Povratak hrvatskih kanadera iz Portugala

Večeras se u Hrvatsku vraćaju 2 protupožarna zrakoplova tipa CL-415, koji od subote, 31. kolovoza, gase velike šumske požare u Portugalu. Vlada je na 113. telefonskoj sjednici, održanoj 31. kolovoza, „odobrila prelazak granice RH Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći Portugalskoj Republici u gašenju požara“.

Kako piše u Vladinoj odluci, „za izvršenje zadaća odobrava se korištenje 2 zrakoplova Canadair CL-415 iz sastava HRZ i PZO-a do 04. rujna 2013. godine“. Nakon odobrenja s Markovog trga, MORH je odmah potvrdio da su „31. kolovoza iz vojarne Zemunik u Portugal poletjela 2 protupožarna aviona Canadair CL-415, s dvije letačke posade“. U matičnoj bazi Zemunik, kako nam je potvrdilo Ministarstvo obrane, večeras očekuju povratak obje letjelice.

Nekoliko desetaka velikih požara, potpomognutih ekstremnim vrućinama, ali i piromanima, od sredine prošlog tjedna ponovno hara središnjim i sjevernim Portugalom. Temeljem bilateralnih sporazuma, portugalskim vatrogasnim snagama u pomoć su najprije priskočila 3 španjolska kanadera, a potom još i 2 francuska. No kako su i nakon toga požari buktili punom snagom, Portugal je u petak, 30. kolovoza, zatražio pomoć putem Europskog mehanizma civilne zaštite. Na poziv je odgovorila Hrvatska, i temeljem odluke Vlade RH od 31. kolovoza priskočila u pomoć.

Sever do vouga na sjeverozapadu Portugala

Sever do vouga na sjeverozapadu Portugala

Dolazak hrvatskih kanadera, kao i djelovanje od ranije već prisutnih španjolskih i francuskih letjelica, kao i onih iz sastava portugalske vojske, u nedjelju, 01. rujna popratila je i mobilizacija više od 700 vatrogasaca. Prema izvještajima portugalskih medija, hrvatski su kanaderi, zajedno sa snagama na zemlji, obuzdavali vatru na području Sever do Vouga, a glavni problem predstavljao je vrlo jak vjetar. Na tom su području gasitelji imali najviše posla, budući se vatra širila na 3 fronte, povremenu uzrokujući zatvaranje autoceste A25. Epicentar požara bio je u planinskoj regiji Caramulo, gdje su poginula 3 vatrogasca, a 5 osoba je nestalo. Požari su danas pod kontrolom, u čemu nemalu ulogu ima i jučerašnje smirivanje vjetra i lagani pad temperature.

S povratkom hrvatskih kanadera trebalo bi pristići i više informacija o njihovom prvom angažmanu u Portugalu. Za sada Ministarstvo obrane RH kaže tek da su naša 2 zrakoplova tipa CL-415 od 31. kolovoza do danas imali 45 sati naleta, djelovali su ukupno na 6 lokacija i pri tome izbacili 1.182 tone vode. Što se financijskog dijela tiče, letove u Portugalu, kao i smještaj posade, u potpunosti je financirao domaćin, dakle Portugal, dok se let do Portugala i natrag, kao i dnevnice posada, financiraju „iz fonda institucije Europske komisije, odnosno EU, putem tijela zvanog Mehanizam za civilnu zaštitu“, kažu u MORH-u.

———————————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.