30 ili koliko već sati naleta – tu ipak ostaje itekako otvoreno pitanje novca. Naime, kod ovakvih djelovanja u inozemstvu, ili suradnje s civilnim vlastima u RH, zrakoplovni i drugi resursi obrambenoga sustava već se tradicionalno uzimaju kao neki zadani i gotovo pa “Bogom dani” sustav, koji po prirodnome redu stvari stoji na raspolaganju bez ikakvih posebnih plaćanja – budući se sve troškove jednostavno proknjiži na račun obrambenog proračuna, pa nek se onda MORH s tim računima dalje veseli.

No dok su se u javnosti mogle čuti grube računice prema kojima je dosadašnje dvodnevno djelovanje hrvatskih zrakoplova Canadair CL-415 u BiH računici ipak doseglo razmjere od oko 80.000 eura ukupno (računajući tu oko 20.000 eura po letjelici i po danu – oko 599.716,96 kuna, po tečaju od 7,496462 kuna za euro), na raspolaganju nam je i ponešto precizniji izračun. Naime, “Odluka o postupanju pri naplati troškova za obavljenu potporu međunarodnim vojnim vježbama i operacijama, aktivnostima potpore zemlje domaćina i postupanju pri naplati troškova za obavljenu potporupravnim i fizičkim osobama izvan sustava obrane“, donesena od ministra obrane Božinovića 25. ožujka 2011. godine – specificira i trošak zrakoplova CL-415 s posadom na 37.800 kuna po satu, od trenutka pokretanja do trenutka zaustavljanja motora (te niz stvari koje korisnik uz to plaća dodatno). Ako uzmemo medijske izvještaje i službena priopćenja, vidimo da su hrvatski zrakoplovi prvi dan kod Jablanice ugrubo djelovali od 13.15 do 20 sati (dakle 13,5 sati za dva zrakoplova), a drugi dan od 15 pa do 19.30 (dakle, 9 sati za dva zrakoplova) – odnosno 22,5 sati ukupno, što daje 850.500 kuna naplate. S druge strane, kako se danas čuje da je nekom računicom ipak u ta dva dana ispunjeno svih 30 sati naleta koje se odlukom Vlade RH predviđalo za djelovanje u BiH – itekako bi bilo legitimno računati i 30 puta 37.800 kuna po satu – dakle, ukupno 1.134.000 kuna troška.

Radilo se tu u konačnici o 600 tisuća, 850 tisuća ili čak 1,13 milijuna kuna, za te novce (dane bez i trenutka oklijevanja) i nije čudo da Hrvatsku hvali i Europska komisija. No veliko je pitanje zašto bi se takvu interventnu stavku plaćalo s proračunskoga razdjela MORH. Ona nije unaprijed predviđena, a rezultat je telefonske sjednice i brze odluke Vlade RH, pa bi bilo i normalno da se ili naplati korisniku (koji već godinama pokazuje nemar), ili barem plati iz interventnih fondova Vlade RH, odnosno Ministarstva financija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.