Obuka 3. skupine pilota za OH-58D

 

Dok su pripadnici Eskadrile borbenih helikotera u 91. ZB vikend proveli u vježbi i obuci s pripadnicima 148. Fighter Winga iz sastava Zračne nacionalne garde Minnesote, pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. ZB iz Zemunika su od subote do utorka, tj. od 6. do 9. travnja provodili bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Gađanja su se provodila u dnevnim i noćnim uvjetima na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Obuku provode licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera, a bojna djelovanja izvodili su piloti treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka strojnicama 12,7×99 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, a trening je nastavljen i sa zrakoplovnim tehničarima u operacijama opsluživanja helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u borbenim uvjetima kada je riječ o naoružavanju te punjenju gorivom bez gašenja motora.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Davor Gren, kazao je kako je ovo peti ciklus bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na poligonu u Slunju.

Nakon druge skupine pilota započeli smo sa obukom dodatnih izvidničko-borbenih pilota. Kako je riječ o pilotima s većim iskustvom letenja na helikopteru BELL-206 B, obuka se odvija po skraćenom modelu te je sa završenim bojnim gađanjima i raketiranjima uspješno okončana njihova prva faza obuke. Prva gađanja i raketiranja su temelj jer se usvajaju sve potrebite procedure i postupci kod bojnih djelovanja. Slijedi taktička obuke druge i treće skupine pilota koja će završiti također sa bojnim djelovanjima, odnosno do razine pune borbene spremnosti u svim uvjetima. Nakon toga nastavljamo ciklus osposobljavanja novih pilota po nešto dužem program obuke jer je riječ o mlađim naraštajima pilota”,

naglasio je pukovnik Gren.

 

*Photo: HRZ/M.Karačić

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.