RH s 2 CL-415 sudjeluje u RescEU

 

Danas je u sjedištu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama potpisano Pismo namjere o nastavku suradnje Ministarstva unutarnjih poslova RH i Europske komisije o uključivanju RH u Europski mehanizam civilne zaštite (RescEU). Pismom namjere, kojeg su potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, uspostavljaju se nove sposobnosti Europske unije za brži te učinkovitiji odgovor na prirodne katastrofe i nesreće uzrokovane ljudskim djelovanjem, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć. Jednostavnije rečeno, danas potpisanim dokumentom rođena je prva flota Europske unije za gašenje požara iz zraka. RH je za ovogodišnju protupožarnu sezonu tu deklarirala spremnost sudjelovanja dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. ZB u Zemuniku.

Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u Splitu, jer je važan dan za civilnu zaštitu u Europi i Hrvatskoj. RescEU je sada stvarnost i jači i efikasniji europski sustav za odgovor na katastrofe. Hrvatska je jedna od prvih članica koja se pridružila toj floti s dva kanadera. To je primjer europske solidarnosti. Kroz RescEu pokazujemo želju i posvećenost da povisimo europski sustav zaštite. Hrvatske snage su sjajne, to su pravi heroji koji bez ljudskih žrtava rješavaju požare i druge nepogode. Zaista svaka vam čast. Bravo Hrvatska. Cilj nam je solidarnost, zaštita građana Europske unije i spašavanje života“,

rekao je povjerenik Stylianides.

Ukupno je pet država članica EU-a, kojima su posljednjih godina često harali šumski požari, stavilo svoje zrakoplove na raspolaganje prijelaznoj floti RescEU-a za 2019. godinu. Tako trenutno RescEU raspolaže sa po 2 aviona iz Hrvatske, Italije i Španjolske, te jednim iz Francuske, kao i sa 6 helikoptera iz Švedske. Zanimljivo je pritom primijetiti da svoje zrakoplove u ovaj novi sustav nisu deklarirale Portugal i Grčka (koja sama ima preko 40 vatrogasnih aviona), također zemlje s redovitim požarima, kojima gotovo svake godine dolaze u pomoć protupožarne zrakoplovne snage iz EU. Osim uspostave flote rescEU, Europska komisija namjerava u sklopu RescEU pojačati i kapacitete za praćenje i koordinaciju kako bi se bolje pripremila za sezonu šumskih požara. Pomoću Copernicusa, satelitskog sustava EU-a, mapirat će se šumski požari, a tijekom ljeta, koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije (ERCC) EU-a pridružit će se tim za podršku u slučaju šumskog požara, koji se sastoji od stručnjaka iz država članica.

Na svečanom potpisivanju sporazuma između RH i Europske komisije u ime MORH-a  sudjelovao je brigadir Tomislav Kaštelan iz Uprave za obrambenu politiku, kao i dvije letačke posade CL-415. Zapovjednik Protupožarne eskadrile, bojnik Tomislav Vacenovski, istaknuo je da su zračne protupožarne snage i do sada sudjelovale u pružanju pomoći u gašenju požara u drugim zemljama. „Imamo vrhunski osposobljene letačke protupožarne posade, iskusne i u međunarodnim operacijama, a za nas koji izravno sudjelujemo u gašenju požara važno što se stvaraju zakonski, logistički i svi drugi preduvjeti za brzo i efikasno djelovanje. Do sada smo uspješno branili Hrvatsku od požara, a siguran sam kako ćemo dati svoj doprinos i u obrani zemalja Europe od velikih požara i time doprinijeti sigurnosti njihovih stanovnika i imovine“, poručio je bojnik Vacenovski.

Uz Pismo namjere, potpisan je i Sporazum o izravnoj dodjeli europskih sredstava za kapacitete koje je RH deklarirala za RescEU snage. U prijelaznom pripremnom razdoblju koje traje do 1. siječnja 2025. godine, Europska komisija plaćat će do 75% troškova u vrijeme protupožarne sezone (sredina lipnja-kraj listopada) državama-članicama koje svoje kapacitete stavljaju na raspolaganje, a dodatno se plaća i trošak uporabe snaga. Ostatak od 25% troškova podmiruje država vlasnica kapaciteta.

„Hrvatska je od početka u stvaranju jedne nove europske politike i to javnost može pratiti od prvoga dana. Za razdoblje od 2021. do 2027. godine EU je predvidjela milijardu i 500 milijuna eura za sektor zaštite i spašavanja. Mi smo tu prepoznati kao jedna od vodećih nacija zbog duge tradicije koju imamo i zbog vremenskih i drugih okolnosti. S jedne strane smo stvarali europsku politiku koja je postala realnost, dok smo se s druge strane interno organizirali kako bi za Hrvatsku, ali i Europu povukli najveće koristi“,

pojasnio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH.

