General Drago Matanović – novi zamjenik načelnika GS OS RH

 

Izvor: MORHNakon vrha GS OS, a onda i popunjavanja mjesta glavnog inspektora, danas je do smjene došlo i na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pri tome je general-pukovnika Dragutina Repinca na tom mjestu naslijedio general-bojnik Drago Matanović, dosadašnji zapovjednik Zapovjedništva za potporu. Svečanoj primopredaji je, uz ministra Buljevića i načelnika GS OS RH Šundova, prisustvovao i novi glavni inspektor obrane Zdilar, ravnatelj VSOA Kinder, vojni ordinarij Bogdan, te još niz visokih časnika.

Osim ministra obrane Buljevića, i načelnik Šundov zahvalio je generalu Repincu na proteklih 25 godina službe u OS RH. Istaknuvši kako se i kod dosadašnjeg zamjenika načelnika GS OS RH, kao i kod njegova nasljednika, radi o vrhunska časnika s besprijekornim vojnim karijerama, general-pukovnik Mirko Šundov je istaknuo:

„General Repinc bio je intelektualna snaga Glavnog stožera. Nedostajat će nam, ne samo njegov stručni savjet, nego i njegova smirenost i stabilnost koja odlikuje ljude sigurne u svoja znanja i sposobnosti”.

General Repinc kao službeni HTV-ov komentator svečanog mimohoda

General Repinc kao jedan od službenih HTV-ovih komentatora svečanog mimohoda

Nota svojevrsnog oproštaja bila je za čuti i u slovu general-pukovnika Drage Repinca, koji se osvrnuo na svoje vrijeme u OS RH, na čast i privilegiju služenja s kvalitetnim kolegama, ali i sudjelovanje u nekim od ključnih projekata razvoja OS RH – što i ne čudi ako imamo u vidu da se radi o časniku koji je ujedno bio i prvi polaznik američko Zapovjedno-stožerne škole u Fort Leavenworthu 1996. godine, te prvi hrvatski časnik zapovjednik UN misije (UNMOGIP, od kraja 2005. do kraja 2007. godine).

Uz zahvale, kako nadređenima na povjerenju, tako i podređenima na suradnji, general-bojnik Matanović istaknuo je i svoj plan rada na novome mjestu:

„Iskustvo na području obuke, izobrazbe i logistike iskoristit ću za bezrezervnu potporu načelniku Glavnog stožera“,

gdje će njegov naglasak biti na dugoročnoj stabilizaciji obrambenog sustava kroz cjelovito normativno uređenje obrambenog planiranja, te potporu i usklađeno djelovanje Glavnog stožera i MORH-a.

Tko je general-bojnik Drago Matanović?

Banija 1991. - Drago Matanović i Mirko Ljubičić Šveps

Banija 1991. – Drago Matanović i Mirko Ljubičić Šveps

Drago Matanović rođen je 13. rujna 1964. godine. Svoju vojnu karijeru on je započeo prijavljivanjem u redove Ministarstva unutarnjih poslova RH u ožujku 1991. godine, četiri mjeseca nakon što je to napravio i njegov mlađi brat, Predrag. Nakon prelaska u Zbor narodne garde Drago Matanović je u svibnju 1991. godine imenovan na dužnost zapovjednika bojne u 2. gardijskoj brigadi. Nakon što je 1992. godine unaprijeđen u čin pukovnika, on od 5. prosinca 1992. do 31. srpnja 1994. godine i zapovijeda tom istom gardijskom brigadom. Nakon te ratne faze u svojoj vojnoj karijeri, Drago Matanović rad nastavlja u Glavnome stožeru, gdje 1995. dobiva i čin brigadira.

Od sredine 1994. pa sve do prosinca 1998. je bio savjetnik za bojevu spremnost pomoćnika načelnika GS za Domobranstvo. Od siječnja 1999. do kolovoza 2000. je načelnik Odjela za operativne poslove u Zapovjedništvu za obuku, a onda prelazi na dužnost načelnika stožera Zapovjedništva za obuku (u činu stožernog brigadira, za vrijeme službe tada još brigadnog generala Mirka Šundova na mjestu zapovjednika ovog Zapovjedništva), gdje on ostaje do siječnja 2003. godine. Tada Matanović prelazi na mjesto načelnika Uprave za obuku i školstvo (J7) GS OS RH, a tijekom 2004. godine dobiva i promaknuće u čin brigadnog generala. U ožujku 2008. godine brigadni general Matanović postaje načelnikom Uprave za operativne poslove i obuku (J3) GS OS RH, što je dužnost koju je obavljao sve do 1. studenog 2010. godine.

Izvor: MORHNakon te 2010. godine počinje njegova faza djelovanja u Inspektoratu obrane. U kolovozu 2011. tada još brigadnog generala Matanovića vidimo kao pomoćnika glavnog inspektora obrane za vojnu obranu – što je dužnost na kojoj ga tadašnji ministar obrane Davor Božinović imenuje i za člana Povjerenstva za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u VSK Pađeni. Do početka travnja 2012. godine general Matanović bio je i pomoćnik glavnog inspektora obrane, da bi onda privremeno postao i vršiteljem dužnosti glavnog inspektora, prije nego je na to mjesto u srpnju 2012. bio imenovan general pukovnik Darko Grdić – kojem je Matanović nastavio biti zamjenikom. Nakon što je Grdić s te pozicije smijenjen 10. siječnja 2013. godine, njegov dotadašnji zamjenik imenovan je ponovo vršiteljem dužnosti glavnog inspektora obrane – sve do srpnja 2014. godine.

Drago Matanović je posljednji put promaknut u svibnju 2014. godine, u njegov današnji čin general-bojnika, dok 1. rujna 2014. godine na mjestu zapovjednika Zapovjedništva za potporu (ZzP) nasljeđuje general-bojnika Matu Ostovića, kada ovaj postaje zapovjednik HKoV. Nakon malo više od godinu i pol na toj dužnosti (do 14. travnja 2016. godine) – general-bojnik Drago Matanović danas je svečanom primopredajom preuzeo dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH. 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.