MORH na Le Bourgetu: potpisan ugovor s De Havillandom

 

Iako se o tome u Hrvatskoj ništa nije moglo čuti službeno, De Havilland Aircraft of Canada Limited („De Havilland Canada“) i Ministarstvo obrane RH potpisali su u utorak, 2o. lipnja,  produženje sporazuma „Maintenance Plus“ (tzv. „M+“) prema  kojem će De Havilland Canada ostvarivati održavanje komponenti, popravke i remontne usluge (MRO) za hrvatsku flotu od 6 aviona CL-415, te im pružati pristup do De Havilland Canada fondova za razmjenu. Taj je program originalno bio sklopljen 2019. godine i njime se riješilo dotadašnje dvojbe oko sposobnosti održavanja ovih bitnih aviona – dok će ovo produženje važenje njegovih odredbi biti na snazi do kraja 2025. godine. „Oduševljeni smo nastavkom podržavanja Ministarstva obrane, Republike Hrvatske u okviru našeg M+ programa, i nadamo se jačati djelovanja Hrvatske i ubuduće“, kazao je Leighton Storsley, dopredsjednik De Havilland Canada zadužen za podršku tržištu i razvoj poslovanja. „Naš iznimno prilagodljivi program M+ nastavlja biti predvidivo te efikasno rješenje za CL-415 flotu, i dizajniran je da operaterima omogući fokusiranje na misijsku prirodu njihovog posla, dok mi vodimo računa o njihovim potrebama za upravljanjem komponentama“.

Program M+ De Havillanda Canada pruža predvidivost troškova koja je bitna za proračunsko upravljanje kod korisnika, i pruža prednosti kroz omogućavanje korisnicima zahvata u sposobnosti tehničkog tima De Havilland Canada, po pitanju upravljanja jamstvima, te planiranja i vođenja zaliha. Sve ovo je itekako bitno za nastavak normalnog održavanja hrvatske flote vatrogasnih aviona CL-415 koja je sve starija i za dovođenje u redovito operativno stanje treba sve više rada i rezervnih dijelova – što se dobro čulo i vidjelo tijekom lanjske vatrogasne sezone. Ovaj sporazum bio je potpisan drugog dana velike zrakoplovne izložbe “Paris Air Show”, kolokvijalno poznate kao “Le Bourget”.

No dok o produženju ovog bitnog logističkog sporazuma Ministarstvo obrane RH nije našlo za shodno objaviti ni riječi, u isto se vrijeme itekako opsežno izvještavalo o boravku hrvatske delegacije na sajmu zrakopovne tehnike u Parizu, na tradicionalno masivnoj priredbi „Paris Air Show 2023“. Naravno, tada se tek okvirno potrošilo nekoliko riječi na to da su „Francuska i Hrvatska strateški partneri“, uz galeriju klasičnih slika s tog posjeta predstavljenog prvenstveno u turističko/informativnom svjetlu. Tom prilikom se čulo i općenito o „razmjeni pogleda o europskoj sigurnosti“, uz ostvarivanje projekata koji „jačaju naše sposobnosti“ – pa tko zna o čemu je riječ, blago njemu, Ostali nek sami kopaju po međunarodnim izvorima prateći tragove konkretnih rasprava i poslova, kao što je ovaj logistički sporazum RH i kanadskog poduzeća De Havilland.

Za kraj napomenimo da je „De Havilland Canada“ posebno bitan igrač i za budućnost glavnog segmenta hrvatskih zrakoplovno-vatrogasnih sposobnosti, budući je to poduzeće od kojeg se očekuje proizvodnja budućih vatrogasnih zrakoplova CL-515. Riječ je o tipu amfibijskih aviona, nasljedniku aktualnih CL-215 i CL-415, za koje se organizirala i zajednička europska nabava, unutar koje bi barem 2 primjerka trebala kupiti i Hrvatska. Doduše, lani se čulo kako taj posao teško može biti ostvaren brzo – „ne prije 2025. ili 2026“, a do tada „imamo to što imamo“. Dakle, ako i kada ta kanadska proizvodnja jednom zaživi u praksi, De Havilland bi novim letjelicama trebao dopuniti svjetsku flotu od oko 170 vatrogasnih zrakoplova Canadair na koju se brojne države oslanjaju u aktualno doba klimatskih promjena. Do tada je sjajno da se barem osiguralo podršku za letjelice koje već imamo i o kojima itekako ovisi čitava Hrvatska i njena turistička sezona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.