“Krila Oluje” na poštanskoj marki

 

Hrvatska pošta danas je obavijestila javnost kako će sutra, 3. kolovoza 2022. godine, pustiti u opticaj novi prigodni poštanski blok čiji je motiv impresivni formacijski let zrakoplova akrobatske grupe „Krila Oluje“. Autor prigodnog bloka je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a fotografiju je snimio satnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe „Krila Oluje“. Vrijednost maraka označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u međunarodnom prometu. Prigodni blok tiskan je u nakladi 30.000 primjeraka i čine ga dvije marke. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Naša jedina, ali na svjetskoj razini vrlo uspješna i nagrađivana akrobatska skupina „Krila Oluje“ ove će godine obilježiti 17. godišnjicu od svog prvog javnog nastupa 05. kolovoza 2005. godine u Kninu, povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“. Tijekom proteklih 17 godina „Krila Oluje“ skupila su značajan broj međunarodnih nagrada, od kojih se posebno ističe ona za najbolji nastup na engleskom RIAT-u. Kroz grupu su prošli najiskusniji i najbolji piloti-instruktori iz Eskadrile aviona u sastavu 93. krila HRZ-a u Zemuniku. Nažalost, jedan od pilota, natporučnik Marko Novković, poginuo je 2020. prilikom školskog leta u avionu ZLIN 242L.

Izdavanje prigodne poštanske marke s motivom formacijskog leta „Krila Oluje“ razveselit će ne samo pasionirane filateliste, nego i sve ljubitelje zrakoplovstva te akrobatskog letenja u Hrvatskoj i šire. Od sutra je moguća kupovina ovih marki, blokova i prigodnih omotnica u svim poštanskim uredima širom Republike Hrvatske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.