Počeli trenažni letovi na OH-58D

 

Nakon što je u utorak, 17. ožujka, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj donio odluku o vraćanju helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u operativnu uporabu, danas iz 93. Krila u Zemuniku stižu dobre vijesti.

Letačke posade 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ iz Zemuniku započele su ovoga tjedna s trenažnim letovima na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

Prethodno su provedeni detaljni tehnički pregledi helikoptera Kiowa Warrior OH-58D, kao i pokretanje motora i proba na zemlji, te je utvrđena njihova tehnička ispravnost za letenje, čime su i stvoreni svi preduvjeti za nastavkom obučnih i drugih letačkih aktivnosti na ovom tipu helikoptera“,

objavljeno je na web-stranici Oružanih snaga Republike Hrvaske.

Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova i dalje provodi istragu o padu OH-58D registarske oznake 327, s ciljem potpune rekonstrukcije leta i konačnog utvrđivanja uzroka pada helikoptera.

Inače, danas je Dan 93. Krila, koje je ovu obljetnicu obilježilo i predstavljanjem novog znaka i zastave postrojbe.

Znak je na okruglom štitu obrubljen dvodijelnom lentom s natpisom naziva postrojbe i pripadnosti grani HRZ-a. Lente su uvezane isječkom hrvatskog pleternog ornamenta. Središnji dio znaka su stilizirana krila sokola, univerzalnog simbola zrakoplovstva ali i novoimenovanog naziva postrojbe 93. krilo. Krila su povezana stiliziranim štitom kao simbolom obrane. Štit nosi stiliziranu glavu leoparda, simbola Dalmacije obzirom na smještenost postrojbe na dvije lokacije, u vojarnama u Zemuniku i Divuljama, a pripada hrvatskom grbu iz 14. stoljeća čiji je kameni ulomak pronađen u Ostrovici u Zadarskoj županiji. Ispod štita i krila su stilizirane elise aviona i helikoptera dok središnju podlogu znaka zauzima rondela koja se nalazi na svim zrakoplovima HRZ-a.

Autor novog znaka je dizajner vojnog znakovlja Božo Kokan.

*Photo: HRZ/M.Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.