„Frecce Tricolori“ i „Krila Oluje“ – suradnja i atrakcija

 

Usprkos jakom jugu, danas je nad zadarskim kanalom ponovno priređen zrakoplovni spektakl. Tri tjedna nakon što su „Krila Oluje“ gostovala u talijanskoj zrakoplovnoj bazi u Rivoltu, kod svojih kolega i prijatelja „Frecce Tricolori“, danas je bila prilika za uzvratni posjet. Iako proteklih dana, zbog najavljivanih vremenskih nepogoda, nije izgledalo kao da će do uzvratnog susreta zaista i doći, jutros oko 10 sati „Frecce Tricolori“ pojavili su se iznad Zadra, a potom i u 93. ZB u Zemuniku. Tijekom protekle 3 godine, koliko traju ovakvi hrvatsko-talijanski susreti, ovo je drugi put da je talijanska akro-grupa, jedna od najstarijih i najpoznatijih u svijetu, posjetila „Krila Oluje“ u 93. ZB, i nad zadarskim kanalom uvježbavala svoj letački program. „Ovo nam je drugi nastup u Zadru i jako smo zadovoljni obavljenim pripremama za nastupe tijekom ove sezone. Da, bilo je malo vjetrovito ali to nas nije omelo. Ove posjete pilota i izmjena iskustava vrlo su važni dijelovi našeg učenja. Zna se da je već godinama naš nastup isti, ali uvijek ima prostora za nova saznanja. Zadnji element – Iskru – usvojili smo još 2015.“, rekao je zapovjednik „Frecce Tricolora“, bojnik Gaetano Farina.

Publike na Rivi nije nedostajalo, kao ni volje gradskih vlasti da se ovakva atrakcija, makar nije „show za nastup“ (prvenstveno zbog nedostatka dobro poznatog dima u talijanskim nacionalnim bojama), organizira u gradu, a ne – kako je prvotno najavljeno iz Ministarstva obrane – u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Talijani su, inače, svoj kalendar nastupa objavili 27. ožujka, a prvi javni nastup imat će za mjesec dana, točnije 5. svibnja, na talijanskom Grado Airshowu.

Dolazak talijanskih kolega, popraćen povećanim interesom hrvatskih novinara, iskoristila je i HRZ-ova akrobatska skupina „Krila Oluje“ za predstavljanje svog ovogodišnjeg letačkog programa. Iako je zbog snažnom juga bio predviđen skraćeni program, vođa grupe satnik Darko Belančić naredio je izvođenje punog programa planiranog za ovu sezonu, što su „Krila“ uspješno i odradila. Nakon što mu je zapovjednik 93. ZB HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov uručio odobrenje letačkog programa, satnik Darko Belančić komentirao je nastup:

 

„Jako sam zadovoljan. Iako nam vremenski uvjeti nisu išli na ruku, odradili smo fantastičan posao. Mi ne možemo birati kakvo ćemo vrijeme imati na treninzima, pa zato i treniramo po ovakvim uvjetima i po ovako jakom vjetru. No, mi ne odustajemo. Suradnju s Talijanima nastavljamo treću sezonu, što se i vidi u našem sustavnom napredovanju“.

Bila je ovo i prilika za promociju prvog nastupa novog vanjskog desnog pratitelja, natporučnika Marka Novkovića. „Uživao sam u letenju. I inače uživam u svome poslu i veselim se budućim nastupima“, izjavio je natporučnik Novković nakon svog prvog nastupa, dodavši: „Uvjeti nisu bili idealni ali smo dali sve od sebe. Ispalo je da sam odletio jednu od mojih boljih izvedbi. To me ugodno iznenadilo“.

Tu nije kraj ugodnim iznenađenjima. Prema planu, „Krilima Oluje“ uskoro bi u posjet trebala stići i britanska akro-grupa „Red Arrows“, što je također već postala tradicija. U očekivanju datuma njihovog dolaska, recimo da su „Red Arrows“ objavili kalendar nastupa za ovu godinu u ponedjeljak, 1. travnja. No, publika u Europi neće se previše nauživati u njihovim letačkim akrobacijama, jer ove 2019. godine „Red Arrows“ odlaze na veliku, 9 tjedana dugu turneju po SAD-u i Kanadi. Za sada će njihov posljednji planirani nastup u Europi biti na Royal International Air Tattoo (RIAT) u Engleskoj, od 19. do 21. srpnja, nakon čega odlaze „preko bare“ gdje sredinom kolovoza započinju s nastupima.

 

*Photo: MORH/M.Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.