MUP-ove pripreme za nove Bell 412EPX helikoptere

 

U srpnju prošle godine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je s američkom tvrtkom Bell Textron Inc. ugovor o kupovini dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX zajedno s modulima za medicinsku evakuaciju, te traganje i spašavanje kako bi se mogli koristiti i za potrebe HGSS-a te hitnih medicinskih letova. Time je MUP RH postao prvi korisnik helikoptera Subaru Bell 412EPX u cijeloj Europi. U petak, 28. srpnja, njih je u izjavi novinarima prije konferencije „Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni“ spomenuo ministar Davor Božinović: „Nabavljamo dva najnovija helikoptera, o tome smo već govorili… Već postavljamo hangare za te helikoptere, i to je  sve …“. Dakle, za razliku od Ministarstva obrane, koje ni debelo nakon zaprimanja 4 nova helikoptera Black Hawk nema izgrađene hangare za njih, MUP RH aktivno unaprijed radi kako bi bili spremni za prihvat novih letjelica.

Osim hangara, u tijeku je i priprema ljudstva. Naime, na upit portala Obris.org iz MUP-a RH je odgovoreno:

„Upućivanje prve grupe pilota na obuku za upravljanje helikopterom Bell 412EPX predviđeno je u rujnu 2023. godine. Predviđeno trajanje obuke je dva tjedna, a provest će je proizvođač Bell Textron. Troškovi obuke uključeni su u cijenu kupnje dva helikoptera koja se sufinancira iz sredstava EU te ne možemo izdvojiti troškove obuke zasebno“.

Kako je bilo naznačeno prilikom potpisivanja ugovora, njegova je vrijednost 36.294 975,00 eura s PDV-om, od čega je 85% bespovratnih sredstava. Sredstva su osigurana iz fondova Europske unije putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, odnosno temeljem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u sklopu projekta „Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite“. Iako je u početku bila predviđena kupovina 3 helikoptera, tijekom postupka nabave pokazalo  se da nema dovoljno novaca, pa je odluka pala na dvije letjelice.

Ove najnovije helikoptere, poručuju iz MUP-a, održavat će tehnička služba ATJ Lučko – zrakoplovna jedinica, u suradnji s drugim nadležnim službama MUP-a RH. Isporuka helikoptera Bell 412EPX predviđena je sukladno ugovoru – naime, ugovor je potpisan 7. srpnja 2022., a rok za isporuku je 15 mjeseci od sklapanja ugovora. To znači da zračne snage MUP-a svoje  helikopterske prinove očekuju krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine. No  prema nekim zrakoplovnim izvorima, prvi od dva helikoptera mogao bi biti isporučen već u listopadu ove godine. Kako bilo, MUP RH ništa neće prepustiti slučaju i želi biti spreman za svoje nove helikoptere Bell 412EPX.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.