Pad OH-58D: istraga i do godinu dana

 

Danas iza 17 sati u 93. krilu HRZ-a u Zemuniku održana je druga po redu press-konferencija povodom pada helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i smrti dvojice pilota. Ovoga puta pred novinare su stali pukovnik Mario Počinok, glavni vojni zrakoplovni istražitelj i čelni čovjek jučer osnovanog povjerenstva za istragu pada helikoptera, brigadni general Krešo Tuškan – zapovjednik Zapovjednog operativnog središta, te zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec.

General Tuškan izvijestio je o načinu traganja za tijelima poginulih pilota i olupinom helikoptera. Traganja su provođena na površini, u podmorju i iz zraka, a koristili su se resursi Ministarstva mora, MUP-a i OS RH.

Jučer poslijepodne je sonarom Ribarske inspekcije pretraživano podmorje, i nije uočena olupina helikoptera, ali u popodnevnim satima uključeno je autonomno podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice, koje je cijelo poslijepodne i noć pretraživalo podmorje sa svojim senzorima – i ti podaci su analizirani. Tijekom noći došlo se do nekoliko točaka za koje se pretpostavilo da bi mogle biti ostaci helikoptera u podmorju, i izvršen je zaron, rano ujutro, iza sedam sati, ronioca Zapovjedništva specijalnih snaga i zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice. Ronioci su u prvom zaronu detektirali olupinu helikoptera i uočili mrtvo tijelo pilota u helikopteru“,

pojasnio je general Krešo Tuškan. Potom je u koordinaciji s policijom dogovoren zaron policijskih ronitelja, koji su izvršili očevid mjesta događaja u podmorju, fiksirali i evidentirali sve dokaze, te isplovili mrtvo tijelo natporučnika Baturine, koje je po dopremi na obalu prevezeno na patologiju Opće bolnice Šibenik.

U nastavku aktivnosti oko vađenja olupine helikoptera korišteni su brodovi HRM-a (OOB-31 „Omiš“, DBM-82 „Krka“ i BŠ-73 „Faust Vrančić“), a sudjelovali su i ronitelji HRM-a i Zapovjedništva specijalnih snaga. Tokom današnjeg dana izvučena su 3 veća dijela olupine, i tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana dopremljena na brod HRM-a. Sutra ujutro akcija izvlačenja se nastavlja, a brigadni general Krešo Tuškan očekuje da će tijekom sutrašnjeg dana na površinu biti izvučeni svi dijelovi palog helikoptera OH-58D.

Šef jučer osnovanog Povjerenstva za istragu pada helikoptera OH-58D, pukovnik Mario Počinok, objasnio je kako je povjerenstvo već jučer, dakle odmah po osnivanju, započelo s radom, te da su u njegovom sastavu zrakoplovni istražitelji iz Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet, kao i najrelevantniji zrakoplovni stručnjaci iz HRZ-a, mjerodavni za održavanje zrakoplova i sigurnosti letenja.

Temeljna zadaća je utvrđivanje svih relevantnih uzroka, činjenica i okolnosti  koje su dovele do pada zrakoplova na temelju skupljanja podataka, činjenica i informacija, njihovom obradom i analizom, te donošenjem zaključaka i davanjem sigurnosnih preporuka koje bi preventivno djelovale da se ovakvi i slični događaji smanje u budućnosti, prije svega za povećanje sigurnosti vojnog letenja“,

rekao je pukovnik Počinok, istaknuvši da je svoju pomoć ponudila i američka strana, te da nije isključeno da je nećemo prihvatiti.

Štoviše, da se ozbiljno računa na pomoć SAD-a bilo je vidljivo i iz odgovora zapovjednika HRZ-a, brigadnog generala Michaela Križanca, na novinarska pitanja.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je stupilo u kontakt i sa US Army-em, i sa tvrtkom Bell, da vidimo koja bi to bila institucija u Sjedinjenim Američkim Državama, koja bi nam mogla dat najadekvatniju pomoć. Dobili smo određene instrukcije, kako sačuvat određene dokaze, kako s njima rukovat, i gdje ih poslat. A, na istražiteljskom timu, odnosno, na Glavnom vojnom zrakoplovnom istražitelju je odluka – kad, i kako, i gdje poslat određene materijalne dokaze, i iz njih izvući određene analize i animacije“,

najavio je general Križanec, odmah upitan i da li je nađena crna kutija (tj. u ovom slučaju tzv. „Flight Data Recorder“).

Nađeni su svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija koji će poslužiti za analize. (…) Nađeni su u vodi, stanje njihovo neće bit moguće utvrditi dok ne dođu u centar u kojem će se raditi analiza. Međutim, oni imaju određene mehanizme za izvlačenje podataka i sve ostalo, eksperti su u tome, jel, tako da računam na ono… US Army vjerojatno ima veći i hardver i softver, tu znači mogućnost da spasi podatke i da nam da analitiku i sve ostalo“,

odgovorio je zapovjednik HRZ-a.

Glavni istražitelj pukovnik Počinok demantirao je tvrdnje o eksploziji prije pada helikoptera, te je na novinarsko pitanje o visini na kojoj je letio OH-58D odgovorio – „na visini brišućeg leta“. Na insistiranje novinara je li ta visina ispod 100 metara, Počinok je odgovorio školski: „Brišući let je po definiciji od nula do 100 metara“, praktički citiravši sadržaj iz članka 45. Pravilnika o letenju vojnih zrakoplova. Novinare je potom zanimalo da li je na palom helikopteru bila neka GoPro kamera, te postoji li neka snimka s obzirom na u zadnje vrijeme promoviranu praksu „akcijskih filmića“, Počinok je odgovorio da „baš za ovaj let nema“, kao što nema snimke ni s drugog helikoptera OH-58D jer ni njegova „kamera nije bila uključena.“ A nije bila uključena – jer kamere nisu „sastavni dio opreme“, rekao je Počinok dodavši: „Ali nije isključeno da ih propišemo, pa će bit’“.

