Novi zapovjednici u HKoV

 

Danas, 19. prosinca 2017. godine, u karlovačkom Domu Hrvatske vojske „Zrinski“ održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH. Dužnost novog zapovjednika preuzeo je brigadni general Siniša Jurković, a razriješen je general-pukovnik Mate Ostović, što je svečano obilježeno i predajom stijega HKoV. Brigadni general Siniša Jurković zahvalio je prije svega svojoj obitelji, a onda se obratio nazočnima: „Hrvatska kopnena vojska živi je organizam koji se mora stalno razvijati i unapređivati. U središtu pažnje bit će čovjek, a izvršit ćemo i pomlađivanje kadrova u bojnama gardijskih brigada. Nastavit ćemo raditi i na podizanju uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, a sljedeću godinu posvetit ćemo tjelesnoj spremnosti i zdravlju pripadnika Oružanih snaga RH“. Uz to, Jurković je najavio nastavak opremanja i obuke pričuvnih pukovnija, te razvoja međunarodne vojne suradnje. Brigadni general Siniša Jurković peti je po redu zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Brigadni general Siniša Jurković rođen je 20. kolovoza 1968. u Novoj Gradiški. Vojnu akademiju Kopnene vojske završio je 1991. godine, a Zboru narodne garde RH pristupio je u listopadu 1991. godine. U djelatnu vojnu službu primljen je 1993. na dužnost načelnika oklopništva u Odjelu za operativno-nastavne poslove Stožera Zapovjedništva 123. brigade HV Požega. Od 1999. – 2003. godine obnašao je stožerne dužnosti u Zapovjedništvu II. zbornog područja OS RH, kao časnik za obuku postrojbi te časnik za planiranje vježbi. Od 2003. do 2007. godine raspoređen je u 3. gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu, te je obnašao dužnosti  zapovjednika bojne te potom voditelja Odsjeka za operativne poslove u Stožeru brigade. Sudjelovao je u operaciji ISAF u Afganistanu 2007. na dužnosti zapovjednika hrvatskog Operativno-mentorskog tima za vezu (OMLT). Dužnosti zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade obnašao je od srpnja 2011. do svibnja 2015. godine, kada je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države. Od 11. srpnja 2016. obnaša dužnost načelnika Stožera/zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Tijekom karijere u OS RH Siniša Jurković promaknut je u čin satnika 1992., u čin bojnika 1996., u čin pukovnika 2003., u čin brigadira 2009. i u čin brigadnog generala 2013. godine. Za uspješno obnašanje dužnosti i zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je: Redom Bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te medaljom „Bljesak“ . Za svoj rad i doprinos više je puta pohvaljivan od strane: zapovjednika gardijske brigade, zapovjednika zbornog područja, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, načelnika Glavnog stožera OS RH, ministra obrane RH, te Vrhovnog zapovjednika OS RH.

Stožer HKoV

Krajem prošlog tjedna, Jurković je predao svoju dotadašnju dužnost. U petak, 15. prosinca, u karlovačkom Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske održana je svečana primopredaje dužnosti načelnika Stožera/zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske između brigadnog generala Siniše Jurkovića kao predavatelja dužnosti i brigadnog generala Borisa Šerića kao primatelja dužnosti. Brigadnom generalu Jurkoviću prestanak rasporeda stupa na snagu 31. prosinca 2017. godine, a brigadnom generalu Borisu Šeriću njegova Odluka o rasporedu stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Brigadna razina

Tijekom posljednjih mjesec dana bilo je još nekoliko imenovanja novih zapovjednika i preuzimanja dužnosti na nižim razinama. Tako je u sinjskoj vojarni „126. brigade HV“ 7. prosinca održana svečanost primopredaje dužnosti zapovjednika Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade između dosadašnjeg zapovjednika pukovnika Alena Kovića i novog zapovjednika bojnika Dražena Mazalina. Dosadašnji zapovjednik, pukovnik Ković, istaknuo je izuzetnu čast koju je osjećao tijekom vođenja Inženjerijske bojne, na čijem je čelu bio 10 godina, te se prisjetio početka ustrojavanja bojne: „Inženjerijska bojna ustrojena je 2007. godine, spajanjem crnih beretki/TIGROVA, zelenih beretki/GROMOVA i crvenih beretki/PAUKA. Tri inženjerijske satnije gardijskih brigada ugradili smo u jednu postrojbu. Bilo je teško na početku, ali uspjeli smo, zajedno, svi mi“. Brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, govorio je o uspješnom radu pukovnika Kovića: „Nedvojbeno je da je Inženjerijska bojna pod zapovijedanjem pukovnika Kovića imala svoj razvojni put, svoj napredak i bila je vrlo uspješna. Danas je Inženjerijska bojna respektabilna postrojba, koja ima sve sposobnosti da može odgovoriti na zadaće koje proizlaze iz vaše misije. Nadam se da će ova promjena na čelu bojne biti pozitivno konotirana jer obično novi zapovjednik dolazi s novom vizijom i promovira nove ideje koje osiguravaju progres“.

Jednako je tako 6. prosinca u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ bila provedena svečana primopredaja dužnosti zapovjednika 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske mehanizirane brigade između dosadašnjeg zapovjednika pukovnika Romana Kelnerića i novog zapovjednika bojnika Ivana Radića. Nakon primopredaje stijega postrojbe okupljenima se obratio novi zapovjednik bojnik Radić, te istaknuo: „Pripadnicima postrojbe se ne trebam posebno predstavljati jer surađujemo već niz godina, još od 2007. kada je ova postrojba ustrojena. Danas ovdje ne želim kriti svoje emocije jer čast mi je što postajem zapovjednikom ove postrojbe koja je baštinik tradicije legendarne i slavne 2. gardijske brigade ‘Gromovi’, koja je iznijela ogroman teret, zadaću obrane i oslobađanja Lijepe naše i pri tome je podnijela veliku žrtvu“. Nakon toga je pozvao sve pripadnike bojne na suradnju, na dobrobit postrojbe, te izrazio mišljenje da nema te zadaće iz domene njihovih poslova koju ne mogu obaviti.

Tjedan dana ranije, 29. studenog, u vojarni „132. brigade HV“ u Našicama održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika 2. mehanizirane bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, između pukovnika Željka Marinova i bojnika Zlatka Iživkića. Dosadašnji zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Pume“ pukovnik Marinov odlazi na novu dužnost, na mjesto Voditelja Odsjeka S-3 Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Novi zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Pume“ bojnik Zlatko Iživkić zahvalio se nadređenima na ukazanom povjerenju, te istaknuo svoje ciljeve nastavka izvrsne radne atmosfere i suradnje. Na kraju je naglasio ključni detalj preseljenja postrojbe u Varaždin tijekom 2018. godine, te nastavak tradicije ratne 7. gbr „Puma“. Sama 2. mehanizirana bojna „Pume“ u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ove godine slavi 10 godina ustrojavanja, a sljednica je slavne ratne 7. gardijske brigade „Pume“ koja obilježava 25. obljetnicu ustrojavanja.

 

Photo: MORH/J. Kopi, HKoV/D. Miljković, Gmtbr/Z. Smoljo, Gombr/T. Đalto, J. Cindrić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.