Samostalna obuka novih pilota za Kiowa Warrior

 

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u Zemuniku danas je započela letačka obuka nove skupine hrvatskih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Od utorka, 6. veljače 2018. godine, po prvi put cijeli ciklus obuke samostalno provode nastavnici letenja Eskadrile helikoptera koje su do prosinca prošle godine uspješno obučili američki instruktori letenja.

Letačka obuka uključuje preobuku na tip helikoptera i borbenu obuku do „Full Combat Ready“ statusa pilota, a odvijat će se i na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj, gdje će se provoditi dnevna i noćna gađanja i raketiranja iz helikoptera. Istovremeno je započela i obuka nove skupine zrakoplovnih tehničara i inženjera na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior, koja se provodi u Središtu za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“, i to po specijalnostima: zrakoplovni motor (ZIM), IRE instrumenti, radio i elektro oprema (IRE), te zrakoplovno naoružanje (ZN).

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov izrazio je zadovoljstvo što eskadrila nakon inicijalne operativne sposobnosti na ovom tipu helikoptera već započinje novi ciklus obuke s preostalim sastavom pilota i tehničara. „Imamo izvrsne certificirane obučavatelje svih faza obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a polaznici obuke su visokomotivirani piloti i tehničari sa BELL-ova i ne sumnjam kako će i ova skupina u potpunosti ovladati novim vještinama na helikopterima koji doista pružaju novu vrijednost, ne samo za eskadrilu nego i sustav Oružanih snaga RH“, istaknuo je pukovnik Ražov.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koriste se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, kao i zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima te štićenim kanalima. U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, pri nadzoru granice, ali i u svrhu pružanja pomoći u slučaju prirodnih katastrofa, te kod izviđanja i snimanja različitih incidentnih situacija.

 

* Photo: HRZ i PZO/ M. Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.