Ne želeći prejudicirati je li uzrok pada mogla biti ljudska ili tehnička pogreška, pukovnik Mario Počinok napomenuo je da osim snaga OS RH u istrazi sudjeluju policija i druge civilne institucije, od Fakulteta strojarstva i brodogradnje do Centra za forenziku „Ivan Vučetić“. Pritom civilna policija, dodao je general Krešo Tuškan, prikuplja podatke od civilnih osoba, ribara na moru i obližnjih stanovnika, kao i s nadzornih kamerau prostoru nesreće. Bez obzira na trenutnu širinu istrage, ne treba računati na njen brzi završetak – kako je rekao pukovnik Počinok, završetak istrage „zavisi kako će ići tijek obrade s ‘Flight Data Recordera’. Po meni, do godine dana“.

Piloti Klarin i Baturina na predstavljanju OH-58D 2016. u Zemuniku

Aktivnosti u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu smanjene su na najmanju moguću mjeru, izvijestio je zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec, a glavni je fokus na organizaciji ispraćaja dvojice smrtno stradalih pilota, pomoći njihovim obiteljima i podizanju morala pilotima u Eskadrili helikoptera i najmlađim kolegama, kadetima. U četvrtak, 30. siječnja u 11 sati, u Narodnom kazalištu u Zadru bit će održana komemoracija za poginule pilote, a u 14 sati na Gradskom groblju u Zadru bit će posljednji ispraćaj bojnika Marina Klarina. Posljednji ispraćaj natporučnika Tomislava Baturine bit će u petak, u 14 sati u Vrlici.

Ninić: u SAD tehnička analiza podataka

Koji sat kasnije u emisiji HTV-a „Tema dana“ gostovali su pukovnica Nevenka Škopac, časnica za sigurnost letenja 93. krila HRZ-a u Zemuniku i brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila HRZ-a u Zemuniku. Ninić je pojasnio da su piloti Klarin i Baturina s helikopterom OH-58D trebali sudjelovati u združenoj, intergranskoj vježbi:

Zapovjedništvo specijalnih snaga, HRM i HRZ provodili su plansku aktivnost, vojnu vježbu ‘Meduza 20’, koja je bila i ranijih godina planirana, ne sa identičnim scenarijem, u sklopu koje smo mi trebali sudjelovati s ta dva helikoptera Kiowa Warrior OH-58D, u kojima bismo davali zračnu potporu snagama na zemlji, odnosno na moru iz sastava Ratne mornarice i Specijalnih snaga. Ovaj let od Zemunika prema Splitu bio je u biti prebaziranje ta dva helikoptera i posada na lokaciju provedbe vježbe, i sama vježba trebala je krenuti nakon…taj dan po noći. Prema tome, sam let je bio kao početni dio provedbe te vježbe ‘Meduza 20’“.

Sva saznanja o tom kobnom letu već su objavljena, a za saznanja iz istrage zaduženo je povjerenstvo. No i brigadir Ninić je potvrdio da se očekuje pomoć od Sjedinjenih Američkih Država:

Pa obzirom na to da je SAD strateški partner Republike Hrvatske, u domeni vojne suradnje zasigurno, čim se dogodio događaj krenula je bilateralna komunikacija s ciljem pomoći. I zahvaljujem se na ovaj način američkoj strani na iskazanoj spremnosti za suradnju. Naime, oni kao korisnik i proizvođač helikoptera ponudili su mogućnost da nam preuzmu tehnički dio analize podataka koji se  mogu dobiti iz ‘Flight Data Recordera’ – to je uređaj koji snima elemente leta i elemente pogonske skupine– s ciljem da se što objektivnije sagledaju svi uzroci koji su doveli do nastanka događaja“.

Uvježbavanje izvanrednih procedura sastavni je dio inače vrlo zahtjevne obuke za upravljanje helikopterima Kiowa Warrior, koja se sastoji od 4 faze, rekla je pukovnica Škopac:

U prvoj fazi se piloti obučavaju u tzv. ‘redovnim procedurama’ koje su uobičajene za svako letenje. Druga faza se sastoji od uvježbavanja ‘izvanrednih procedura’, a to su sve one procedure u kojima mi imitiramo raznorazne otkaze na helikopteru u smislu otkaza motora, otkaza elektro-sustava, otkaza repnog rotora, itd. Treća faza se sastoji iz ‘taktičkog letenja’ gdje se uvježbavaju raznorazne kombinacije napada i završna, ključna faza obuke je borbeno djelovanje iz strojnica i s raketama na poligonu. Kad završe sve 4 faze obuke, piloti su u potpunosti osposobljeni da upravljaju sa tim helikopterom za sve namjene za koje je on proizveden“.

Svi helikopteri OH-58D Kiowa Warrior prizemljeni su temeljem zapovijedi koju je na nalog zapovjednika HRZ-a potpisao zapovjednik 93. baze brigadir Željko Ninić, i ostat će prizemljeni „sve dok se ne promijene uvjeti kada ćemo ih ponovno dići u zrak. Prema tome, da bi helikopter letio on prije svega mora biti administrativno i tehnički ispravan, i moramo imati osposobljene i spremne posade za let“, rekao je Ninić.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.