Nabavljaju se dva kanadera

 

Spremnost sustava za nadolazeću protupožarnu sezonu, te program nadolazećih aktivnosti i razmještaj snaga bili su danas tema press-konferencije koju su u prostorijama Državne vatrogasne škole održali pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj, pomoćnik načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje Ravnateljstva policije Predrag Brkopac, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar i predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda Lovro Kalin. Svi su oni zaključili kako su svi akteri protupožarne sezone spremni za nadolazeću protupožarnu sezonu, iako se prema postojećim prognozama najavljuje toplo ljeto s manje oborina od prosjeka. U odnosu na prvih 5 mjeseci prošle godine, kada je bilo zabilježeno 2.754 požara, ove godine od siječnja do kraja svibnja zabilježeno ih je ipak bitno manje – 1.562 požara. Sustavu vatrogastva – uz 2.641 profesionalnog vatrogasca – odobreno je zapošljavanje još 1.176 sezonskih vatrogasaca u sedam priobalnih županija, a MUP RH je preko EU fondova te drugih izvora nabavio i 450 novih vozila.

Ministarstvo obrane, OS RH i protupožarna eskadrila spremni su za ovu protupožarnu sezonu, a očekuje se i jačanje protupožarna flote. Naime, kako je najavio Damir Trut: “Hrvatska će iz programa Europske unije ‘RescEU’ dobiti 100 milijuna dolara za dva kanadera”. Sada je, čini se, sasvim izvjesno da se ostvaruju najave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića s početka ove godine. On je sredinom veljače ove godine izjavio da se trenutno radi na nekoliko projekata: “Trenutno su u izradi projekti za nabavu tri helikoptera, dva kanadera, digitalnih sustava ranog upozorenja i ranog odgovora na krize, kojima će se građane pravovremeno upozoriti na dolazeći rizik i davati im upute za ponašanje preko mobitela, odnosno pravovremeno aktivirati sve sastavnice civilne zaštite”. Bila je to prva konkretna najava mogućnosti da se europskim novcem kupe nove kanaderi, tim više što se iz obrambenog sustava već neko vrijeme čuje kako iz postojeće flote dva protupožarna CL-415 gotovo da više nisu popravljiva.

Hrvatska u sustavu Europskog mehanizma civilne zaštite – RescEU – sudjeluje od 2019. godine, kada je za potrebe protupožarne sezone na razini Europske unije prijavila 2 protupožarna zrakoplova tipa CL-415. Od tada do danas, srećom, nije bilo potrebe za njihovim angažiranjem, a EU je nastavila jačati ovaj protupožarni segment. Tako od prošle godine Europska unija sufinancira protupožarnu spremnost u okviru programa RescEU. No tijekom ove dvije i pol godine nije riješen osnovni administrativni problem – a to je da HRZ-ovim protupožarnim avionima deklariranima za RescEU upravlja MUP RH, odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite. Bit će zanimljivo vidjeti kako će kupovina dva CL-415 biti riješena između MUP-a i MORH-a, te hoće li u nekoj budućnosti MUP RH u potpunosti preuzeti MORH-ovu protupožarnu eskadrilu za koju se, očito, dok je u civilnoj sferi lakše mogu namaknuti europska financijska sredstva.

EU je kroz sustav RescEU i satelitski sustav Copernicus mapirala šumske požare u razdoblju od 2013. do 2020. godine (Izvor: Europska komisija)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.