U ovom razdoblju države-članice samostalno odlučuju o slanju deklariranih snaga, ovisno o požarnoj situaciji u državi. Također, predviđeno je kako će za uspostavu budućih cjelovitih RescEU snaga EU pokrivati 80-90 posto ukupnih procijenjenih troškova, a Odluku o upućivanju RescEU snaga zajednički bi donosile Europska komisija, država koja je zatražila pomoć, te država koja je svoje sposobnosti stavila na raspolaganje u RescEU.

Ministar unutarnjih poslova Božinović izjavio je da je sudjelovanjem u RescEU RH prepoznata kao jedna od vodećih nacija u Europskoj uniji u području gašenja požara kako zbog iskustva tako i učinkovitosti. „Na razini RH objedinili smo sve sastavnice domovinske sigurnosti, a sada se taj sustav objedinjava u EU. Na vježbi ‘Sigurnost 2019’ pokazali smo kako imamo sjajan sustav djelovanja u kriznim situacijama, a sada smo našu spremnost i solidarnost u prilici pokazati i u drugim zemljama kojima zatreba pomoć“, istaknuo je Božinović. On se ujedno danas i pohvalio na društvenoj mreži Facebook kako je Hrvatska „prva od zemalja povukla sredstva u iznosu od 1.9 milijuna € iz #rescEU mehanizma za troškove dva kanadera u predstojećoj požarnoj sezoni“ – što je Vlada RH ponešto šire pojasnila riječima „Novost je što su se svi troškovi za ispomoć kanadera do sada plaćali iz državnog proračuna, a potpisivanjem današnjeg sporazuma za logistiku, održavanje, rezervne dijelove i operativne troškove EU će izdvojiti 1,9 milijuna eura“.

O ovim aspektima jutros je na početku 158. sjednice Vlade RH progovorio je i premijer Andrej Plenković:

„Bili smo ovoga tjedna u jednom vrlo intenzivnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje smo također vidjeli europske projekte, poput ovoga lijepoga… možemo reći, parka za mladež u Solinu, na Majdanu, koji se također financira europskim sredstvima. Zahvaljujem i ministrima, i Krstičeviću i Božinoviću, najviše na ovoj vježbi ‘Sigurnost 19’, koja je pokazala sve sposobnosti i hrvatskih vatrogasaca, policije, vojske, svih ostalih službi… kada je riječ o pripremama za novu sezonu zaštite od požara… visoki stupanj integriranosti svih dionika, znatan tehnološki napredak, situacijski centar koji u realnom vremenu na više potencijalnih kriznih točaka omogućuje donositeljima odluka da na prave destinacije pošalju upravo one snage koje će najprije riješiti problem… I mislim da smo tu zaista jako dobri…

I današnji boravak povjerenika Stylianidesa u Splitu, gdje će biti potpisani ugovori, koji će omogućiti stavljanje na raspolaganje naših Canadair-a na europskoj razini, a Europska komisija će za to raspolaganje Hrvatskoj dati odgovarajuća financijska sredstva, što mislim da je sjajan uspjeh… I, s te strane čestitam svim sudionicima, koji su demonstrirali visoki stupanj spremnosti naših, i vatrogasnih, i policijskih i vojnih snaga“.

U svemu ovome ostao je ponešto nejasan jedino položaj spomenutih hrvatskih vatrogasnih letjelica Canadair CL-415. Naime, dok službeni izvori navode kako su oni i dalje u sastavu Protupožarne eskadrile 93. ZB u Zemuniku – spomenuto Pismo namjere za ulazak RH u sustav RescEU ipak je potpisao samo hrvatski ministar unutarnjih poslova, bez navođenja ikakvih potpisnika iz sustava Ministarstva obrane RH. Je li to ujedno i najava polaganog prebacivanja čitave Protupožarne eskadrile u MUP RH? Nije specificiran ni konkretni resor u koji će pristizati spomenuta financijska sredstva iz europskih izvora kao naknada za raspoloživost ovih dviju specijaliziranih letjelica. Sve to može izgledati kao sitničavo propitivanje detalja, dok se ne sjetimo činjenice da u Hrvatskoj počesto resor obrane radi, dok konkretnih naknada i nagrada ili nema, ili one završe negdje drugdje…

 

*Photo: HRZ/M.Karačić, Twitter/Christos Stylianides, Vlada RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.