MUP RH: europskim novcima do najmodernijih helikoptera

 

Nikad viđeno u Europi – prvi u MUP RH (Photo: bellflight.com/MUP RH)

Kako je danas izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je u srpnju 2022. godine ugovor s američkom tvrtkom Bell Textron Inc. o nabavi dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju, te traganje i spašavanje. Na taj način je upravo MUP RH, temeljem provedenog postupka javne nabave, nabavio prve Subaru Bell 412EPX u čitavoj Europi s vrijednosti ugovora od 36.294.975,00 EUR s PDV-om. Helikopteri će biti u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova.

Riječ je o trenutno najmodernijoj verziji Bell 412 platforme, čije su glavne pogodnosti poboljšana izdržljivost u smislu povećanja maksimalne kilaže i količine tereta, kao i povećanja tzv. izlaznog momenta za više od 10 posto pri brzinama od 60 čvorova. Navedene nadogradnje znače veću brzinu i učinkovitost pri obavljanju složenih akcija spašavanja i/ili medicinskog zbrinjavanja, što u konačnici bitno utječe i na pravovremenost, odnosno efikasnost ukupne reakcije sustava u kriznim situacijama.

Eurocopter EC 135 u trenutnoj Floti MUP RH

U MUP-u podsjećaju da su sredstva za nabavu putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja osigurana iz fondova Europske unije – konkretno temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,u sklopu projekta „Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite“.

Vrijednost projekta iznosi 273.294.117,65 kuna s PDV-om, od čega je 85% bespovratnih sredstava, odnosno 232.300.000,00 kuna s PDV-om. Rok isporuke naručenih helikoptera je 15 mjeseci od potpisivanja ugovora – dakle do kraja 2023., ili na samom početku 2024. godine. Taman za nove parlamentarne izbore!

Naravno, time MUP RH nastavlja svoju praksu prikupljanja malih kvota raznolikih letjelica koje su sve temeljito različite od onih u floti Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Pri tome se onda, zbog raznovrsnosti i malog ukupnog broja homogenih letjelica, u državu redovito  ne pribavlja i odgovarajući sustav ceretificiranog održavanja takvih letjelica – garantirajući za njih ili konstantan odlijev novaca za takve tekuće svrhe u inozemstvo, ili pak nisku razinu operativne spremnosti tako skrpane policijske flote na srednji i dulji rok.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.