Konačno obuka novih pilota za OH-58D

 

Jučer, 10. studenog 2021. godine, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ na Zemuniku započela je obuka četvrte skupine hrvatskih vojnih pilota na borbenim helikopterima Bell OH-58D Kiowa Warrior. Kako je danas službeno objavljeno na Facebook stranici vojnipilot.hr, za mlade vojne pilote helikoptera 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva time je jučer započelo novo poglavlje u njihovim letačkim karijerama. Pri tome je istaknuto da će njihovu letačko-borbenu obuku provoditi domaći instruktori letenja iz iste te 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nažalost, ovakvi ciklusi obuke uopće nisu učestala pojava u današnjoj Hrvatskoj. Prvi ciklus obuke Kiowa Warrior pilota, službeno dovršen 5. prosinca 2017. godine, bio je provođen pod budnim okom instruktora iz Sjedinjenih Američkih Država – iz specijaliziranog poduzeća „Integration Innovation Inc.“ (I3). Drugi ciklus, kojeg su po prvi puta provodili osposobljeni domaći instruktori započet je 6. veljače 2018. godine, a obuhvaćao je uz preobuku na tip helikoptera i borbenu obuku do „Full Combat Ready“ statusa pilota – među ostalim i na prostorima vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ kod Slunja, gdje su se provodila dnevna i noćna gađanja te raketiranja iz helikoptera. No, već su tu postale jasne naznake ozbiljnih problema po pitanju ovoga posla, budući se o toj obučnoj skupini ništa nije čulo sve do praktično godinu dana kasnije – kada je bio objavljen početak obuke treća takva skupina je svoju obuku prolazila sredinom travnja 2019. godine, o čemu smo i tada pisali na portalu Obris.org. Tada je postalo jasno da se zapravo treću obučnu skupinu u hodu spojilo s već spominjanom drugom obučnom skupinom – čija se obuka do tada otezala i prekidala, o čemu smo također izvjestili javnost.

Nažalost, od tog doba se spominjanje borbenih helikoptera Kiowa Warrior uvelike svelo na spominjanje tragične nezgode koja je 27. siječnja 2020. godine HRZ koštala života dvojice pilota. Prizemljenje čitave klase ove opreme u redovima HRZ nakon nesreće trajalo je do 17. ožujka 2020. godine, a istraga o čitavoj toj nemiloj situaciji trebala je trajati godinu dana. Iako je i ta situacija barem dijelom doprinjela ostavci tadašnjeg ministra obrane Damira Krstičevića 7. svibnja 2020. godine, tek se u svibnju ove godine od aktualnog ministra obrane Marija Banožića čulo da je istraga pada pri kraju, no bez da se išta javno čulo o njegovim uzrocima.

Iako je od prethodne skupine pilota na obuci za helikoptere Bell OH-58D Kiowa Warrior prošlo preko 30 mjeseci, dobro je čuti da se s tim poslom sada konačno nastavlja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.