Od 01. rujna – novi zapovjednici na novim dužnostima u OS RH

 

Danas popodne, krajem radnog vremena, Ministarstvo obrane RH obavijestilo je hrvatsku javnost o dovršenju postupka dugo odgađanih kadrovskih popuna domaćeg obrambenog sektora. Konkretno, sukladno odredbama Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, te prema odlukama Predsjednika Republike Hrvatske i ministra obrane, kao i ranijem dogovoru premijera i predsjednika RH,  na nove dužnosti je imenovano i raspoređeno ukupno 10 visokih časnika. Pri tome, njih ukupno 4 preuzet će dužnosti u Glavnom stožeru OS RH – (1) general-bojnik Krešo Tuškan (direktor GS OS RH), (2) general-bojnik Denis Tretinjak (načelnik Operativne uprave GS OS RH), (3) brigadni general Ivan Zelić (načelnik Personalne uprave GS OS RH), te (4) brigadir Jozo Matković (načelnik Uprave za logistiku GS OS RH). Uz to, (5) Komodor Milan Blažević nakon dvije godine pauze ponovno preuzima dužnost zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske, a (6) general-bojnik Slaven Zdilar postaje zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ – što je vojna dužnost koja je zapravo trebala polako nestati prelaskom te institucije u civilnu sferu te uspostavom Vojnog svučilišta.

Kontraadmiral Predrag Stipanović – iz Ureda predsjednika u RACVIAC

(7) Kontraadmiral Predrag Stipanović imenovan je na mjesto zamjenika direktora „Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC“, jedine međunarodne organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj – pozicije koja je ondje tradicionalno ostavljena za domaće kadrove radi usklađivanja rada ove institucije sa državnim sustavom zemlje domaćina. (8) Uz to, brigadni general Perica Turalija raspoređen je na dužnost zamjenika glavnog inspektora obrane, gdje bi trebao sudjelovati u boljoj kontroli funkcioniranja onog sustava u kojem je djelovao desetljećima. Konačno, tu su i imenovanja (9) brigadira Mirka Stošića (inače u bliskoj rodbinskoj vezi s jednim od potpredsjednika Vlade RH) na dužnost zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade HKoV, te (10) brigadira Tihomira Zebeca na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne – poziciju koja je dugo bila u samome epicentru neslaganja Vrhovnog zapovjednika i ministra obrane.

Svi navedeni časnici Oružanih snaga stupaju na dužnost u petak, 1. rujna 2023. godine.

Zapovjednik HKoV-a general Boris Šerić pakira se za Bruxelles

Na kraju, Ministarstvo obrane RH napominje još i kako je prema odredbama Zakona o obrani nadalje u tijeku postupak imenovanje na dužnost Vojnog predstavnika Republike Hrvatske pri NATO i EU, u Stalnom predstavništvu RH pri Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora (NATO). Za ovo mjesto se (11) predviđa general-pukovnik Boris Šerić, koji bi na tu novu dužnost trebao doći s mjesta zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Time bi HKoV ostao bez zapovjednika, budući da u ovome paketu nema novog imenovanja na tu dužnost.

Nakon dugih mjeseci otezanja, ovim se nizom usuglašenih imenovanja barem donekle otklanja usko grlo nastalo izostankom suradnje ministra obrane Maria Banožića s Vrhovnim zapovjednikom te Predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Iako se nitko nije ozbiljnije u javnosti osvrnuo na posljedice koje je takav zastoj u normalnome radu obrambenog resora u praksi izazvao tijekom zadnjih barem godinu dana, sada treba barem biti zadovoljan kompletiranjem Glavnog stožera i niza dodatnih bitnih vojnih mjesta. Ipak, sve to dolazi u vrijeme kada se primiče i kraj trećeg kvartala 2023. godine, do kada Ministarstvo obrane još nije u saborsku proceduru uspjelo poslati ni Godišnje izvješće o stanju u obrani za prošlu 2022. godinu, a kamoli išta od najavljenih strateških dokumenata više razine ili zakonskih izmjena o kojima se također nebrojeno puta naklapalo. Sve to je posao koji tek predstoji sada kad su elementarne kadrovske praznine na vrhu Oružanih snaga jedva jedvice ipak popunjene.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.